ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ 40.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

Εμπρός συνάδελφοι της Πρέβεζας, ο δρόμος είναι ανοιχτός.  

Σε ειδική τιμητική εκδήλωση, προγραμματίστηκε για χθες Παρασκευή στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εκδήλωση για να απονεμηθούν τα βραβεία στα παιδιά που ξεχώρισαν στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό σκίτσου με θέμα «Η χρήση του δρόμου …είναι στο χέρι σου – Αύριο εγώ θα οδηγώ», ο οποίος διεξήχθη υπό την αιγίδα του ΥΠΔΒΜΘ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και την επιστημονική ομάδα EDUCARTOON. Ο διαγωνισμός κινητοποίησε μαθητές και μαθήτριες των δημόσιων και ιδιωτικών της χώρας, δηλαδή των Λυκείων, των Γυμνασίων και των τριών ανωτέρων τάξεων των δημοτικών σχολείων. Οι πολυάριθμες συμμετοχές από 357 σχολεία όλης της χώρας, ίσως και από την Πρέβεζα, έφτασαν τις 5.000 με αποστολή περίπου ισάριθμων ατομικών και ομαδικών έργων.

Συγχαίρουμε όλους όσοι συνέβαλαν. Μεγάλους και παιδιά. Η προσπάθεια είναι χωρίς αμφιβολία αξιέπαινη. Η εμπλοκή της γελοιογραφίας ως δημιουργική παραγωγή και διδακτική χρήση είναι αναμφισβήτητα σημαντική από παιδαγωγική πλευρά. Η απλουστευτική μονοθεματικότητα του γελοιογραφικού σκίτσου είναι φορέας μιας αξεπέραστης διδακτικής διεισδυτικότητας. Η γελοιογραφία είναι ένα υπόδειγμα αλλά και το κάθε μοντέλο σκέψης και δράσης μπορεί να ξεκινήσει από μια γελοιογραφική (= μονομερή, χονδροειδή, απλουστευτική) αναπαράσταση της πραγματικότητας. Κάθε γελοιογραφία συνήθως είναι ένα καλό έως τέλειο μάθημα με αρχή, μέση και τέλος.

Αντιτασσόμαστε όμως στη μονοθεματικότητα του αντικειμένου που επιλέχτηκε. Σε κάποιο βαθμό παρουσιάζει ή απλά αναγνωρίζει ρεαλιστικά την κοινωνία ως όμηρο της αυτοκίνησης και συνεπώς προσπαθεί να «βγάλει» από το κακό της αυτοκίνησης ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρξει. Όλοι θα γίνουμε οδηγοί άρα ας γίνουμε όσο καλύτεροι και ανθρωπινότεροι γίνεται. Αυτό δεν αρκεί. Το αυτοκίνητο δεν είναι κάτι σαν ένα κακό φυσικό φαινόμενο που απλά κυριαρχεί στους δρόμους και στις σκέψεις. Είναι φαινόμενο κοινωνικής ανισότητας που πολλαπλασιάζει άνισα την κατ΄άτομο διατιθέμενη επιφάνεια στο δημόσιο χώρο και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να λησμονείται.

Αντιτιθέμεθα σε αυτή την παιδαγωγική θεώρηση. Το αυτοκίνητο μπήκε επιθετικά στο χώρο και ιδιαίτερα στις πόλεις ως γοητευτικό εμπορο-βιομηχανικό αντικείμενο εκτοπίζοντας με ποικίλα μέσα όχι μόνο τους πεζούς αλλά και τα αποτελεσματικά δίκτυα των κοινωνικών μεταφορών. Αντικατέστησε τους επιβάτες τους, από αναγνώστες βιβλίων, σπουδαστές που ετοιμάζουν εργασίες, θεατές κινηματογραφικών ταινιών κ.λπ., που θα μπορούσαν να είναι μέσα στα οχήματα δημόσιας χρήσης, με οδηγούς. Εκτιμούμε πως μια επόμενη παιδαγωγική-γελοιογραφική προσέγγιση των μεταφορών μπορεί να γίνει μέσα σε ένα τέτοιο ευρύτερο πλαίσιο. Το χρωστάμε στους 40.000 έλληνες νεκρούς μας από αυτοκινητικά εγκλήματα των δύο τελευταίων δεκαετιών. Εμπρός συνάδελφοι της Πρέβεζας, ο δρόμος είναι ανοιχτός, για συνεργασία με το EDUCARTOON και το ΥΠΔΒΜΘ.

This entry was posted in πεζός, τροχαία εγκλήματα, Δημόσιος Χώρος, δίκτυο υγιών πόλεων, εσωτερική γεωπολική, κινητικότητα and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ 40.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

  1. Ο/Η ο δείμος του πολίτη λέει:

    Πολύ καλή πρωτοβουλία. Κανονικά αυτή η δράση έπρεπε να γίνεται σε όλους τους δήμους, σε όλα τα σχολεία. Ελπίζω κάποτε δίπλα σε ένα μάθημα Υγειινής να ενταχθεί κι ένα για την οδική κι οδηγική ασφάλεια.

    • Ο/Η dimosioshoros λέει:

      …και με συμπλήρωμά του, θα έλεγα, την αναζήτηση και άλλων μεταφορικών μέσων στις πόλεις μας, ώστε να υπάρχει και ο απαραίτητος σεβασμός στο περιβάλλον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s