EXIT POLL ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΗΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

Εκλογικά κέντρα και κεντρώα αποτελέσματα

Είχαμε γράψει στο ιστολόγιο αυτό, με την ευκαιρία των προηγούμενων εκλογών, τα σχετικά με τις πρακτικές δημοσκοπήσεις ενός φίλου. Αυτός βασιζόταν στα αποτελέσματα ενός πρεβεζάνικου εκλογικού κέντρου που στις προηγούμενες εκλογές είχε δώσει ποσοστά παρόμοια με τα εθνικά. Έτσι, στις εκλογές της συγκεκριμένης Κυριακής, με βάση αυτά τα πρεβεζάνικα ποσοστά των κομμάτων, «έβγαζε» τα αποτελέσματα σε επίπεδο χώρας. Και μάλιστα, για να σιγουρέψει το συμπέρασμά του, έκανε διορθωτικές συγκρίσεις και με 2-3 άλλα πρεβεζάνικα εκλογικά κέντρα, που είχαν ανάλογα χαρακτηριστικά στα αποτελέσμά τους.

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν μένουμε στα …ερασιτεχνικά μαντέματα. Υπάρχουν πρώτα-πρώτα, οι δημοσκοπήσεις. Επαγγελματικές και επαναλαμβανόμενες. Υπάρχουν και τα exit polls, που «βγάζουν» αποτελέσματα αμέσως με το κλείσιμο της κάλπης. Και βέβαια, υπάρχουν, θα υπάρξουν με τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση και κάποιες ανατροπές. Η Πρέβεζα αναμένεται να κινηθεί πιο αποφασιστικά προς τα αριστερά. Ίσως περισσότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Πώς όμως; Ριζοσπαστικοποιήθηκε ο πληθυσμός της; Ή μήπως οι συμπολίτες μας, της πόλης και της υπαίθρου, θα μεταφέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ την κεντρώα εκλογική τους συνείδηση με την οποία διαβίωσαν στη «σοσιαλιστική» αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ;

Βάλαμε σε εισαγωγικά τη λέξη «σοσιαλιστική». Δεν ειρωνευόμαστε. Δεν πιστεύουμε πως το σοσιαλιστικό «πρόταγμα» ήταν μικρό πράγμα στην Ευρώπη των προηγουμένων δεκαετιών. Εκτιμούμε όμως απλά πως αυτό «αξιοποιήθηκε» υπερβολικά ως σοβαρό γεωπολιτικό ανάχωμα απέναντι στον «εξ Ανατολών» κίνδυνο. Οδήγησε τις εργατικές μάζες σε δρόμους «κεντρώας» σοσιαλδημοκρατικής προσωρινής «ταχτοποίησης» αντί να τις «αφήσει» να δολιχοδρομούν προς περισσότερο αριστερές λύσεις και την κομμουνιστική ψήφο, για μια καλύτερη κοινωνία. Η κεντρώα λογική ελλοχεύει όμως πάντα. Μπορεί να προκύψει και σε μας τη Δευτέρα αν οι παλιοί αριστεροί αγωνιστικοί συντελεστές του ανερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ «βουλιάξουν» στην κεντρώα πλημμυρίδα ταχτοποίησης που αναμένεται να εισρεύσει από τις αποψινές κάλπες. Ευχόμαστε ολόψυχα να έχουν γνώση η φύλακες.

Στην παρούσα φάση περιμένουμε γνήσιες αριστερές προτάσεις και, στο μέτρο του δυνατού, λύσεις. Το βέλος, που βλέπουμε στην εικόνα, δεν προχωράει ούτε με την κεντρώα κοιλιά του ούτε με τη δεξιά ουρά του. Σκίζει τον αέρα με την αγωνιστική του αιχμή. Ναι. Είμαστε βέβαια «κάπου» όλοι κεντρώοι. Το είχε γράψει κάποτε ο αλησμόνητος Β.Α. Ραφαηλίδης. Αναζητούμε τη σιγουριά της αγκαλιάς, του μέσου, του κέντρου. Θέλουμε να γκέβουμε και στη σαλάτα, να τσιμπάμε και στο σαγανάκι. Το έχουμε ακούσει και στην «μπαλάντα του στρατιώτη», στα τόσο «κεντρώα» λόγια της αγαπημένης του:

Μπροστά πολύ μην προχωρείς
πίσω μην απομένεις
μπροστά φωτιά, πίσω φωτιά
καταμεσής να μένεις.
 

Όμως τώρα δεν είναι ώρα για κεντρώες λύσεις και για κεντρώα ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Να μη μείνουμε καταμεσής. Για να μπορέσει έτσι το προοδευτικό ενωτικό μήνυμα της κάλπης να διαδοθεί και στο πρεβεζάνικο δημοτικό μας βασίλειο. Σε βασιλιάδες και αυλικούς. Σε αυλάρχες και σταβλάρχες. Σε μαχαραγιάδες και φουκαράδες.

This entry was posted in Ευρώπη - ΕΕ, εκλογές 2012 and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to EXIT POLL ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΗΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

  1. Ο/Η Jim Golden λέει:

    σωστη τοποθετηση…..με βρισκει συμφωνο…..ψηφιζω το κειμενο και αυτο που αναδεικνυει……

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s