BLOOMSDAY: Η 16Η ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ…

…όπως μας τον περιέγραψε ο Τζάιημς Τζόις στο Δουβλίνο τού Οδυσσέα του

Κοιτάξτε εδώ πώς συνδέουν οι Ιρλανδοί δουβλινέζοι πατριώτες αυτή την επέτειο  με τις αυριανές εκλογές μας: End The Dictatorship of Fear! Support the Greek People! This Sat­urday, Blooms­day, we will take to the streets of Dub­lin to show solid­ar­ity with the Greek people.

Η 16η Ιουνίου 1904 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημερομηνία για τις σχέσεις της λογοτεχνίας με την πόλη, δηλαδή για την περιγραφή της πόλης από τη λογοτεχνία.  Δεν αγνοούμε βέβαια πως το μυθιστόρημα, και γενικότερα η λογοτεχνία, έχουν δεθεί πολύ με την έννοια της πόλης, της κάθε γνωστής και μεγάλης πόλης, πράγμα που ισχύει κύρια για τη νεώτερη εποχή. Ο Γάλλος Ολιβιέ Μονζέν γράφει: «Κάθε μεγάλος συγγραφέας είναι σήμερα συγγραφέας της πόλης. Δεν υπάρχει συγγραφέας του 19ου ή του 20ου αιώνα που να μην έχει γράψει για την πόλη». Και δεν είναι τυχαίο που το  επικό έργο του Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη» αρχίζει συμβολικά με τα ονόματα δυο πόλεων. Όχι της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, όπως μπορεί να περίμενε κανείς, αλλά της Γένοβας και της Λούκα: «…η Γένοβα  και η Λούκα δεν είναι παρά τιμάρια της οικογένειας Βοναπάρτη». Γίνεται έτσι το προανάκρουσμα της μεγάλης εκστρατείας…

Την ημέρα εκείνη, λοιπόν στις 16 Ιουνίου του 1906, ένας Δουβλινέζος, ο Λεοπόλδος Μπλούμ,  αναχωρεί για την εργασία του και μας επιτρέπει να ζήσουμε το Δουβλίνο διαμέσου των περιγραφών του Τζαίημς Τζόις, στον Οδυσσέα του. Μια ημέρα – μια Οδύσεια! Για το λόγο λόγο αυτό υποστηρίζουν πως, αν ένας σεισμός –κούφια η ώρα– θα κατέστρεφε το Δουβλίνο, δεν θα υπήρχε καμιά δυσκολία να ανακατασκευαστεί αυτή η πόλη με βάση τις πληροφορίες που παρέχει ο Τζόις. Γι’ αυτό λοιπόν η σημερινή ημέρα εορτάζεται στο Δουβλίνο ως «Μπλούμσντεϊ», η ημέρα του Μπλουμ.

Ο Τζόις σχεδίασε το μυθιστόρημα και έγραψε ένα μέρος του στην Τεργέστη, όπου διέμενε εργαζόμενος ως καθηγητής των Αγγλικών. Να πούμε πως εκείνες τις δεκαετίες, στις αρχές του 20ού αιώνα, η Τεργέστη, που ήταν ο αυτοκρατορικός ναύσταθμος των Αψβούργων, ήταν η εμπορική πρωτεύουσα της Πρέβεζας. Οι σοβαρές εισαγωγές γινόταν από αυτή ή τη Βενετία και (σε συνδυασμό με το σημαντικό διαμετακομιστικό ρόλο που διαδραμάτιζε εκείνη την εποχή η πόλη μας, ως επίνειο της Ηπείρου), ενισχύονταν έτσι το εμπόριό της και ο εξαγωγικός της ρόλος προς την Ήπειρο (συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας) και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Ο Οδυσσέας θεωρείται από τους περισσότερους κριτικούς της λογοτεχνίας ως το κορυφαίο μυθιστόρημα του 20ου αιώνα, επειδή ο Τζόις κατέφυγε, σε πολλά σημεία από όλο τον όγκο του των 700 σελίδων, σε μια ιδιάζουσα χρήση της γλώσσας, εισάγοντας ταυτόχρονα στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, όπως αυτό είχε γίνει γνωστό στο 19ο αιώνα, ιδιαίτερα στοιχεία. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε σε ολοκληρωμένη μορφή το 1990, από τις εκδόσεις «Κέδρος», σε μετάφραση Σωκράτη Καψάσκη.

Ο Αναστάσης Βιστωνίτης γράφει σχετικά: «Στον Οδυσσέα προβάλλουν δύο είδη πόλεων: η αρχαία ιερή πόλη και η σύγχρονη, εμποροκρατική, που την εκφράζει ο Λεοπόλδος Μπλουμ. […] Στον Τζόις οι δύο μορφές των πόλεων παραμένουν μετέωρες και στο εσωτερικό τους αναπτύσσεται κυκλικά η Ιστορία. Όποιος θέλει να ανακαλύψει λοιπόν το έπος τής σήμερον θα πρέπει να κατεβεί στους δρόμους, οι οποίοι συνθέτουν το τοπίο της περιπλάνησης. Έτσι και η γραφή ενός έργου σαν τον Οδυσσέα θα είναι, κατ’ αναλογίαν, η ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής στο ευρύ πεδίο της: την πολεοδομία».

Advertisements
This entry was posted in πολεογραφία, τοπικότητα, Ιστορία, Λογοτεχνία, Πρέβεζα, γεωγραφία, γλώσσα, Visit Preveza and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to BLOOMSDAY: Η 16Η ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ…

  1. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    End The Dictatorship of Fear! Support the Greek People! This Sat­urday, Blooms­day, we will take to the streets of Dub­lin to show solid­ar­ity with the Greek people in their brave struggle against the destruc­tion of their soci­ety by the Troika…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s