ΑΓΕΡΩΧΟΣ ΚΑΙ ΑΓΕΝΗΣ Ο ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Από το ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933)

Συνεχίζουμε και σήμερα, όπως και κάθε Τετάρτη, τη δημοσίευση αποσπασμάτων (εγγραφών) από το ανά χείρας μας χειρόγραφο ημερολόγιο του δημάρχου της πόλης μας Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933). Η δημοσίευση των αποσπασμάτων από το ημερολόγιο του Ι.Μ.Ρ. εντάσσεται εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης “Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο” στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετίας από την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Στις εγγραφές που επιλέξαμε σήμερα φαίνεται η σημαντική εμπορική και λιμενική δραστηριότητα της Πρέβεζας, γίνεται μια λαογραφική επισήμανση για την Τσικοπέμπτη και υπενθυμίζεται πότε καθιερώθηκαν τα συλλογικά «κούλουμα στη Βρυσούλα» (Απέργη), που φτάσαμε οι παλιότεροι. Στη φωτογραφία, απεικόνιση σελίδας του ημερολογίου. Κλικάρετε για μεγέθυνση.

12 Ιανουαρίου 1906 – Πέμπτη
Σήμερον εφόρτωσα 37 βαρέλια ελαίας δια Κωνστάντζα (Ρουμανίας) εις παραλαβήν Γεωργίου Σφαέλλου.
14 Ιανουαρίου 1906 – Σάββατον
Βροχή. Σήμερον εκάμαμε τα εξάμηνα του πεθερού μου. Σήμερον μας επεσκέφθη ο Αγγλικός Στόλος απαρτιζόμενος από τρία τορπιλοβόλα. Επί των ημερών μου είναι πρώτη φορά όπου έρχονται εις τον λιμένα μας πολεμικά Αγγλικά. Έμειναν τρεις περίπου ώρας και κατόπιν αναχώρησαν, δια τον Αμβρακικό όπου διανυκτέρευσαν. Την επομένη επανήλθεν πάλιν εν εξ αυτών και μετέβη εις το Κόλπον Βαθύ. Αι εισπράξεις σήμερον ανήλθον σε Γρ. 3.980.
15 Ιανουαρίου 1906 – Κυριακή
Θεού ευδοκία ο καιρός ησύχασεν και σήμερον έχομεν ήλιον λαμπρόν. Σήμερον έμβασα εις Τεργέστη Ναπολεόνια 230.
18 Ιανουαρίου 1906 – Τετάρτη
Ο καιρός βροχερός. Σήμερον περί τας 8½ μ.μ. η ώρα τουρκιστί αναχώρησαν τα τρία καταδρομικά ατμόπλοια τα απαρτίζοντα τον αγγλικόν στόλου. Τας τρεις αυτάς ημέρας έμειναν εις τον κόλπον. Εβγήκαν εις την θέσιν Μαζώματα όπου υπάρχουσι βιβάρια. Εκεί είναι και η Νικόπολις όπου εξήλθαν και επισκέφθηκαν τα ερείπια της Νικοπόλεως και μετέβησαν εις το Μιχαλίτζι και Φλάβουρα λέγουσι δε ότι μερικοί μετέβησαν και εις την Φιλιππιάδα. Αναχώρησαν δε τα πλοία χωρίς να χαιρετίσουσι ούτε τα βασιλικά πλοία τα οποία ευρέθησαν εις το λιμένα (τα τουρκικά) ούτε και τα φρούρια. Αυτό έγινε και όταν ήλθον ούτε εχαιρέτισαν ούτε κράτησαν […].
1 Φεβρουαρίου 1906 – Τετάρτη
Πρώτη του μηνός. Ο καιρός συννεφώδης μετά λεπτής βροχής.
Σήμερον απέθανεν η Λάμπρω σύζυγος Σωτηρίου Γαλανού και αδελφή αδελφών Ταλλάρου εκ καρδιακού νοσήματος.
