Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΙΣΧΙΛΙΟΣΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

Έγινε σαν σήμερα στις 10 Ιουνίου 1931

Συνεχίζουμε και σήμερα Κυριακή τη δημοσίευση αποσπασμάτων (εγγραφών) από το ημερολόγιο του δημάρχου της πόλης μας Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933) που κανονικά κάνουμε κάθε Τετάρτη, από το ανά χείρας μας χειρόγραφο ημερολόγιο, και μέρος του αρχείου του, που μας βρίσκεται.  Η δημοσίευση των αποσπασμάτων από το ημερολόγιο του Ι.Μ.Ρ. εντάσσεται εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετίας από την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Το σημερινό κείμενο αποτελεί εγγραφή στο πίσω μέρος  φωτογραφίας που ελήφθη κατά τον πανηγυρικό εορτασμό της δισχιλιοστής επετείου («20ής εκατονταετηρίδος») της ίδρυσης της Νικόπολης. Όπως είναι γνωστό η οικιστική πρόδρομος της Πρέβεζας, η Νικόπολη, χτίστηκε ως «πόλη της νίκης» με εντολή του αυτοκράτορα Αύγουστου Οκταβιανού (ή Οκτάβιου), για τη νίκη του κατά του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στην Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ. Ο Ιωάννης Μ. Ρέντζος είναι στην εικόνα ο δεύτερος από τα δεξιά. Αν οι αναγνώστες μας αναγνωρίζουν άλλον εικονιζόμενο, ας μας ενημερώσουν.

Ας αναγνώσουμε το κείμενο που βρίσκεται πίσω από τη φωτογραφία: «Εορτάσθη η 20η εκατονταετηρίς και προσήλθον τα γυμνάσια Ιωαννίνων, Άρτης, Αγρινίου, Λευκάδος. Εντός του χώρου του αμφιθεάτρου ο Γενικός Επιθεωρητής της Μέσης Εκπαιδεύσεως κ. Κατσουρός εξήγησεν εις το πλήθος τον σκοπόν της συγκεντρώσεως ο δε Γυμνασιάρχης Πρεβέζης κ. Χρήστος Κοντός εν συντόμω και λίαν ευφραδώς είπεν το ιστορικόν της πόλεως Νικοπόλεως, πώς εκτίσθη το 31 προ Χριστού. Κατόπιν, τα γυμνάσια και το πλήθος δια αυτοκινήτων ήλθαν εις την πόλιν δε Δήμος Πρεβέζης, πρωτοστατούντος του Δημάρχου Ιωάννου Ρέντζου, παρέθεσεν εις τους ξένους και εντός του κήπου της Βρυσούλας γεύμα όπου παρεκάθησαν ο Γενικός Διοικητής Ηπείρου κ. Γεώργιος Μόδης, ο Νομάρχης Πρεβέζης κ. Δ. Μεριστογιάννης, ο Νομάρχης Άρτης, πολλοί καθηγηταί του Γυμνασίου και ο Δήμαρχος Άρτης, ωσαύτως ο Διοικητής της Αστυνομίας. Εν όλω άτομα 80, ο δε Δήμος εδαπάνησε εν όλω Δραχμάς [κενό]».

Το χειρόγραφο κείμενο ακολουθεί.

Παραπέμπουμε εδώ για την προηγούμενη δημοσίευση από το ημερολόγιο. Παραπέμπουμε εδώ για την επόμενη δημοσίευση από το ημερολόγιο.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία, Νικόπολη, Πρέβεζα, Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί, εκπαίδευση, εορτασμός εκατονταετίας and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΙΣΧΙΛΙΟΣΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

 1. Ο/Η Νίκος Δ. Καράμπελας λέει:

  Αγαπητέ μου κύριε Γιάννη Ρέντζο,
  Σας συγχαίρω για τη συνεχή μεταγραφή αποσπασμάτων του ημερολογίου του παππού σας. Χρήσιμες πληροφορίες για κάποιους από εμάς που ασχολούμαστε με τα της ιστορίας της πόλης μας. Θα προτείνω, πάλι, να συγκεντρώσετε τα σπουδαιότερα για το επόμενο τεύχος των Πρεβεζάνικων Χρονικών, που ελπίζω και εύχομαι να είναι αφιερωμένο στα εκατόχρονα της «απελευθέρωσης» της πόλης μας.
  Να παρατηρήσω, βέβαια, ότι το 1931 θα έπρεπε να εορτάζεται η χιλιοστή εννιακοσιοστή εξηκοστή δεύτερη (1962η) επέτειος της ίδρυσης της Νικόπολης. Η δισχιλιοστή θα έπρεπε να είχε εορτασθεί το έτος 1969 ……. Καταννοητή η σύγχυση …….

  Με τιμή
  Νίκος Δ. Καράμπελας

 2. Ο/Η Νίκος Δ. Καράμπελας λέει:

  Αγαπητέ μου κύριε Γιάννη,

  Στην εικονιζόμενη, σε τούτη τη δημοσίευση, φωτογραφία, αναγνωρίζω τον μακαρίτη δικηγόρο Βασίλη Βασώνη, ο οποίος κάθεται στα αριστερά του ιερωμένου. Όπως βλέπουμε εμείς τη φωτογραφία, δεξιά από τον ιερωμένο.

  Φιλικά
  Νίκος Δ. Καράμπελας

  ΥΓ. Θα εκτιμούσα ένα καλό ψηφιακό αντίγραφο της φωτογραφίας, ώστε να αναγνωρίσουμε και άλλους.

 3. Παράθεμα: Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΙΣΧΙΛΙΟΣΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s