Ο ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ένα επώνυμο σε διάφορες κλίμακες και παραλλαγές (βαριασιόν)

Για το πρεβεζάνικο κοινό στο οποίο κατά κύριο λόγο απευθυνόμαστε με τα σημειώματά μας αυτά, το μυαλό θα πάει στους δικούς μας πρεβεζάνους Λιβιεράτους. Όσοι όμως παρακολουθούν τις ειδήσεις της κεντρικής αθηναϊκής σκηνής ξέρουν πως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχω μια παλιά σχέση, σε δημόσιο αλλά και σε προσωπικό περιβάλλον, με το οικογενειακό όνομα «Λιβιεράτος» και αυτό εξιστορώ εδώ σήμερα. Η σχέση μου είναι θετική και αντλώ από αυτή ευχάριστες και δημιουργικές αναμνήσεις.

Η πρώτη μου επαφή με τον «κυρ-Ηλία το Λιβιεράτο», όπως μου τον είχε πει ο φίλος μου και συμμαθητής μου Ηλίας Μακρυγιάννης, ήταν ακόμα όταν πηγαίναμε στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Ο Ηλίας Λιβιεράτος, μας μιλούσε, σε μια μικρή συγκέντρωση μαθητών, για τις σχέσεις των γλωσσών. Θυμάμαι πως μας εξηγούσε για τις γερμανικές ρίζες που περιέχουν οι συγγενείς γλώσσες όπως τα ολλανδικά και οι σκανδιναβικές γλώσσες καθώς και τα αγγλικά. Από τότε  στο μυαλό μου έμεινε σαν ένας μορφωμένος και φιλομαθής άνθρωπος (και με κάποιες βιωματικές συγγραφικές δοκιμές, όπως έμαθα αργότερα). Ήταν άλλωστε και ένας άνθρωπος με αριστερό αγωνιστικό προφίλ, τόσο σημαντικό και δύσκολο για κείνη την εποχή.

Μετά γνώρισα το γιατρό Νίκο Λιβιεράτο, γιο του Ηλία, γνωστό, όπως ξέρουμε στην περιφέρειά μας, καρδιολόγο. Συνδεόμαστε φιλικά. Είμαστε άλλωστε συνεργάτες στην αυτοδιοικητική μας κίνηση «Δημόσιος Χώρος» και στο «Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», φορείς στους οποίους συμμετέχει ενεργά και η φίλη συζυγός του Λιλιάνα, οφθαλμίατρος. Και βέβαια θα πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στο γιο τους Ηλία, που γνωρίζουμε στην Πρέβεζα από τις εξαιρετικές μουσικές επιδόσεις του. Ο ευγενικός και πρόσχαρος αυτός νέος έχει ήδη κάνει μια σημαντική και αποφασιστική διαδρομή στην τέχνη του.

Και φτάνουμε με μεγάλη χαρά και στον (εκτός Πρεβέζης αλλά με κοινή κεφαλλονίτικη καταγωγή πιστεύουμε) Ευάγγελο Λιβιεράτο, καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που του ανετέθη στην τελευταία κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο νέος υπουργός αποτελεί για τον γράφοντα μια διαυγή και φιλικότατη δημόσια επιστημονική φυσιογνωμία και εκφράζω κάθε ευχή για ευόδωση του έργου του. Είναι άλλωστε τόσο σχετικό με τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφού με τις δραστηριότητες του προσέγγισε την υπόθεση «Περιβάλλον» από πολλές πλευρές και σε όλες τις κλίμακες.

Είπαμε «κλίμακες» για να υπενθυμίσουμε την ιδιαίτερη σχέση του Βαγγέλη Λιβιεράτου με την επιστήμη της χαρτογραφίας που υπηρετεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με σημαντικές ακαδημαϊκές, οργανωτικές και τεκμηριωτικές δραστηριότητες, όπως η Χαρτογραφική Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία (ΧΕΕΕ), η Εθνική Χαρτοθήκη και τα χαρτογραφικά συνέδρια. Στα συνέδρια αυτά τον γνώρισα και «γνώρισα» και στους συνέδρους την πόλη μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία και υγεία στο Λιβιεράτο και σε όλους τους Λιβιεράτους.

Οι αναγνώστες μπορούν να επισκεφτούν μερικές από τις συμβολές μας στα συνέδρια της ΧΕΕΕ: 3ο Εθνικό συνέδριο χαρτογραφίας με γενικό θέμα «Χαρτογραφία και χάρτες στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση» στην Καλαμάτα, 28-29 Νοέμβριου 1996 – «Ο έφηβος και ο χάρτης της πόλης του: Μια έρευνα στην Πρέβεζα». 1ο Εθνικό συνέδριο χαρτογραφίας με γενικό θέμα «Προβλήματα και προοπτικές της ελληνικής χαρτογραφίας» στο Βόλο, 24-25 Νοέμβριου 1994 – «Ο χάρτης στο σχολείο: Λειτουργία και υπολειτουργία».  8ο Εθνικό συνέδριο χαρτογραφίας με γενικό θέμα «Η Χαρτογραφία του ευ ζην» στη Θεσσαλονίκη, 24-26 Νοέμβριου 2004 – «Νήσοι, πόλεις και διαδρομές: Χαρτογραφίες του ευαναγνώστως ζην». Εξάλλου, σημειώνουμε πως το 12ο εθνικό συνέδριο χαρτογραφίας έχει γενικό θέμα «Χαρτογραφία & Χωρική Πληροφορία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και θα λάβει χώρα στην Κοζάνη, 10-12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012. Μερικές εκδηλώσεις του θα στεγαστούν  στην Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης (Αρχοντικό Λασσάνη) ως συμμετοχή στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Απελευθέρωσης της πόλης αυτής. Συγχαρητήρια και στη ΧΕΕΕ και στους Κοζανίτες δημοτικούς άρχοντες για την ιδέα και ευχές «καλής επιτυχίας» για την πραγματοποίηση της.
This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πρεβεζάνοι μουσικοί, πολεογραφία, Δημόσιος Χώρος, γεωγραφία, γλώσσα, εσωτερική γεωπολική, εορτασμός εκατονταετίας, κοινωνικό ιατρείο, λαϊκό κίνημα and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Ο ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Ο/Η Νίκος Δ. Καράμπελας λέει:

    Σε ένα από αυτά τα συνέδρια, που με επιτυχία διοργανώνει ο κοινός φίλος και νυν υπουργός Ευάγγελος Λιβιεράτος, υπήρξε και μία ανακοίνωση για τα Πρεβεζάνικα βενετσιάνικα σύνορα. Κοινοποιώ εδώ την ηλεκτρονική σύνδεση: http://oxford.academia.edu/NikosDKarabelas/Papers/512929/Adi_31_Agosto_1797_-_A_dispute_in_the_Venetian-Ottoman_border_of_Preveza
    και την παρόμοια δημοσίευση στην ελληνική γλώσσα στα ντόπια Π.Χ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά): http://oxford.academia.edu/NikosDKarabelas/Papers/992097/Adi_31_Agosto_1797._-_
    Εύχομαι και εγώ καλή δύναμη και αποτελεσματικότητα στον υπουργό Λιβιεράτο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s