Σήμερον άρχισεν ο υιός μου Μιχαήλ εις τον κ. Ντεκρόν σπουδάζων τα γαλλικά.
2 Φεβρουαρίου 1906 – Πέμπτη
Υπαπαντή του Κυρίου Ιησού Χριστού.
Καθ’ όλην την ημέραν διήρκεσε λεπτή βροχή.
Σήμερον Πέμπτη των Απόκρεω και εις τα κρεοπωλεία δεν υπάρχει κρέας ούτε δια ασθενείς και τούτο ένεκα του βροχερού καιρού. Η Πέμπτη των απόκρεω ονομάζεται και Τσικνοπέμπτη, έλαβε δε το όνομα αυτό ως εκ της τσικνήσεως των τεντζερέδων. Ένεκα των πολλών φαγητών και της γενικής ευθυμίας λησμονούσαν οι άνθρωποι τα φαγητά εις τη φωτιά και εκαίγοντο και ετσίκνωναν και εξ αυτού ονομάζεται Τσικνοπέμπτη. Σήμερον όμως ολίγον διαφέρει από την Μεγάλην Πέμπτην ένεκα του ζοφώδους και βροχερού καιρού.
10 Φεβρουαρίου 1906 – Παρασκευή
Του Αγίου Χαραλάμπους καιρός βροχερός μετά χαλάζης.
13 Φεβρουαρίου 1906 – Καθαρά Δευτέρα
Σήμερον έχομεν έκτακτον ωραίον καιρόν. Τα Κούλουμα εφεξής εορτάσθησαν εις θέσιν Βρυσούλα και περί το δειλινό έκαμαν παρέλασιν και διήλθον ανά την πόλιν. Προηγούνται περί τους 70 ιππείς κατόπιν ήρχετο το στρατιωτικόν σώμα. Ακολούθως η μουσική με την αυτού μεγαλειότητα τον αυτοκράτορα κ. Χαράλαμπον Χαϊνόπουλον, κατόπιν δε το γαϊτανάκι με αρκετούς προσωπιδοφόρους και ακολούθως πλήθος λαού. Μετά όλοι ήλθον απ’ έξω στον άγιο Χαράλαμπο και διελύθησαν.
18 Φεβρουαρίου 1906 – Σάββατον
Ο καιρός καθ’ όλην την διάρκεια της εβδομάδος ήτο εις πολλάς ατμοσφαιρικάς μεταβολάς. Αι εισπράξεις σήμερον ανήλθον εις Γρόσια 2.826. Ακινησία παρατηρείται εις το εμπόριον. Εξάλλου όπου αν υπάρχει και ολίγη εργασία είναι διεσπαρμένη εις πολλάς χείρας και εξευτελισμένη. Ως εκ τούτου λοιπόν σκέπτομαι να ελαττώσω το προσωπικόν διότι αναλόγως της εργασίας είμεθα πολλοί.
Ένεκα του επικρατούντος βροχερού καιρού οι γεωργοί παραπονούνται.

Το όνομα του Χαράλαμπου Χαϊνόπουλου, που αναφέρεται στην εγγραφή της 13ης Φεβρουαρίου 1906, συνδέεται με τη μνημειακή ιστορία της Πρέβεζας αφού, σύμφωνα με τον Βασιλά, στον Χαϊνόπουλο ανήκε το μέρος του σπιτιού στο οποίο είχε αρχικά εντοιχισθεί η αναμνηστική πλάκα του 1930 με την επιγραφή «Εδώ είναι το σπίτι του Καπετάν Ανδρούτσου 1773-1798». Ο Χαϊνόπουλος είχε δωρίσει το κτήμα αυτό στην εξαδέλφη του Χαρίκλεια Γκάφα, που κατοικούσε εκεί. Βλ. Ηλίας Β. Βασιλάς, Άπαντα, Πρέβεζα, 2012, σελ. 192.
Παραπέμπουμε εδώ για την προηγούμενη δημοσίευση από το ημερολόγιο και την επόμενη.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεογραφία, πολιτισμός, Δημόσιος Χώρος, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία, Νικόπολη, εκατονταετία απελευθέρωσης, εορτασμός εκατονταετίας and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s