Η ΔΙΕΔΡΙΚΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΗΣ 17ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

 σε τρικομματική αγωνία

Στην Πρέβεζα της Μεταπολίτευσης δεν είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το συναίσθημα που μας διακατέχει τώρα όλους. Μέχρι τώρα, σε όλες σχεδόν τις εκλογικές αναμετρήσεις, τα δυο κόμματα του «παλαιοδικομματισμού» είχαν εξασφαλίσει από μία έδρα το καθένα. Για το λόγο αυτό, η πολιτική διαμάχη μεταφερόταν στο εσωτερικό τους, σε προσωπική βάση για κάθε υποψήφιο. Αυτό υποβάθμιζε την ποιότητα της πολιτικής συζήτησης και έφθειρε τα πρόσωπα. Ίσως, μάλιστα, διαχρονικά, να έβλαψε ανεπανόρθωτα και κάποιες τοπικές παραδοσιακές πολιτικές «οικογένειες».

Πριν μερικούς μήνες είχε αποτελέσει για μένα δυσάρεστη έκπληξη που, σε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μας είχε επισκεφθεί παλιός βουλευτής και εκλεκτός φίλος μου, ο οποίος ζήτησε, κατ΄εξαίρεση, το λόγο προ ημερησίας διατάξεως για να ενημερώσει για τις δραματικές εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση του νοσοκομείου. Προφανώς είχε συνεννοηθεί με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, θέτοντάς του το αίτημα της παρέμβασης πρό Η.Δ. Παρόμοιες εξαιρέσεις γίνονται πολύ συχνά και για μένα ήταν κάτι το συνηθισμένο. Ωστόσο το δημοτικό προεδρείο δέχτηκε σοβαρές επικρίσεις από κομματικό συγγενή του βουλευτή για την έγκριση αυτής της παρέμβασης.

Όλα τα πιο πάνω ο συντάκτης του παρόντος τα εντάσσει σε μια γενικότερη αντίληψη για «μονοεδρικές περιφέρειες» με εκλογές σε δύο γύρους, με δύο ή περισσότερους υποψηφίους και στο δεύτερο γύρο, για εξασφάλιση του δημοκρατικού «50%+1». Ο πολιτικός προεκλογικός αγώνας θα γίνεται σε πλαίσιο επακόλουθης πιθανής συνεργασίας στο δεύτερο γύρο. Συνεπώς, προεκλογικά, θα προϋποτίθεται μετριοπάθεια, σε πολλά επίπεδα, και όχι σύγκρουση. Και τούτο προς χάρη του λαού της περιφέρειας που θα πρέπει να αντιπροσωπευθεί επάξια και όχι του κόμματος που απλά θα πρέπει να δυναμώσει κεντρικά.

Για να μην βγαίνουμε λοιπόν από το θέμα μας, πιστεύουμε πως μεθαύριο, με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση «δεύτερου γύρου», αφού η «λίστα» έχει από τα πριν απαλείψει την εσωτερική κομματική-προσωπική διαμάχη. Το «ενωτικό σύνθημα», που αποτελεί και προσωπικό πολιτικό ιδεώδες μας, προβλήθηκε τον τελευταίο καιρό, με επιμονή από το ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα αφορά, σε μετεκλογική βάση, το συνολικό χώρο της Αριστεράς. Είναι τώρα μια ευκαιρία να δοκιμαστούν τόσο η κυβερνητική αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το πρόταγμα της ενότητας σαν ξεκίνημα μιας νέας εποχής. Η Πρέβεζα μετέχει πρωταγωνιστικά στο ξεκίνημα αυτό.

Advertisements
This entry was posted in συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, τοπικότητα, εσωτερική γεωπολική, εκλογές 2012, λαϊκό κίνημα. Bookmark the permalink.

2 Responses to Η ΔΙΕΔΡΙΚΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΗΣ 17ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

  1. Ο/Η ο δείμος του πολίτη λέει:

    Εμείς έχουμε καθιερώσει με πρότασή μου το λεγόμενο «10λεπτο του πολίτη» όπου ουσιαστικά δε ζητείται άδει για να μιλήσουν προ ημερησίας οι πολίτες. Και ποτέ δεν είναι 10΄, αλλά σαν το 20΄ των ΔΣ προ ημερησίας…

  2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    KAI EMEIS ETSI NOMIZA. ALLA VRETHIKA SE ALLH KATASTASH.
    YANNIS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s