ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Από το ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου

Δείτε εδώ για τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Πρέβεζα

Συνεχίζουμε και σήμερα τη δημοσίευση αποσπασμάτων (εγγραφών) από το ημερολόγιο του δημάρχου της πόλης μας Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933) που κάνουμε κάθε Τετάρτη. Το ανά χείρας μας χειρόγραφο ημερολόγιο, που βλέπουμε στη φωτογραφία, αποτελείται από δύο πολυσέλιδα άδετα τομίδια και ένα  βιβλιοδετημένο τόμο, με σύνολο 500 σελίδων. Η δημοσίευση των αποσπασμάτων από το ημερολόγιο του Ι.Μ.Ρ. εντάσσεται εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης “Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο” στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετίας από την απελευθέρωση της Πρέβεζας.

28 Ιανουαρίου 1900

Ο καιρός εξακολουθεί βροχερός με πλημμύρας. Οι ποιμένες παραπονούνται από το χειμώνα και φοβούνται από αβδέλαν [βλ. σημείωση 1] εις τα ζώα.

10 Φεβρουαρίου 1900

Γενομένης συνεδριάσεως εν τη Ιερά Μητροπόλει, εκ μέρους της αντιπροσωπείας εξελέ[γησαν] δημογέροντες οι εξής: Μ. Κακαμπίνης, Μιχ. Ζάλης, Παν. Κοντογιάννης, Κ. Περδίκης, Δημ. Αγαπητός, Ιωάν. Τραχανάς.

2 Μαρτίου 1900

Η Βασίλισσα της Ελλάδος έστειλε δια τας ενταύθα εκκλησίας οκτώ κιβώτια ιερά σκεύη τα οποία παρέλαβεν η Ιερά Μητρόπολις και διένειμεν αυτά εις τα χωριά. Πολλοί λυσσαλέοι κύνες ανεφάνησαν, εις δε εδάγκασεν 5 ανθρώπους και εις εξ αυτών είναι ο Χρίστος Καρτεζίνης τον οποίον εδάγκασεν εις το πρόσωπον και αναχώρησεν αμέσως δια τας Αθήνας οπού και εθεραπεύθη τους δε άλλους τέσσερους τους έπεμψεν η Κυβέρνησις εις την Κωνσταντινούπολιν. Ο καιρός εξακολουθεί βροχερός.

9 Απριλίου 1900 – Το Άγιον Πάσχα

Από χθές το πρωί άρχισαν οι πυροβολισμοί με ζωηρόν πυρ όλην την νύκτα και εξακολουθούν να πυροβολούν μανιωδώς. Η ώρα τρεις π.μ. εγένετο η Αγάπη εις τον Άγιον Χαράλαμπον. Οι Οθωμανοί παρατηρούν τους Χριστιανούς με άγριον βλέμμα και μάλιστα ο Καϊμακάμης [βλ. σημείωση 2] του Πυροβολικού εκ συμπτώσεως περνούσε από την Μητρόπολιν ένθα ήτο πλήθος Χριστιανών συνηγμένων και ανέμενον να έλθη ο Αρχιερεύς. Αυτός λοιπόν ώρμησεν να αρπάξει τα όπλα των παιδιών και επήρεν μια καραμπίναν αλλά ευτυχώς δεν έλαβεν μέρος κανένας Χριστιανός εις αυτήν την συμπλοκήν άλλως ήθελε γίνει μεγάλη αιματοχυσία.

30 Απριλίου 1900

Εν τω Ναώ του Αγίου Χαραλάμπους εγένετο δοξολογία για τους γάμους της (Βασιλοπούλας) Πριγκηπίσσης Μαρίας [βλ. σημείωση 3 και σημείωση 5] μετά του Μεγάλου Δουκός της Ρωσίας Μιχαήλοβιτση [βλ. σημείωση 4].

8 Μαΐου 1900

Ο ελαιώνας γεμάτος από άνθη. Εξακολουθούν όμως αι βροχαί και είναι καταστρεπτικαί.

10 Μαΐου 1900

Ήλθεν εκ Τεργέστης το ιστιοφόρον «Αλέξανδρος» πλοιαρχεύοντος του Χρ. Αργυρού με ξυλείαν  ιδική μας. 20 άρχισεν η εκφόρτωσις και 24 ετελείωσεν, ήταν καιρός άθλιος. Λεβάντες φυσούσε και την κατάβρεξεν η θάλασσα και συνέχισαν βροχαί και επί τρεις ημέρας εβρέχετο η ξυλεία από βροχήν και θάλασσαν και έχω στενοχώριαν μεγάλην. Θα την απλώσω εις τον ήλιον να στεγνώσει ολίγον.

