Η ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

Από το ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933) 

Συνεχίζουμε και σήμερα, όπως και κάθε Τετάρτη, τη δημοσίευση αποσπασμάτων (εγγραφών) από το ανά χείρας μας χειρόγραφο ημερολόγιο του δημάρχου της πόλης μας Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933).  Η δημοσίευση των αποσπασμάτων από το ημερολόγιο του Ι.Μ.Ρ. εντάσσεται εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης “Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο” στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετίας από την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Στις εγγραφές που επιλέξαμε σήμερα ο Ι.Μ.Ρ. ασχολείται με την παύση του Μητροπολίτη Γαβριήλ Ιατρουδάκη για τον οποίο ξέρουμε πως καθιέρωσε στις 6 Ιανουαρίου 1897 τη ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα την ημέρα των Θεοφανείων και «τούτο πρώτη φορά οπού έγινε εις την Πρέβεζαν και έμεινε πλέον συνήθεια και εξακολουθεί να γίνεται κατ’ έτος».

9 Μαρτίου 1899
Ήλθεν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και έξαρχος [Γρηγόριος Καλλίδης, 1889-1902] δια να κάμη ανακρίσεις ενταύθα στους Χριστιανούς δια τας κατηγορίας του Μητροπολίτου μας Γαβριήλ επειδή προ καιρού είχε δοθεί αναφορά εις τα Πατριαρχεία περί αυτού. Κατηγορείται δια πολλά και άσχημα.

28 Μαρτίου 1899 – Δ’ Κυριακή των Νηστειών
Αρχιερεύοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ Ιατρουδάκη εν τω ναώ του Αγίου Χαραλάμπους εγένετο Μονοκκλησιά. Ήτο ακροατής και ο έξαρχος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Γρηγόριος.

7 Οκτωβρίου 1899
Τηλεγράφημα από τα Πατριαρχεία της Κωνσταντινουπόλεως ανήγγειλεν την παύσιν του Μητροπολίτου μας κ.κ. Γαβριήλ Ιατρουδάκη.

– Οκτωβρίου 1899
Έτερον τηλεγράφημα από τα Πατριαρχεία της Κωνσταντινουπόλεως ανήγγειλεν ότι Μητροπολίτης Νικοπόλεως διωρίσθη Κοσμάς ο Βιτωλίων  [= Μοναστήρι, Bitola, FYROM)] ο δε Γαβριήλ διετάχθη να μεταβή εις την Νήσον Πάτμον εις μίαν μονήν να ησυχάση.

23 Νοεμβρίου 1899
Αναχώρησεν ο Μητροπολίτης Γαβριήλ Ιατρουδάκης δια τον Πειραιά.

11 Δεκεμβρίου 1899
Ήλθεν ο νέος Μητροπολίτης Κοσμάς. Του εψάλη δοξολογία εις τον Ναόν του Αγίου Χαραλάμπους και εκφωνήθησαν λόγοι. Ανεγνώσθη δε και το πατριαρχικόν γράμμα.

19 Δεκεμβρίου 1899
Έγινε μονοκλησιά οπού ο Αρχιερεύς εξεφώνησε λόγον.

Gavr3Η περίπτωση του Μητροπολίτη Νικοπόλεως Γαβριήλ Ιατρουδάκη είναι ενδιαφέρουσα αφού αυτός αρχιεράτευσε στη Μητρόπολή μας κατά την περίοδο 1896-1899 και παύθηκε. Είχε γεννηθεί (κατ’ εκτίμηση) το 1850 στη Λέρο και πέθανε στην Αθήνα το 1906. Μετά τις σπουδές του στην Ιερατική (ή Θεολογική) Σχολή της Χάλκης, στην Κωνσταντινούπολη, συνέχισε με σπουδές Νομικών και πολυετή διαμονή στη Γαλλία και επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη ως Μέγας Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η αρχιερατική σταδιοδρομία του ήταν ταραγμένη, αφού παραιτήθηκε (1889) από Μητροπολίτης Βάρνας (σημερινή Βουλγαρία), παύθηκε (1993) από Μητροπολίτης Τραπεζούντας και καθαιρέθηκε από Μητροπολίτης Μαρωνείας (1894), ενώ «αθωώθηκε» μερικούς μήνες αργότερα. Εθεωρείτο πάντως ως «καλός και λεπτός» με «λεπτότητα της αγωγής και αγαθότητα της καρδίας», «αλλά κοσμικός». Τα ανωτέρω στοιχεία βασίσαμε σε επικοινωνία με το συμπολίτη μας και εκλεκτό φίλο κ. Γιώργο Κούρτη, τ. Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και προέρχονται από την έκδοσή του με τίτλο «Η Ιερά Μητρόπολις Νικοπόλεως και Πρεβέζης και οι αρχιερείς της, 1881-2000 μ.Χ.», Εκδόσεις ΙΜΝΠ, 2000, σελ. 32 κ.επ. Η Μητρόπολη Μαρωνείας έχει έδρα την Κομοτηνή και στο σχετικό λήμμα της «Θρησκευτικής και Ηθικής Εγκυκλοπαίδειας», 8ος Τόμος, Εκδ. Α. Μαρτίνος, αναγράφεται πως η απομάκρυνση από την Πρέβεζα προέκυψε «εκ συκοφαντίας γείτονος μητροπολίτου» και κατέστη πλέον οριστική («τέλεον», ΘΗΕ, 4ος Τόμος, λήμμα Γαβριήλ).Σε έκδοση επιμνημόσυνου λόγου που αυτός εκφώνησε σε μnτροπολιτικό ναό, που δεν εξακρίβωσα ποιος είναι, φέρεται ως «Πανιερώτατος Μητροπολίτης πρώην Πρεβέζης και Νικοπόλεως». Ο λόγος είναι «υπέρ των πεσόντων εν τω κατά τήν Μακεδονίαν διεξαγοµένω εθνικώ αγώνι», Τόπος έκδοσης: Αθήνα 1902, τυπογραφείο «Νοµική», σελ. 11.

