ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΠΡΕΒΕΖΑ 1-0

Η προαγωγή υγείας σαν πρεβεζάνικη επικαιρότητα

Είχα χρόνια να έλθω στην Αλεξανδρούπολη και από τον ενθουσιασμό μου για την πόλη έβαλα αυτό τον ποδοσφαιρικό τίτλο. Εξάλλου, στο εντυπωσιακό ξενοδοχειακό συγκρότημα και συνεδριακό κέντρο Alexander που βρίσκομαι, είναι επόμενο να γίνει μια τέτοια αξιολόγηση. Πολύ περισσότερο αφού, η πόλη που με φιλοξενεί, είναι τέταρτη πανελληνίως στην υποδοχή συνεδριακών εκδηλώσεων. Πρέβεζα τα ακούς;…

Γράφω λοιπόν το σημερινό σημείωμα από την Αλεξανδρούπολη  όπου βρίσκομαι με την ευκαιρία του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα : «Η Πρόληψη και η Κοινωνική Μέριμνα στην Τοπική Κοινωνία και ο Ρόλος του Ενιαίου Φορέα Υγείας» που διοργανώνει το «Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας» (ΕΔΔΥΠΠΥ) στο οποίο είναι εντεταγμένος και ο Δήμος μας.
Το ΕΔΔΥΠΠΥ συνεργάζεται με 140 Καλλικρατικούς Δήμους και είναι πιστοποιημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έχει κύριο στόχο την «προαγωγή της υγείας» μέσα από δράσεις ενημέρωσης του κοινού, με προγράμματα πρόληψης και πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Στο δεύτερο αυτό ζήτημα έχουμε τοποθετηθεί ιδιαίτερα και εμείς με κέντρο βάρος το αστικό περιβάλλον, δηλαδή την υγιεινή και άνετη λειτουργία της πόλης μας. Και φυσικά υπάγονται εδώ θέματα τέτοια όπως η πολεοδομία, η πεζοδρόμηση και η βαδισιμότητα, ο έλεγχος του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και πολλά άλλα.
Είναι βέβαιο πως οι συνεδριακές δραστηριότητες δεν γίνονται «στο κενό» και ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται τώρα η χώρα μας. Απόδειξη αποτελεί το χθεσινό εναρκτήριο στρογγυλό τραπέζι που είχε θέμα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των ευπαθών ομάδων του ελληνικού πληθυσμού και μάλιστα των μακροχρόνια ανέργων. Εξάλλου, η σημερινή ημέρα θα αφιερωθεί και στα ζητήματα της παιδικής ηλικίας.
Θεωρούμε τη διοργάνωση του συνεδρίου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, που είναι τόσο επίκαιρη σε σχέση με την πρόσφατη «αναγνώριση» του δικού μας κοινωνικού ιατρείου από τις πρεβεζάνικες κρατικές Αρχές, μια σημαντική ευκαιρία. Ευκαιρία 1) για να αναδείξουμε ακόμα μια φορά την πρεβεζάνικη προβληματική των σχετικών ζητημάτων (με έννοια-κλειδί το Νοσοκομείο) και 2) για να υπογραμμίσουμε, σε επίπεδο τοπικών δράσεων πρόληψης, την ενεργοποίηση και αξιοποίηση ενός στελεχιακού δυναμικού που θα προωθήσει το ζήτημα αυτό στον πληθυσμό μας.

This entry was posted in πεζός, πεζόδρομος, πολεοδομία, τροχαία εγκλήματα, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία, κάπνισμα, κοινωνικό ιατρείο and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s