ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΔΕΣΠΟΤΑ

…στην κοινή διαδρομή όλων των θνητών

Δεν εκζητούμε ποιητικότερες και μεταφορικές διατυπώσεις. Ούτε θεολογούμε εκ του προχείρου. Όμως η πρώτη λέξη που μας έρχεται στο νου, σήμερα, ημέρα της κηδείας του μακαριστού μητροπολίτη μας, του Νικοπόλεως Μελετίου, είναι το «ταξίδι». Έτυχε πολλές φορές να έχουμε συναντηθεί με το αποδημήσαντα ιεράρχη μας στο εξωτερικό και σε ταξίδια. Στην Κωνσταντινούπολη, στο Λουξεμβούργο και στις διαδρομές Αθήνα-Πρέβεζα.

Η πρώτη φορά, στη δεκαετία του 1980, ήταν με το λεωφορείο. Μου είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση το γεγονός πως σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ο Μελέτιος διάβαζε· και διόρθωνε, όπως είχα δει, τυπογραφικά δοκίμια από επικείμενη έκδοση κάποιου βιβλίου. Άλλωστε, επί ημερών του, η Μητρόπολή μας έγινε ένας σημαντικός εκδοτικός φορέας. Να πω, σε παρένθεση, πως και εγώ διάβαζα στο ταξίδι και συνηθίζω να διαβάζω και μου κάνει εντύπωση πως οι συνταξιδιώτες μου δεν διαβάζουν, τόσες ώρες. Όταν τους ρωτώ απαντούν με το στερεότυπο «ζαλίζομαι». Γιατί οι Έλληνες ταξιδιώτες ζαλίζονται ενώ, για παράδειγμα, οι Ρώσοι, όπως τους γνωρίσαμε με την πρώτη τους εγκατάσταση στη χώρα μας και όπως τους ξέρουμε από τη χώρα τους, δεν ζαλίζονται, δεν το κατάλαβα ποτέ. Συνεχίζω και κλείνω την παρένθεση δραττόμενος της ευκαιρίας να εξάρω την ανάγνωση, όπως του δεσπότη μας, στα συγκοινωνιακά μέσα μεγάλης διαδρομής, σαν μια σωστή συμπεριφορά δημόσιου χώρου, αντί για τον ύπνο.

Τη δεκαετία το 1990, επίσης, συναντιόμασταν συχνά με το δεσπότη στο αεροπλάνο στην πτήση προς Άκτιο και φτάνοντας εδώ μου πρότεινε με συμπάθεια και ευγένεια να με συνοδέψει, με το αυτοκίνητο που τον περίμενε, στο σπίτι μου. Ήταν τιμή μου.

Στην κοινή διαδρομή όλων των θνητών, να ευχηθούμε λοιπόν «καλό ταξίδι», «καλό ταξίδι, Δέσποτα».

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, Δημόσιος Χώρος, κινητικότητα, νεκρολογία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s