ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΩΔΕΙΟ «ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ» ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΕΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Θα μπορέσουμε να το εντάξουμε στην επέτειο των 100 χρόνων της απελευθέρωσης;

Θα αρχίσω το σημερινό σημείωμα με περίληψη των προηγουμένων. Πολλών προηγουμένων. Ο Μπρους Σπρίγκστιν με στοιχειώνει. Βρέθηκα πριν δυο βδομάδες στην Τεργέστη όπου τραγουδούσε ο αγαπημένος μου αμερικανός καλλιτέχνης, αλλά το πληροφορήθηκα πολύ αργά, μόλις επέστρεψα το βράδυ πια στο ξενοδοχείο κατάκοπος. Έχασα την ευκαιρία της φοβερής συναυλίας του. Θυμάμαι επίσης και κάτι άλλο σημαντικότερο σχετικά με το Μπρους Σπρίγκστιν.

Πριν χρόνια, ζητώντας από φοιτητές μου να μου κάνουν μια κριτική σε βιβλίο μου «πολεογραφίας» που θα χρησιμοποιούσαν για βοήθημα, ένα παιδί, πολύ δυνατός φοιτητής, μου έκανε μια θαρραλέα επίκριση: Γιατί ενώ κάνω στο βιβλίο τις παρουσιάσεις  «πόλη και κινηματογράφος», «πόλη και ποίηση», «πόλη και μυθιστόρημα», κ.λπ. δεν κάνω αναλυτικά και την παρουσίαση «πόλη και τραγούδι». Και μου έφερε σαν παράδειγμα τη συμβολή του Μπρους Σπρίγκστιν στα ζητήματα του πολεογραφικού τραγουδιού (My Hometown, Streets of Philadelphia, Youngstown).

Για μένα που δεν είμαι μουσικός υπάρχει πάντα το πρόβλημα του πως θα γίνει αυτή η παρουσίαση αφού σχεδόν όλοι οι αναλυτές που ξέρω περιορίζονται στην ανάλυση μόνο του στίχου, γυρνώντας την πλάτη στη μουσική. Και αυτή είναι εμπνευσμένη από την πόλη, την αγωνία της, τους ήχους της και την κραυγή της. Ιδιαίτερα την κραυγή τής καταπιεζόμενης τάξης των απλών ανθρώπων και των εργαζομένων, στους οποίους απευθύνονται ή απευθύνθηκαν τραγουδοποιοί και τραγουδιστές όπως ο Σπρίνγκστιν, ο Billy Joel (π.χ. «Allentown») και άλλοι. Ποιος δεν έχει επισημάνει το «Trenchtown» του Μπομπ Μάρλευ ή το «Oxford Town» του Bob Dylan;

Έτσι με την ευκαιρία των διδακτικών μου υποχρεώσεων εγώ μπόρεσα να συγκεντρώσω πολυάριθμα ξένα και ελληνικά τραγούδια για την πόλη που δεν φανταζόμουνα πως θα υπάρχουν. Για όλες τις ονειρεμένες πόλεις υπάρχουν δεκάδες π.χ. ελληνικά τραγούδια. Κοιτάξτε τις αναφορές στη Βαγδάτη: «Διαβαίνει η ζωή μας και πάει» (Μουσική: Χάρης Καβαλλιεράτος), «Βαγδάτη» (Σταμάτης Σπανουδάκης), «Μαρία Μοντέζ» (Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου – Μουσική: Γιάννης Σπανός), «Θα περιπλανηθώ» (Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης – Μουσική: Παντελής Θαλασσινός), «Βαγδάτη» (Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου – Μουσική: Τάκης Σούκας) και άλλα, όπως το «Ζεχρά» (Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ – Πρώτη εκτέλεση: Σοφία Βέμπο). Και βέβαια από τα «Καρβουνιάρικα» μέχρι τη Λάρισα και την όμορφη Θεσσαλονίκη, τα ελληνικά «λαϊκά» έχουν «πολεογραφήσει» γενναία.

Σε έγγραφο λοιπόν που είδα του Δημοτικού Ωδείου μας, θα μπορούσα να πω πως, με την εμβάθυνση που έκανε στο ζήτημα της διοργάνωσης ενός φεστιβάλ τραγουδιών της πόλης, το Ωδείο, ανέλαβε να διοργανώσει –το λέω μεταφορικά– ένα τέτοιο φεστιβάλ. Από απλή ιδέα το μετατρέπει υπεύθυνα σε «χάρτη πορείας». Δεν ξέρω αν θα προχωρήσουμε δραστήρια προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των «προκλήσεων» με στόχο την υλοποίηση. Όπως εξηγώ στην απάντησή μου, αν συναντηθούμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι, θα μπορέσουμε να ανταλλάξουμε οργανωτικές απόψεις και, από πλευράς μου, θα διευρύνω τις θέσεις μου, αν χρειάζεται. Είναι, βέβαια, λυπηρό που το Ωδείο, δεν έχει ιδρυτική πρόβλεψη για συμμετοχή σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Όπως όμως συνάγω, από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται με την επιστολή για περισσότερες πληροφορίες, δεν απορρίπτει «καταστατικά» τη συμμετοχή του.

Δείτε εδώ εισαγωγική παρουσίασή μας για τις σχέσεις πόλης και μουσικής. Το ηχητικό μέρος των μουσικών παραδειγμάτων έχει παραλειφθεί.

This entry was posted in πρεβεζάνοι μουσικοί, πολεογραφία, Πρέβεζα, εκατονταετία απελευθέρωσης, εορτασμός εκατονταετίας and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΩΔΕΙΟ «ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ» ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΕΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

  1. Ο/Η lua λέει:

    http://www.youtube.com/watch?v=UcvkRZJCMaY ενα τραγούδι για το σύνολο των πόλεων και το έμψυχο υλικό της

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s