ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ…

… που η δημοτική αρχή καθιστά χώρο εμπορικής διαμεσολάβησης

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας που η πρωτοβουλία μας για ανανέωση του ενδιαφέροντος για την ίδρυση Λαϊκής Αγοράς βρήκε το στόχο της. Ας υπενθυμίσουμε, ακόμα μια φορά, πως ο μοναδικός δικός μας όρος είναι η υπηρέτηση του συμφέροντος των επιχειρηματιών, των εργαζομένων αλλά, εξίσου, και του συμφέροντος του συνολικού πρεβεζάνικου κοινού. Υπηρετούμε τις ανάγκες των πολλών και όχι τα καπρίτσια των ολίγων.

Εδώ και δώδεκα χρόνια, στις 5 Αυγούστου 2000, έγιναν στην πόλη μας τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου αφιερωμένου σε δυο γιατρούς της πόλης που έζησαν, εργάστηκαν σ’ αυτή και διεκδίκησαν με επιτυχία και την ψήφο των συμπολιτών μας. Πρόκειται για το Δημήτριο Κρόκο και το Χριστόφορο Τσαντούλα. Το μνημείο, που έγινε με προσφορά του συμπατριώτη μας Μπάμπη Τσόκα, επί δημαρχίας Κώστα Παπαγεωργίου, στήθηκε στη μικρή πλατεία Γεωργίου Σεφέρη και κοσμεί πάντα την πόλη μας. «Κοσμεί» είναι μια κουβέντα αφού, καθώς ξέρουμε, η πλατειούλα συχνά χρησιμοποιήθηκε σαν πάρκινγκ, τα παγκάκια σάπισαν και, στην τελευταία σύγχρονη φάση, χρησιμοποιείται σαν επέκταση της επιχείρησης καφέ-ουζερί ενός συμπαθούς νεαρού επιχειρηματία στον οποίον ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Οι σχέσεις μας με το δημόσιο χώρο και τη δημόσια τέχνη δεν είναι οι καλύτερες.  

Για να εξακριβώσουμε σε ποιο βαθμό είχε γίνει αποδεκτό το μνημείο από τους συμπολίτες μας, όταν είχε εγκατασταθεί, είχαμε εκπονήσει ένα σύντομο ερωτηματολόγιο το οποίο είχαμε ζητήσει να μας συμπληρώσουν 50 άτομα. Επρόκειτο για ένα μικρό δείγμα, του οποίου δεν γνωρίζαμε με βεβαιότητα την αντιπροσωπευτικότητα. Για όποιον ενδιαφέρεται οι λεπτομέρειες βρίσκονται εδώ, παρουσιάζουμε όμως το δεύτερο μέρος του ερωτηματολογίου με προτάσεις-ερωτήσεις μας για το νόημα του μνημείου καθώς και τον αριθμό των καταφατικών απαντήσεων που δόθηκαν σε κάθε πρότασή μας. Η διατύπωσή μας ήταν η εξής:

«Τις ημέρες αυτές ακούστηκαν διάφορα σχόλια σχετικά με το μνημείο. Ποιες είναι μία, δύο ή τρεις από τις επόμενες φράσεις που θεωρείτε ότι σας εκφράζουν περισσότερο σε σχέση με το  μνημείο»;

Στον πίνακα που ακολουθεί έχουμε κατατάξει τις προτάσεις μας ανάλογα με το πλήθος των απαντήσεων που δέχτηκε η καθεμιά. Η σειρά με την οποίαν προτάθηκαν αυτές φαίνεται από τον αριθμό αριστερά. Η απαντήσεις είναι 130 επειδή ζητήσαμε να εκφράσουν οι ερωτώμενοι περισσότερες προτιμήσεις.

Οι προτάσεις-ερωτήσεις μας προέκυψαν από συζητήσεις που είχαμε με συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ερωτηματολογίου ενώ μερικές από αυτές επινοήθηκαν με σκοπό να αποτελέσουν συμπλήρωμα ή αντίβαρο σε κάποια άλλη.

Εκφράζουμε τη χαρά μας για το γεγονός πως οι ερωτηθέντες συμπολίτες μας επέλεξαν «θετικές» απαντήσεις και μάλιστα ως καλύτερη επιλογή με 21 προτιμήσεις είναι εκείνη με αναφορά στην αγάπη και την ανθρωπιά. Και πολλές άλλες παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν σχετικά με τις απαντήσεις, αλλά τις αφήνουμε στον αναγνώστη. Ωστόσο δεν παραλείπουμε να επισημάνουμε ότι η παρέμβαση στην πόλη είναι πάντα μια δράση με σαφές ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο που επιδέχεται και ανάλογη ανάλυση (ποιος, γιατί, πότε κ.λπ. παρεμβαίνει στο χώρο της πόλης). Λυπούμαστε που από τμήμα του δημόσιου χώρου η πλατεία του μνημείου εξελίχτηκε ανεμπόδιστα και διαχρονικά σε πάρκινγκ και που, τελικά, η παρούσα δημοτική αρχή κατέστησε χώρο εμπορικής  διαμεσολάβησης.

This entry was posted in πρεβεζάνοι καλλιτέχνες, πάρκινγκ, πολιτισμός, Δημόσιος Χώρος, Ιστορία, Πρέβεζα, κινηματογράφος, λαϊκή αγορά and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ…

  1. Ο/Η ο δείμος του πολίτη λέει:

    Μακάρι να γίνονταν τέτοιες προσεγγίσεις της αντίληψης του κόσμου συχνότερα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s