26 Μαΐου 1900

Χωρικοί ελθόντες σήμερον μας εβεβαίωσαν ότι έκαμεν μεγάλη πλημμύρα, τους εμποδίζει δε και την σποράν.

31 Μαΐου 1900

Εις τον κάμπον της Άρτας έριψεν χαλάζιον και κατέστρεψεν όλας τα πρωιμιάς.

[1]        Η βδέλλα είναι είδος σκουληκιού, το οποίο ζει σε έλη, σε λίμνες και στο νερό. Θεωρείται επιζήμια, καθώς προκαλεί αφαίμαξη των ζώων, εξαιτίας της οποίας αδυνατίζουν ή χάνουν τη ζωή τους.
[2]      Πολιτικός και στρατιωτικός βαθμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σήμερα της Τουρκίας, που σημαίνει τον αναπληρωτή ή υποδιοικητή στην πολιτική ή/και στη στρατιωτική ιεραρχία. Από την τουρκική λέξη «Kaymakam».
[3]      Πριγκίπισσα Μαρία της Ελλάδας και της Δανίας, και, μετά τον γάμο της, Μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας (1876-1940). Κόρη του Γεωργίου Α’, Βασιλιά των Ελλήνων και της συζύγου του Βασίλισσας Όλγας (1851-1926). Μετά τη χηρεία της, λόγω της εκτέλεσης του συζύγου της (βλ. επόμενη σημείωση), παντρεύτηκε το 1922 τον έλληνα ναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη (1881-1965). Δεν απέκτησαν παιδιά. Βλ. εδώ.  Στην Πρέβεζα υπήρχε «οδός Πριγκιπίσσης Μαρίας» που μετονομάστηκε σε «οδό Κώστα Καρυωτάκη».
[4]      Γεώργιος Μιχαήλοβιτς της Ρωσίας (Георгий Михайлович), μέγας δούκας της Ρωσίας. Γεννήθηκε το 1863 κοντά στην Τυφλίδα της Γεωργίας και εκτελέστηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το 1919, ως μέλος του Οίκου των Ρομανώφ. Στις 30 Απριλίου 1900, ενυμφεύθη στην Κέρκυρα την Πριγκίπισσα Μαρία της Ελλάδος και της Δανίας. Βλ. εδώ.
 
Ο φίλος Σταύρος Παπανίκας μας στέλνει μια πρεβεζάνικη ιστορική πληροφορία για ένα παλαιό Πρεβεζάνο τον Αλέξανδρο Κακαμπίνη (σωστό είναι «Κακαμπίνη» και όχι «Κακαμπίκη» που γράφει, τη δεύτερη φορά,  η εφημερίδα). Προέρχεται από την οικογένεια οπλαρχηγών και αγωνιστών για τους οποίους γράφει πολλά και ο Ηλίας Βασιλάς. Είναι άλλωστε αδελφός του συζύγου της αδελφής (Ιωάννας) της γιαγιάς μου (Πηνελόπης).
Παραπέμπουμε εδώ για την προηγούμενη δημοσίευση από το ημερολόγιο. Παραπέμπουμε εδώ για την επόμενη δημοσίευση από το ημερολόγιο.

[5] Διαβάστε πιο κάτω τα σχόλια του φίλου κ. Νίκου Καράμπελα για την οδό Πριγκιπίσσης Μαρίας, (που δε συμπίπτει με την αναφερόμενη στο κείμενο πριγκίπισσα Μαρία), τη σχετική ονοματοθεσία της οδού και τη σχέση της τιμηθείσας τότε γαλαζοαίματης με την Πρέβεζα. Τη  φωτογραφία της από τη Νικόπολη, μας διαβίβασε ο Ν.Κ. και τον ευχαριστούμε.

