ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΤΣΑ ΔΥΟ ΓΡΟΣΑ ΤΗΝ ΟΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ  ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ H ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 

Από το ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933)

Συνεχίζουμε και σήμερα, όπως και κάθε Τετάρτη, τη δημοσίευση αποσπασμάτων (εγγραφών) από το ανά χείρας μας χειρόγραφο ημερολόγιο του δημάρχου της πόλης μας Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933).  Η δημοσίευση των αποσπασμάτων από το ημερολόγιο του Ι.Μ.Ρ. εντάσσεται εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης “Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο” στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετίας από την απελευθέρωση της Πρέβεζας. (Στην εικόνα σφραγιδόλιθος με τα αρχικά  J.Μ.R. στα γαλλικά).

1 Ιουνίου 1900
Άρχισα να κάμω λουτρά (μπάνια) έξω από τον Άγιον Γεώργιον.
 
2 Ιουνίου 1900
Ο καιρός καλοκαιρινός. Εις το βιβάριον Λογαρού βρέθηκε φονευμένος ο φύλακας οθωμανός. Άδηλον ποίος τον εφόνευσεν.
 
3 Ιουνίου 1900 – Σάββατον
Καλοκαιρία. Τα αμπέλια διατρέχουν τον έσχατον κίνδυνον καθώς και ο ελαιόκαρπος. Και ο θεός βοηθός.
 
9 Ιουνίου 1900
Ζέστη μεγάλη και ακινησία εις το εμπόριον.
 
12 Ιουνίου 1900
Ζέστη. 24 βαθμούς άνω του μηδενικού. Οψάρια πιάνουν άφθονα. Μεγάλη ευθήνεια. Μουρμούρια δύο γρόσια την οκά. Γάμπαρες ομοίως.
 
H «Πύλαρος», 310 τόννων ολικής και μόλις 121 καθαρής χωρητικότητας,  είχε ναυπηγηθεί το 1864 στην Kοπεγχάγη με το όνομα «Xέρμοντ» και αρχικά ταξίδεψε στη Bόρειο Θάλασσα. Το 1889 το αγόρασε ο Κεφαλλονίτης εφοπλιστής Γ. Aθανασούλης και του έδωσε το όνομα «Πύλαρος» για να τιμήσει την ιδιαίτερή του πατρίδα στην Κεφαλονιά. Το δρομολόγησε στη γραμμή Πειραιάς – Iτέα – Πάτρα – Σάμη – Πύλαρος – Πρέβεζα. Βλ. εδώ και εδώ.
 
14 Ιουνίου 1900
Ως γράφει η εφημερίς Εμπρός, εις την Θεσσαλίαν η ζέστη έφθασεν 33 βαθμούς. Σήμερα το πρωί παρέλαβα τους υιούς μου Μιχαήλ, Χρίστον και Ιωσήφ και επορεύθημεν εις Άγιον Γεώργιον και εκάμαμεν λουτρά (μπάνια).
 
17 Ιουνίου 1900
Ζέστη υπερβολική.
Ουδέν άξιον λόγου υπάρχει ειμή μόνον ευθήνεια εις τους ιχθείς. Μουρμούρια και κοτσά δύο γρόσα την οκά.
 
22 Ιουνίου 1900
Τας 19 Δ/βρίου του 1894 επήραμεν ως ψυχοκόρην το κορίτσι του Σπύρου Παραμυθιώτη αλλ’ αυτό δεν ηθέλησεν να καθήση και σήμερα αναχώρησε με τον πατέρα της δια Φιλιππιάδα. Ηθέλησα να την πληρώσω αλλά δεν γνώριζα τι πόσον να της δώσω. Ερώτησα μερικούς ανθρώπους πώς πληρώνουν και με πληροφόρησαν ως μέσον όρον πέντε γρόσια το μήνα. Λοιπόν επειδή όταν την επήραμεν ήτο  μικρά και ανίκανος έλαβα υπόψιν μου τέσσαρα έτη μόνον προς 60 [ήτοι] γρόσια 240. Εγώ δε της έδωσα μαζύ της Γρ. 256. Της έδωσα ένα [δυσανάγνωστη λέξη] και τα ρούχα της. Περισσότερον θα την επλήρωνα αλλά ουδεμίαν ευχαρίστησιν είχα εγώ και η οικογένειά μου και δια τούτο την επλήρωσα τόσον εξευτελισμένα. Ήτο […] αχάριστη αλλ’ ευτυχώς εζήτησεν μόνη της να φύγει από το σπίτι μας και σήμερα η ώρα 6½ αναχώρησε ομού με τον πατέρα της.
 
