ΠΡΕΒΕΖΑ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Το όνομα μας είναι και αυτό μέρος του μύθου μας

Όλοι οι Πρεβεζάνοι, ιδίως οι παλιότεροι, θα έχουμε παρατηρήσει πως η πατρίδα μας ήταν για πολλούς Έλληνες, που γνωρίζαμε μακριά από την πόλη μας, μια άγνωστη πόλη. Ούτε είχαν ποτέ ταξιδέψει εδώ ούτε είχαν μια άλλη σχέση με αυτή. Για μερικούς που συνέβαινε να γνωρίζουν την πόλη, το συνηθέστερο ήταν να δηλώνουν «έκανα στρατιωτικό εκεί». Για πολλούς λοιπόν η Πρέβεζα ήταν μόνο όνομα.

Πολύ συχνά μιλάμε για πόλεις χωρίς να ξέρουμε τίποτε γι’ αυτές εκτός ίσως από το ονομά τους. Υπάρχουν μόνο «ονοματολογικά». Ο σημαντικός ιταλός συγγραφέας  Ίταλο Καλβίνο (1923-1985) κληροδότησε με έμπνευση στη λογοτεχνία και τη θεωρία της πόλης την έννοια «αόρατες πόλεις» που «τις φαντάζεται μόνο από το όνομα» και τις γνωρίζει μόνο  με «τα μάτια του νου».

Ένας φιλόλογος μάς είχε αφηγηθεί τι εντύπωση του είχε κάνει όταν για πρώτη φορά άκουσε το όνομα της όμορφης μικρής γαλλικής πόλης Uzès (Υζές ή Ουζές) που βλέπουμε στην εικόνα και που είναι γνωστή και από το έργο του Αντρέ Ζιντ (1869-1951). Από την προφορά της λέξης, μας έλεγε, στο μυαλό του σχηματίστηκε μια εικόνα με ένα ψηλό μεσαιωνικό πύργο ή κάστρο και μετά στέγες μικρών σπιτιών να κατηφορίζουν. Κάτι που θύμιζε και την παλιότερη Πρέβεζα, θα λέγαμε.

Να πούμε πως στη γλώσσα μας τα ονόματα των πόλεων παραπέμπουν σε κάποιες εικόνες. Το όνομα της Λάρισας παραπέμπει σε μια ήρεμη  θηλυκότητα, αφού συχνά οι πόλεις αποδίδονται με μια γυναικεία προσωπικότητα, ενώ ο Πύργος φαίνεται να εκφράζει μια  επιθετική ανδροπρέπεια. Σύμφωνα με φοιτητές που ρωτούσαμε η Λάρισα μοιάζει «ονοματολογικά» να είναι μια «απλωμένη πεδινή πόλη» ενώ ο Πύργος μια «συγκεντρωμένη πόλη σε ύψωμα».

Πιστεύουμε πως το όνομα μας είναι μέρος του μύθου μας που πρέπει να προβάλουμε.

Ίταλο Καλβίνο, Οι αόρατες πόλεις, Οδυσσέας 1983.

This entry was posted in πολεογραφία, πολιτισμός, τοπικότητα, Πρέβεζα, Visit Preveza and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s