ΤΙ ΕΙΝ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΤΟΠΙΟ…

Μια σημαντική παρέμβαση του πρώην Δημάρχου κ. Νίκου Γιαννούλη για το Λιμενικό-Αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα

Ο Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο σας καλεί στην εκδήλωση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας, με παιχνίδια αλληλεγγύης για παιδιά 6 έως 12 ετών σήμερα Παρασκευή 27 Ιουλίου στις 7:00 μ.μ. στην Πλατεία Ανδρούτσου.

Σε ένα καθ΄ όλα προσεγμένο και διεισδυτικό κείμενο που μας διαβίβασε ο εκλεκτός φίλος και πρώην δήμαρχος της πόλης μας κ. Νίκος Γιαννούλης, και στο οποίο παραπέμπουμε γίνεται μια ιδιαίτερα χρήσιμη ανάλυση σχετικά με το ζήτημα που αποτελεί μια καυτή επικαιρότητα για την πόλη μας, το Λιμενικό-Αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα. Για το συγγραφέα η περίπτωση της πρότασης κατασκευής του έργου αυτού αποτελεί ένα παράδειγμα για εφαρμογή των κριτηρίων αντιμετώπισης της «ανάπτυξης» της περιοχής μας. Με την αφετηρία αυτή λοιπόν ο Νίκος Γιαννούλης υποστηρίζει πως «είναι καιρός να προβληματισθούμε για το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε».

Αυτό συνεπάγεται πως, πριν προχωρήσουμε, πρέπει να απαντήσουμε σε προκαταρκτικά ερωτήματα, που φαίνεται πως, στην παρούσα περίσταση, παρακάμφθηκαν. Τα ερωτήματα που διατυπώνει ο Νίκος Γιαννούλης είναι απλά ζητήματα πρακτικής λογικής (Τι εξυπηρετεί ένα έργο; Ποια είναι η σκοπιμότητά του;) και περιβαλλοντικής ηθικής (Ποιο το μέγεθος σε σχέση με το περιβάλλοντα χώρο; Ποιες επιπτώσεις έχει στο περιβάλλον;). Εξάλλου δεν παραλείπει να διατυπώσει ένα ακόμα διπλό ερώτημα, που είναι πάντα κρίσιμο αλλά και τόσο επίκαιρο στην παρούσα δημοσιονομική και οικονομική φάση και αφορά «το κόστος του έργου» και το «κατά πόσο αυτό το κόστος ανταποκρίνεται στους σκοπούς για τους οποίους γίνεται το έργο».

Με βάση τα ερωτήματα αυτά ο Νίκος Γιαννούλης συνεχίζει την ανάλυσή του και αποδεικνύει πως «η κατασκευή του Λιμενικού-Αλιευτικού καταφύγιου στον Παντοκράτορα είναι προβληματική». Κατά την γνώμη του, που τεκμηριώνει πλήρως, το αίτημα των κατοίκων για ελλιμενισμό 10-15 αλιευτικών σκαφών (ψαρόβαρκων) δεν δικαιολογεί την κλίμακα του έργου που έχει προταθεί. Ο προσανατολισμός της θέσης είναι ακατάλληλος, αφού τόσα και τόσα χρόνια κανείς δεν διανοήθηκε να «εκτεθεί» στη «θαλάσσια δύναμη» του Ιονίου Πελάγους. Εξάλλου, ο εκλεκτός συγγραφέας κάνει και ένα σοβαρό υπαινιγμό για «σοβαρές επεμβάσεις στην περιοχή του πρώην Πεδίου Βολής θεωρώντας πως «κάποιοι επαναφέρουν από την πίσω πόρτα την απαίτηση να “αξιοποιηθεί” το πρώην Πεδίον Βολής», ενώ «έχει όλες τις προϋποθέσεις να χαρακτηρισθεί ως Δάσος» και να αποτελέσει «μια όαση περαστικού πρασίνου».

Στο άρθρο του ο Νίκος Γιαννούλης ασχολείται ιδιαίτερα και αξιοπρόσεχτα με τη έννοια του τοπίου, που αποτελεί «μία πολυδιάστατη οντότητα». Και εννοιολογικά, σύμφωνα με το συγγραφέα, «η προσέγγιση του τοπίου είναι ιδιαίτερα σύνθετη, πολυδιάστατη και ως εκ τούτου ασαφής». Είναι το τοπίο:

