ΠΑΩ ΜΟΝΟ 5 ΜΑΩ ΚΑΙ ΑΣ ΜΕ ΛΕΝΕ ΜΑΟ-ΜΑΟ

«Π» όπως πόλη, Πρέβεζα, πεζός, ποδήλατο

Η Δημοτική Αρχή θα διατυπώσει στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 25ης Ιουνίου 2012 πρόταση (θέμα 6 της Η.Δ.) για «Έγκριση χαρακτηρισμού δημοτικών οδών, Δημοτικής Κοινότητας Πρέβεζας, ως δρόμων ήπιας κυκλοφορίας». Σε σχέση με την πρόταση αυτή αναδημοσιεύουμε από το πρόγραμμα της παράταξής μας, το μέρος «Κινητικότητα και κοινωνική ισότητα – «Π» ΟΠΩΣ ΠΟΛΗ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΠΕΖΟΣ, ΠΟΔΗΛΑΤΟ»…

Στην πόλη (Πρέβεζα), μέσα στα όρια του νέου Δήμου και στη σύνδεσή του με άλλες πόλεις και περιφέρειες θα επιδιωχθεί η κινητική πολλαπλότητα (πεζή, ποδήλατο, αστικό και υπεραστικό λεωφορείο ειδικού σχεδιασμού, ταξί και ηλεκτρικό δημοτικό μίνιμπας, ενδεχομένως μικρό περιφερειακό ταχύπλοο που όλα ανακουφίζουν από τον κυκλοφοριακό φόρτο και το θόρυβο).
Ο Δήμος θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για διαφώτιση της σημασίας του τρένου και στην εκπόνηση διεθνούς μελέτης μιας «Ιονίας Σιδηροδρομικής Οδού (ΙΣΟ)» για σύνδεση της Πρέβεζας με το υπόλοιπο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και πρόσβαση στους διεθνείς άξονες (Δαλματία, Βενετία, Μόναχο, Παρίσι, Λονδίνο).
Η πόλη θα ανακουφισθεί από το ιδιωτικό αυτοκίνητο που θα μπει στη σωστή βάση σε σηματοδοτούμενους άξονες ταχείας κυκλοφορίας, χωρίς εμπόδια από παρόδιες σταθμεύσεις. Το αυτοκίνητο θα είναι χρησιμοποιήσιμο και σε μικρότερους ή πεζοδρομημένους δρόμους με διακριτική ταχύτητα πεζού (5-10 km/h) χωρίς προσπέραση ή όχληση. (Τα περίφημα 5 ΜΑΩ, μίλια ανά ώρα, του Στρατού που η στρατιωτική σωφεράντζα τραγούδησε ως «Πάω μόνο 5 μάω και ας με λένε Μάο-μάο»).
Θα  επιδιωχθεί κοινωνική ισότητα και όχι αυτοκινητική κυριαρχία ώστε να επιτυγχάνεται η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας με απόλυτη προτεραιότητα του πεζού, του ΑΜΕΑ, των ποδηλατών, των μικρών συντροφιών πεζοπόρων. Ένα σύστημα «P+R» (πάρκινγκ-πόλη-πάρκινγκ), περιφερειακών χώρων στάθμευσης θα εξυπηρετείται από λεωφορεία συχνών δρομολογίων.
Τα αυτοκίνητα που θέλουν να τηρούν κοινωνική συμπεριφορά και να δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς στις διαβάσεις θα φέρουν ειδικό (δημοτικό) σήμα (όπως στην εικόνα επάνω) ώστε να ενημερώνουν τους όπισθεν αυτών.
This entry was posted in πάρκινγκ, πεζός, πεζόδρομος, πλακόστρωση, ποδήλατο, ποδηλατόδρομος, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, τροχαία εγκλήματα, αυτοκίνητο, δημόσια υγεία, κινητικότητα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s