ΕΝΑ BEACH PARTY ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ…

…για να σταματήσει το βαρύ λιμενοβιομηχανικό συγκρότημα που σχεδιάζεται εκεί

Αναμένονται σοβαρές εξελίξεις στο μέτωπο του Παντοκράτορα. Ίσως όλα να αρχίσουν με ένα beach party ώστε να προσκληθούν εδώ κοινωνικοί ακτιβιστές και από άλλα μέρη της χώρας μας. Μια τέτοια εκδήλωση στον Παντοκράτορα θα εγκαινιάσει την εγκατάσταση φίλων, που θα εμποδίσουν την εκτέλεση των εργασιών απόσπασης των βράχων …κάνοντας ηλιοθεραπεία σε διάφορους χώρους της ακτής. Είναι βέβαιο πως το ανεπιθύμητο έργο μπορεί να το σταματήσει μόνο η λαϊκή αντίδραση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. (Η εικόνα μας έχει γίνει με επεξεργασία σε ωραία φωτογραφία του Βασίλη Γκίκα).

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Kέντρο με αδιαμφισβήτητη αγωνιστική επιτυχία η συνάντηση για το λιμενικό καταφύγιο στην ακτή Παντοκράτορα, που είχε συγκαλέσει-διοργανώσει η «Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας». Η συνάντηση δεν πήρε βέβαια τη μορφή σύσκεψης με τους φορείς, τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη και τα κόμματα που είχε σχεδιασθεί με την πρόσκληση της «Πρωτοβουλίας». Ωστόσο η παρουσία στη συνάντηση εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων και κινήσεων καθώς και συλλόγων και ενεργών πολιτών της Πρέβεζας και ιδιαίτερα και του Παντοκράτορα έδωσε τον απαραίτητο στην περίσταση τόνο για συνέχιση του αγώνα για την προστασία του Παντοκράτορα από την αρξάμενη καταστροφή.

Είναι γνωστό στους συνδημότες μας πως έχει ήδη αρχίσει με γρήγορους ρυθμούς η κατασκευή «βαρέως λιμενοβιομηχανικού συγκροτήματος» στον Παντοκράτορα, μολονότι, μετά από προσφυγή πρεβεζάνων πολιτών, αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου Επικράτειας που ενδέχεται να θέσει τέρμα στη γιγάντια αντιπεριβαλλοντική δράση που σχεδιάστηκε στην πόλη μας και έχει ήδη αρχίσει να εκτελείται.

Ονομάσαμε ειρωνικά την απροσδόκητη παρέμβαση στην ακτή του Παντοκράτορα «βαρύ λιμενοβιομηχανικό συγκρότημα» αντί να χρησιμοποιήσουμε το επίσημο ψευδώνυμό του, που είναι «λιμενικό αλιευτικό καταφύγιο». Το κάναμε για πολλούς λόγους αφού οι γιγάντιες διαστάσεις του έργου, που πολλές εκφράζονται με τριψήφιους αριθμούς, 140 μέτρα μήκος κ.λπ., δεν μας πείθουν πως το έργο γίνεται για τους πέντε ψαράδες του Παντοκράτορα. Καθώς δεν υπάρχει καμιά καθαρή και γνωστοποιημένη εθνική, περιφερειακή και τοπική πρόβλεψη για «ολοκλήρωση», δηλαδή για παραγωγικό και χερσαίο μεταφορικό συνδυασμό του έργου με άλλες οικονομικές δραστηριότητες παραγωγής και μεταφορών, είναι πιθανό πως το έργο θα ενσωματωθεί σε άγνωστο μέχρι στιγμής τουριστικό φορέα, δηλαδή εκπρόσωπο της λεγόμενης βαριάς μας εθνικής βιομηχανίας. Αλλά και πάλι ποια μελέτη «ολοκλήρωσης» υπάρχει;

Η «Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας», η οποία είχε μαζέψει περισσότερες από 1000 υπόγραφες Πρεβεζάνων που εναντιώνονται στο έργο, είδε χθες να ανανεώνεται η εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας στις ενέργειές της και θα καταθέσει σήμερα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ψήφισμα, που έγινε κατ΄ αρχήν δεκτό στη συνάντηση και θα διαμορφωθεί από τα μέλη της «Πρωτοβουλίας». Η παράταξη «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο» καλεί τους δημότες μας σε ζωντάνεμα της σημερινής δράσης επίδοσης του ψηφίσματος στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο.

Γιάννης Ρέντζος

This entry was posted in πολεοδομία, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, Δημόσιος Χώρος, Παντοκράτορας, ανάπτυξη, εσωτερική γεωπολική, λαϊκό κίνημα, Visit Preveza and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s