ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ο χώρος στην πολιτική σκέψη και δράση

Η κοινωνική ανισότητα και αδικία είναι για τη σύγχρονη κοινωνία πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται άτομα και νοικοκυριά και εκφράζεται από ποικίλες αντιθέσεις. Τέτοιες είναι: ανεργία / απασχόληση, αβέβαιο ημερομίσθιο / παχυλός μισθός, ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη / ικανοποιητική ασφάλιση υγείας, ανεπαρκές επαρχιακό σχολείο / οργανωμένο εκπαιδευτικό συγκρότημα, ευκαιρίες κέντρου / απομόνωση περιφέρειας. Εξάλλου μια ιδιαίτερη μορφή κοινωνικής αδικίας γίνεται αντιληπτή στη χώρα μας και την πόλη μας μέσα από την άμεση παρατήρηση της αδικίας που επικρατεί και εκδηλώνεται στο χώρο και γενικότερα στις χρήσεις του χώρου. Αφορά την πολεοδομική οργάνωση ως σχέδιο και ανοχή, την παραγωγή ανεξέλεγκτων διαστάσεων-αποστάσεων στην πόλη, την ανεξέλεγκτη αύξηση πυκνότητων πληθυσμού και την αναντιστοιχία που συνεπάγεται σε λειτουργικές υποδομές, τη συνεχή ιδιωτικοποίηση μέσων και χώρων παραγωγής και μεταφοράς, την αδυναμία για αξιόπιστες δημόσιες μεταφορές που να μην παρακωλύονται από τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς και άλλα.

Σε κάθε φάση της εξέλιξής του ο χώρος και ολοφάνερα η πόλη είναι αποτέλεσμα ιστορικών, πολιτικών και οικονομικών συνθηκών που έχουν παραγάγει το χώρο και τον διαμορφώνουν διαρκώς. Είναι συνεπακόλουθο λοιπόν ότι η μελέτη του χώρου και η δράση για κοινωνική δικαιοσύνη που συνδέεται με το χώρο, πρέπει να γίνεται με αναφορά σε κοινωνικές σχέσεις που είναι διαμορφωμένες ιστορικά, πολιτικά και οικονομικά. Χρειάζεται να πούμε εδώ πως με τη λέξη «ιστορικά» δεν εννοούμε απλά «του παρελθόντος» αλλά ό,τι σχετίζεται με στοιχεία που δεν παραμένουν απομονωμένα ή ασύμβατα αλλά συγκλίνουν. Αυτά, ως προϋποτιθέμενα, ευνοούν την αλλαγή των σχέσεων μεταξύ των μελών του κοινωνικού συνόλου. Επίσης με τη λέξη «πολιτικά» δεν εννοούμε απλά τη «συμμετοχή στα κοινά» και την αντίθεση με την «ιδιώτευση» αλλά ό, τι σχετίζεται με τη διεκδίκηση, την κατάκτηση και τη διατήρηση της εξουσίας, από ορισμένα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου, που γίνεται στο όνομα μιας «ηθικής» και «λογικής» ιδέας. Τέλος με τη λέξη «οικονομικά» εννοούμε ό,τι σχετίζεται με τη συσσώρευση πλούτου από μερικά μέλη του κοινωνικού συνόλου διαμέσου της εκμετάλλευσης άλλων μελών του κοινωνικού συνόλου και τη συνεπαγόμενη εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος.

Τις σκέψεις αυτές τις καταθέτουμε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου των Ντίνας Βαΐου και Κωστή Χατζημιχάλη Ο ΧΩΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ που θα γίνει την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012, στην Αθήνα. Στο βιβλίο γίνεται μια αριστερή προσέγγιση της έννοιας του χώρου ως αναγνώριση ότι «ο χώρος δεν είναι κάτι έξω από την κοινωνία, κάτι που περιμένει κάπου εκεί έξω να ανακαλυφθεί, αλλά ότι ο χώρος παράγεται από την κοινωνία, εμπεριέχει τις, και εμπεριέχεται στις, κοινωνικές σχέσεις και γι’ αυτό είναι βαθύτατα πολιτικός». Εξάλλου το βιβλίο αποτελεί έκφραση φιλοδοξίας των συγγραφέων για την «εισαγωγή του χώρου στην ευρύτερη προβληματική της Αριστεράς, η οποία συχνά αδιαφορεί για το χωρικό χαρακτήρα των κοινωνικών σχέσεων» και που στην παρούσα κοινωνική και πολιτική φάση, με την ανανεωτική ριζοσπαστική Αριστερά στο προσκήνιο, αξίζει να επισημανθεί.

Ντίνας Βαΐου και Κωστή Χατζημιχάλη «Ο ΧΩΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ», Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012, ώρα 7.30 μ.μ., Νέο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» – Κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια) – Πανεπιστημίου 30. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Αθηνά Αθανασίου,  επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παύλος Κλαυδιανός, οικονομολόγος, δημοσιογράφος, μέλος της εκδοτικής ομάδας της εφημερίδας Η Εποχή, Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Χάρης Γολέμης, διευθυντής του Ινστιτούτου ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ.

Μπάρκας και Τσακαλώτος σήμερα στην Πρέβεζα. Διαβάστε.

This entry was posted in πολεοδομία, Δημόσιος Χώρος, Ιστορία, γεωγραφία, εσωτερική γεωπολική, κινητικότητα and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s