24 Ιουνίου 1900 – Ημέρα Σάββατον.
Βροχή ραγδαία έπεσεν σχεδόν εις όλην της επαρχίαν η οποία σπουδαίως ωφέλησεν την γεωργίαν.
 
11 Ιουλίου 1900
Έβγαλα εσωτερικόν διαβατήριον δια Θεσσαλονίκη.
 
13 Ιουλίου 1900
Μεγάλη αφθονία εις τους ιχθείς. Σήμερον επωλήθησαν μουρμούρια δύο γρόσια την οκά, οπού άλλοτε είχον τουλάχιστον οκτώ, και τα καλύτερα εξ γρόσια. Μουρμούρια και κοτσά περίφημα δύο γρόσια την οκά. Και τούτο αποδίδεται ένα: ότι έβγαλαν πολλά και το άλλο: εις την μεγάλην δυστυχίαν ήτις καταμαστίζει τον τόπον μας. Ακινησία εις το εμπόριον και αχρηματία μεγάλη. 
 
18 Ιουλίου 1900 – Ημέρα Τρίτη
Ώρα δεκάτη πρωινή, θεού θέλοντος, αναχωρώ με το αυστριακόν ατμόπλοιον Βοσνία δια Κέρκυραν. Έμεινα μέχρι της Πέμπτης οπού αναχώρησα με το ελληνικόν ατμόπλοιον Ιωνία [βλ. σημείωση 1] και το Σάββατον ήτοι τας 22 του μηνός εφθάσαμε εις Τεργέστην οπού έμεινα ημέρας εξ (6) και την Παρασκευήν, ήτοι τας 30 Ιουλίου, αναχώρησα με το αυτόν ατμόπλοιον και μετέβην εις Πάτρας την Δευτέραν πρωί. Με τον σιδηρόδρομον μετέβην εις Αθήνας οπού έμεινα εκεί μέχρι την Παρασκευήν ήτοι τις 3 Αυγούστου και αναχώρησα με το ατμόπλοιον Πύλαρος [βλ. λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία] δια Πρέβεζαν και το Σάββατον μετά το μεσημέριον εφθάσαμεν ενταύθα.

[Σημείωση 1] Γνωστά πλοία με το όνομα «Ιωνία» είναι αυτό της Ακτοπλοΐας της Ελλάδος, που βυθίστηκε στις 14.12.1944, ή το «Ιωνία» που είναι εγγεγραμμένο το 1950 στο χρονολόγιο του ναυτικοῦ φυλλαδίου του ποιητή Νϊκου Καββαδία.

Παραπέμπουμε εδώ για την προηγούμενη δημοσίευση από το ημερολόγιο. Παραπέμπουμε εδώ για την επόμενη δημοσίευση από το ημερολόγιο. 

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεογραφία, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Πρέβεζα and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΤΣΑ ΔΥΟ ΓΡΟΣΑ ΤΗΝ ΟΚΑ

 1. Ο/Η demetrat λέει:

  αυτό είναι γιά να κάνουμε μάθημα μετά : πολιτιστικά στοιχεία.
  Οπως κάναμε στον όμηρο.

  (αχχ παναγίτσαμ, νάχαμε τώρα κοτσά αυγολέμονο με σελινάκι ).
  δ

 2. Ο/Η demetrat λέει:

  χα χα , χωρίς πλάκα, το έκανε ο παππος μου , και τρωγαμε και τον νταβά.
  δ

 3. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Εγώ δεν το ξέρω αυτό το φαγητό. Γενικά δεν μου αρέσουν τα ψάρια. Εκτός των άλλων έχουν και δυσκολίες στην κατάποση. Εννοώ τα αγκάθια. Ενώ οι γεωπόνοι έβγαλαν φρούτα χωρίς κουκούτσια, οι ιχθυολόγοι τίποτα.

  ι

 4. Ο/Η demetrat λέει:

  !!!!!!!!!!!!!!!!!! μένω Προκόπης !
  δ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s