 

Advertisements
This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία, εκατονταετία απελευθέρωσης, εορτασμός εκατονταετίας and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

 1. Ο/Η ο δείμος του πολίτη λέει:

  Αυτή η σειρά αναρτήσεων είναι πολύ καλή δουλειά. Δίνει μία εικόνα της πόλης.
  Έχουν εκδοθεί αυτά ή έχουν υποστεί μία επεξεργασία, πχ «πώς φαίνεται η Πρέβεζα μέσα από το ημερολόγιο του Ρέντζου»;
  Μήπως θα έπρεπε να δεις μία τέτοια επετειακή έκδοση (και τα λεφτά της θα τα βγάλει και επικοινωνιακά είναι καλή ιδέα);

 2. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  άντε και στα δικά μας!

 3. Ο/Η Νίκος Δ. Καράμπελας λέει:

  Αγαπητέ μου κύριε Γιάννη Ρέντζο,
  Σας συγχαίρω για τη συνεχή μεταγραφή αποσπασμάτων του ημερολογίου του παππού σας.

  Θα ήθελα να επισημάνω ότι η οδός Πριγκηπίσσης Μαρίας, μετέπειτα και μέχρι σήμερα οδός Κωνσταντίνου Καρυωτάκη, ονοματοθετήθηκε προς τιμήν της πριγκήπισσας Μαρίας Βοναπάρτη, συζύγου του πρίγκηπος Γεωργίου, αρμοστή της Κρήτης, η οποία αμέσως μετά την απελευθέρωση του 1912 ηγήθηκε προσπαθειών για συσσίτια προσφύγων και περίθαλψη τραυματιών στην Πρέβεζα, με τη δημιουργία μάλιστα νοσοκομείου που έφερε το όνομά της. Η ονοματοθεσία της συγκεκριμένης οδού συνδέονταν με την παραμονή της πριγκήπισσας στην οικία Γεωργίου Ποταμιάνου, όπου το σημερινό καφέ Ακτία, πρώην Πάνθεον, στην αρχή δηλαδή της οδού Πριγκηπίσσης Μαρίας, νυν Καρυωτάκη.

  Με τιμή
  Νίκος Δ. Καράμπελας

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Άρα είναι η γνωστή ψυχαναλύτρια, συνεχίστρια του έργου του Φρόιντ;
   Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου Νίκο μου και τις πληροφορίες.

   • Ο/Η Νίκος Δ. Καράμπελας λέει:

    Ήταν πράγματι ψυχαναλύτρια η Μαρία Βοναπάρτη, ή απλώς ενδιαφερόταν πολύ για την ψυχανάληση;
    Η μικρανηψιά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ήταν μια πανέμορφη γυναίκα και υπάρχουν πολλές φωτογραφίες της από τις επισκέψεις στην Πρέβεζα και τη Νικόπολη στη διάρκεια του πρώτου Βαλκανικού πολέμου. Σε μία από αυτές εικονίζεται να περνά την μεγάλη δυτική πύλη των βυζαντινών τειχών της Νικόπολης, την εσφαλμένα ονομαζόμενη «Αραπόπορτα».
    Στην πρό λίγων ετών επίσκεψη της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας στη Νικόπολη, της ζήτησα να φωτογραφηθεί σε παρόμοια στάση, όχι όμως με απόλυτη επτυχία. Θα προσπαθήσω να προσθέσω τις δύο φωτογραφίες σε τούτο το σχόλιο, αλλά δεν ξέρω εάν το κατορθώσω.
    Με εκτίμηση
    Νίκος Δ. Καράμπελας

   • Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
    Εγώ θυμάμαι είχα διαβάσει ένα άρθρο της Μαρίας στο περιοδικό ΕΠΟΧΕΣ που έβγαζε ο Άγγελος Τερζάκης τη δεκαετία του 1960, με τίτλο «Ταύτιση κόρης και πεθαμένης μητέρας». Είχα κάνει αυτή την υποθετική ταύτιση ψυχαναλύτριας και Πριγκίπισσας, αλλά δεν ήξερα πως είναι η «δικιά μας». Ενδιαφέρουσα και η εξέλιξη με Σοφία. Δεν άνοιξα ακόμα την σελίδα να δω αν πέρασε η φωτό (που λένε). Αξίζει η προσπάθεια.

 4. Ο/Η ΗΡ. ΝΟΥΣΙΑΣ λέει:

  Η αβδελα ειναι το παρασιτο Fasciola hepatica που προσβάλλει τα μηρυκαστικα. Εχει πολύπλοκο βιολογικό κύκλο με ενδιάμεσο ξενιστή σαλιγκάρι , για αυτό ευνοείται από τις έντονες βροχοπτώσεις και τη βόσκηση των ζώων σε έλη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s