ΠΡΕΒΕΖΑ, ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ – ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙΟ

Με αφορμή την 31 Μαΐου ως ημέρα κατά του καπνίσματος

Έχω συχνά ακούσει φράσεις, ιστορίες και αναφορές στο κάπνισμα και είναι όλες σχετικές με την αβελτηρία των κρατικών οργάνων στο να υποστηρίξουν την κοινωνία να απαλλαγεί σταδιακά από τη συνήθεια του καπνίσματος. Ο τίτλος μας για την πόλη μας που τη συγκρίνουμε με μεγάλο καπνιστήριο είναι εμπνευσμένος από την παρατήρηση ενός φίλου μη καπνιστή που μας έλεγε πριν μερικά χρόνια για το ταξίδι με πλοίο στα νησιά του Αιγαίου «είναι κάτι το μοναδικό γιατί σου δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψεις με τα μεγαλύτερα πλωτά καπνιστήρια που υπάρχουν στον κόσμο »…

Σε μια άλλη κουβέντα, όπου υποστήριξα πως, για πολλούς μήνες το χρόνο και λόγω του παρατεταμένου θέρους στη μεσογειακή χώρα μας, οι καπνιστές βρίσκονται σε  σχετικά ανοιχτούς χώρος, κάποιος άλλος φίλος μη καπνιστής μου εξιστόρησε και αυτός, με κάθε λεπτομέρεια, πως βρέθηκε σε θερινό κινηματογράφο και πως από τη διπλανή του παρέα η κοπέλα ακριβώς δίπλα του κάπνιζε. Αναρωτήθηκε, μας έλεγε ο φίλος, αν ο ανοιχτός αυτός χώρος ήταν «ανοιχτός» αφού αυτός ο ίδιος ήταν υποχρεωμένος να υφίσταται κάθε τόσο το «λιβάνισμα».

Είναι πιθανό πως η αδυναμία να εφαρμοστούν οι αντικαπνιστικοί νόμοι και κανονισμοί στη χώρα μας έχει ως αφετηρία τη δυναμική στάση των «κέντρων διασκέδασης» και των επιχειρήσεων «υγειονομικού ενδιαφέροντος» οι οποίες προβάλλουν το επιχείρημα πως η πελατεία τους θα μειωθεί εάν υποχρεώνονται οι καπνιστές να βγαίνουν για λίγο από την κεντρική αίθουσα για να καπνίσουν, όπως βγαίνουμε πηγαίνοντας στις τουαλέτες για την «ανάγκη» μας. Γιατί αυτή η κακή συνήθεια των ολίγων να γίνεται καταναγκασμός για τους πολλούς;  Τι άλλο εξυπηρετεί εκτός από το κανάκεμα – ψηφοθηρία;

Έχω προσέξει πως η γενική αποδοχή του καπνίσματος στην Πρέβεζα οδηγεί και στη ρύπανση πολλών σημείων στην πόλη, αφού ο κάθε καπνιστής πετάει το αποτσίγαρο στη γη, στο πολύ μεγάλο σταχτοδοχείο. Για να υπηρετηθεί μια σωστή συμπεριφορά στην πόλη έχει γενικευθεί, σε μερικές χώρες,  η παραγωγή και πώληση μικρών φορητών σταχτοδοχείων, σαν κουτάκια που κλείνουν, όπως στη φωτογραφία, οπότε ο καπνιστής δεν γίνεται πρόξενος ασχήμιας.

Φυσικά, δεν παραλείπομε να πούμε το σπουδαιότερο της ημέρας: Ο αντικαπνιστικός έλεγχος από τα όργανα της Πολιτείας δεν έχει σκοπό να ομορφήνει την πόλη και να προστατέψει μόνο τους μη καπνιστές αλλά να δημιουργήσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ο καπνιστής θα πάρει αυτός ο ίδιος την απόφαση να απαλλαγεί από την καπνιστική συνήθεια. Δυστυχώς οι δικές μας τοπικές αρχές δεν δείχνουν τέτοια διάθεση.

[Δείτε τα σχόλια ή γράψε εσείς το πρώτο σχόλιο]

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία, κάπνισμα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s