ΑΠΟ ΤΟ «ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ ΚΟΥΡΟΠΑΤΚΙΝ»…

…στο «Αριστερότερα Αλέξη»

Είναι γνωστή η παρέμβαση μιας ελληνικής εφημερίδας κατά τη διάρκεια του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου (1904-1905), με την οποία ο αρθρογράφος πρότεινε στον επικεφαλής στρατιωτικό Αλέξη Κουροπάτκιν (Алексей Куропаткин) να διατάξει τα στρατεύματά του δεξιότερα στο χάρτη, δηλαδή, νομίζω, ανατολικότερα: «Δεξιότερα Κουροπάτκιν». Ποιος όμως μπορούσε να ακούσει τον έλληνα αρθρογράφο; Κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό των αποτελεσμάτων των προχθεσινών εκλογών αναρωτηθήκαμε αν συνολικά, συλλογικά και εθνικά πήγαμε δεξιότερα ή αριστερότερα. Γι’ αυτό και θυμηθήκαμε τη σχετική έκφραση. Άλλωστε το συμπέρασμά μας θα είναι, πιο κάτω, «Αριστερότερα Αλέξη».

Σε ένα ιστολόγιο διατυπώσαμε την εκτίμησή μας ως εξής: Υπάρχει το ερώτημα που πρέπει να λάβει απάντηση αν η χώρα ψήφισε συνολικά προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. «Αν δηλαδή ριζοσπαστικοποιηθήκαμε ή φοβηθήκαμε, στον παγκόσμιο πόλεμο που μας έκαναν». Και αναλύουμε το ερώτημά μας και σε ένα άλλο ιστολόγιο: Σε μακροσκοπική θεώρηση, πέρα από ηλικιακά στρώματα και επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά, φυσικά, σε κάπως ταξικούς όρους, τι έχει γίνει; Πήγαμε προς τα δεξιά, προς το μέρος των ταχτοποιημένων, ή προς τα αριστερά, προς την περισσότερο αγωνιστική προοπτική; Η απάντηση που δίνουμε είναι πως, κατά τη γνώμη μας 1) φοβηθήκαμε αλλά 2) αναζητήσαμε κάποια αριστερή προστασία. Πιστεύουμε πως πήγαμε δεξιότερα, «Καθήσαμε καλά», μετά τις απειλές και την τρομοκρατία.

Εξηγούμε εδώ πως από αναλύσεις προηγουμένων περιόδων, δηλαδή επί εποχής θριαμβεύοντας δικομματισμού, είχε φανεί πως σε μαζικούς φορείς ή εκλογικά κέντρα όπου υπερίσχυε η Δεξιά, είχε παρατηρηθεί πως και ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγαινε καλά ή σχετικώς καλά. Αντίθετα, σε όσες κάλπες υπερίσχυε το ΠΑΣΟΚ, φαινόταν πως έβγαινε ενισχυμένο και το ΚΚΕ. Δηλαδή υπήρχε, όπως λένε οι στατιστικολόγοι μια κάποια διπλή «συσχέτιση» (correlation). Και να δούμε τώρα τι θα πουν οι εκλογολόγοι. Το σημερινό ερώτημα λοιπόν τίθεται ως εξής: Τι λέμε τώρα μπροστά στα αποτελέσματα που αναδεικνύουν το συνδυασμό ΝΔ+ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλους πρώτου και δεύτερου κόμματος; Δεν αμφισβητούμε φυσικά τη σαφώς αντίπαλη και συγκρουσιακή ιδεολογική και προεκλογική διαδρομή του κάθε φορέα και το διπλό γεγονός πως 1) με την έξοδο Κουβέλη/ΔΗΜΑΡ δυνάμωσε προς τα αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ και 2) ζωογονήθηκε με τη χαρισματική ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.

Πιστεύω όμως πως η χώρα έχει πάει προς τα Δεξιά. Και μάλιστα, μια φίλη σχολιάστρια βλέπει το ζήτημα καθαρά μέσα από την εμβληματική αντίστροφη συσχέτιση ΚΚΕ/ΧΑ (Χρυσή Αυγή), που σημειώθηκε, δηλαδή, «μείωση του ΚΚΕ με σταθεροποίηση της ΧΑ»: «Τυχαίο; Δε νομίζω;», λέει. Εξηγεί πως δεν εκφράζει θέσεις ΚΚΕ, που ποτέ δεν ψήφισε, αλλά τη στενοχώρησε η καταβαράθρωσή του, που συνδυάζεται όχι με ευκαιριακή και απλά οργίλη επιλογή πολλών για «Χρυσή Αυγή στα έδρανα της Βουλής». ΚΚΕ στη γωνία δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να χαιρόμαστε, λέμε εμείς.

Το στοίχημα είναι τώρα να μπορέσει ο πυρηνικός ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίον, μέσα στις συγκεκριμένες αντικειμενικές συνθήκες, οφείλεται η εκλογική επιτυχία, κρατώντας σε διακριτική απόσταση τους νεοεισελθόντες, να συγκροτήσει τον κόσμο του σε αριστερή γραμμή έστω και με κίνδυνο να μην συγκρατήσει όλους τους «επήλυδες». Θα δανειστούμε, τελειώνοντας, την απάντηση από το φιλικό μας μπλογκ του Δείμου του Πολίτη, που έχει και τόση αυτοδιοικητική πείρα: «Η ελπίδα δεν είναι στην επιτυχία μιας [κεντρικής] αριστερής κυβέρνησης αλλά στην ανάδειξη μιας νέας κινηματικής δύναμης σε ρόλο κεντρικού πόλου. Η ελπίδα είναι στα κοινωνικά κινήματα και όχι τις κυβερνήσεις». Αυτό το τελευταίο το έχουμε ανάγκη και στην Πρέβεζα, για να ανασυγκροτήσουμε κοινωνικά το δημόσιο χώρο μας, εκεί όπου απέτυχαν οι κρατικές Αρχές του δικομματισμού.

Διαβάστε εδώ και το σχόλιο του Δείμου του Πολίτη και γράψτε κι εσείς το δικό σας.

This entry was posted in Ιστορία, εσωτερική γεωπολική, εκλογές 2012, λαϊκό κίνημα and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΑΠΟ ΤΟ «ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ ΚΟΥΡΟΠΑΤΚΙΝ»…

  1. Ο/Η ο δείμος του πολίτη λέει:

    Για το ΣΥΡΙΖΑ αναίγεται ένα νέο πεδίο εσωτερικών ισορροπιών. Πρέπει να καταφέρει να προσεγγίσει τον κόσμο που τον εμπιστεύτηκε και να ισορροπήσει με το αριστερό πρόσημο τις νέες δυνάμεις που εισήλθαν στο εσωτερικό του. Δεν είναι μικρό το ποσοστό εκείνων των συνδικαλιστών ή άλλων οπορτουνιστικών δυνάμεων που εισήλθαν και θα αποτελέσουν ένα βαρίδι σε μία αριστερή πορεία. Και το παιχνίδι μπορούν να το σώσουν μόνο οι αριστεροί πολίτες που του συμπαραστάθηκαν, μόνο τα κοινωνικά κινήματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s