Στην εικόνα μέρος ποιμαντορικής ράβδου ή «πατερίτσας».

Παραπέμπουμε εδώ για την προηγούμενη δημοσίευση από το ημερολόγιο και εδώ για την επόμενη δημοσίευση.

This entry was posted in πολεογραφία, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Πρέβεζα, Ρέντζος, εσωτερική γεωπολική, εορτασμός εκατονταετίας and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Η ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

 1. Ο/Η Νίκος Δ. Καράμπελας λέει:

  Αγαπητέ κύριε Γιάννη,

  Το περασμένο Σάββατο, στο σαρανταήμερα μνημόσυνο του μακαρίτη δεσπότη μας Μελετίου, είδα τον τάφο του, πάνω στον οποίο έχει χαραχθεί μία ποιμαντική ράβδος παρόμοια, για να μη πω όμοια, με αυτή που δημοσιεύσατε σε τούτο το κείμενο στις 11.7.2012. Είναι τυχαία σύμπτωση ή έχει η ποιμαντική ράβδος που δημοσιεύσατε να κάνει με το δεσπότη μας ή τη μητρόπολή μας;
  Νίκος

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Σε χαιρετώ Νίκο μου.
   Διάλεξα την εικονογράφηση με κριτήριο να μοιάζει με τις παλιές μορφές ποιμαντορικών ράβδων. Όλες οι νεότερες είναι πανομοιότυπες μεταξύ τους, με ένα κατακεκλιμένο οφιοειδές 8. Οπότε το παλιό σχέδιο που διάλεξα ανήκει σε κάποιο παλιό πρότυπο. Τόσο το καλύτερο που το ανασυστήσαμε εικονογραφικά και συμπέσαμε και με την επιλογή της Μητρόπολης. Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση.

 2. Ο/Η Θεόδωρος Δράκος λέει:

  Γεννήθηκε στὴν Λέρο μὲ τὸ ἐπώνυμον Ἰατρουδάκης. Σπούδασε στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Χάλκης καὶ νομικὰ στὴ Γαλλία.
  Διετέλεσε Μητροπολίτης Βάρνης (15/10/1887-16/10/1889) ἀπ᾿ ὃπου παραιτήθηκε, Τραπεζοῦντος (16/10/1889-23/4/1893) ἀπ’ ὃπου παύθηκε λόγω διαμάχης μὲ δημογέροντες καὶ ἐφόρους ἐκπροσώπους τοῦ «κοτσαμπασισμοῦ», Μαρωνείας (23/10/1893-16/7/1894) ἀπ᾿ ὃπου καθαιρέθηκε, ἀθωωθείς ἓνα μήνα ἀργότερα καὶ Νικοπόλεως (1/8/1896-16/10/1899) ἀπ’ ὃπου παύθηκε λόγω ἀναφορῶν περὶ κακῆς διοικήσε-ως . Τὸν Ἀπρίλιο τοῦ 1901, κατὸπιν αἰτήσεως του, ἀπελύθη κανονικῶς ἀπὸ τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο.
  Ἡ σταδιοδρομία του αὐτὴ, ὀφείλεται στήν ὀξύτητα καὶ στὸ ἀπείθαρχο τοῦ χαρακτῆρος του καθὼς καὶ στοὺς κοσμικοὺς του τρόπους.
  Ἀπεβίωσε στὴν Ἀθήνα στὶς 18 Δεκεμβρίου 1906.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s