Μία σύνθεση χώρων, είτε ανθρωπογενών, είτε τροποποιημένων από τον ανθρώπινο παράγοντα, που χρησιμεύει ως υποδομή ή πλαίσιο για τη συλλογική μας διαβίωση. Μία τοποθεσία αξιοπρόσεκτη σε ομορφιά και μεγαλείο, μία αρχιτεκτονική που μπορεί να θεωρηθεί συγχρόνως επιστήμη, τεχνική και τέχνη. Όσον αφορά στη χωρική του οριοθέτηση, το τοπίο ορίζεται από το πεδίο λειτουργίας των ανθρώπινων αισθήσεων. Δεν αφορά μόνο το οικοσύστημα, το σκηνικό, ή τις μνήμες και συναισθηματικές επιρροές στον άνθρωπο. Είναι συγχρόνως όλα αυτά μαζί. Το τοπίο αποτελεί περιβαλλοντικό, πολιτισμικό, κοινωνικοοικονομικό αγαθό και χρήζει συνεπώς προστασίας σχεδιασμού και διαχείρισης βάσει συγκεκριμένης πολιτικής.

Και καταλήγει η ανάλυση περί τοπίου, σε σχέση με το τοπίο του Παντοκράτορα: «Πέρα από τη σημαντικότητα των προαναφερομένων η ευρύτερη περιοχή του Παντοκράτορος παρουσιάζει ένα μοναδικής αισθητικής αξίας τοπίο, με βραχώδεις σχηματισμούς, δυσπρόσιτους κολπίσκους, με έντονη την αίσθηση της ανάτασης, και ένα μεγάλο παράθυρο, μοναδικό, με ανοιχτό τον ορίζοντα προς την Δύση που τόσο έχει ανάγκη η ψυχή μας»!

Παραπέμπουμε με ενθουσιασμό στη συνολική ανάλυση.

This entry was posted in πολεοδομία, Παντοκράτορας, ανάπτυξη and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to ΤΙ ΕΙΝ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΤΟΠΙΟ…

 1. Ο/Η neos prevezanos λέει:

  Ο κ.Γιαννούλης το 2000, έτος που το αλιευτικό καταφύγιο (που είναι λιμενικό) ήρθε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, ήταν δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΝασπισμό (εκλογές 1998). Μπορεί να μας θυμίσει ποιά θέση πήρε, αυτός και η παράταξή του; Ψήφισε υπέρ, κατά ή απείχε;
  Επαναλαμβάνω: το 2000.
  Γιατί την θέση του συνδυασμού του (εκλογές 2006, συνδυασμός που υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ) την μάθαμε το 2009.
  Βέβαια το 2009 το ΚΚΕ είχε διαφορετική άποψη. (Βλάχος, Μπακιρτζόγλου κλπ).
  Σήμερα το ΚΚΕ έχει την άποψη Γιαννούλη με λίγο από «πλουτοκρατία, μονοπώλια, ΕΟΚ και ΝΑΤΟ κτλ» (Τσοβίλης κλπ).
  Είναι επιτρεπτές παρόμοιες κυβιστήσεις κομμάτων;

 2. Ο/Η neos prevezanos λέει:

  Καλά, αν διαβάσει θα δώσει σίγουρα απάντηση…
  Αν όμως δεν διαβάσει, θα μείνω με την απορία: Tι ψήφισε ο Γιαννούλης το 2000;
  Το ΚΚΕ (Κωτσαντής- πρώην (;) φίλος του Γιαννούλη) τούμπαρε πάλι.
  Είναι υπέρ του έργου.
  Φαίνεται πως ο Βλάχος έχει μεγαλύτερη δύναμη από τον Τσοβίλη…

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Σας έχω νέα. Ενημέρωσα σχετικά τον κ. Γιαννούλη και με διαβεβαίωσε ότι θα αναζητήσει το σχόλιο και θα δώσει τη σχετική απάντηση.

   • Ο/Η Ν.Δ.Γιαννούλης λέει:

    Το σχόλιο αναφέρεται στην απόφαση 337/1999 του Δ.Σ. απο την συνεδρίαση της 10-11-1999 στην οποία δεν παραβρέθηκα. Η θέση των συνδυασμών στους οποίους μετείχα ήταν πάντα αρνητική για το συγκεκριμένο έργο, θετική για ένα απλό αλιευτικό καταφύγιο για 10-15 ψαρόβαρκες, γεγονός που αποτέλεσε και σημείο προβληματισμού και αντεκλήσεων στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των αντίστοιχων εκλογών που έγιναν στον Παντοκράτορα.

   • Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Καλημέρα Νίκο. Θα το προβάλω ιδιαίτερα σε πιο πρόσφατη θέση ώστε να μην μείνει εσφαλμένη εντύπωση στους δημότες μας.

 3. Ο/Η neos prevezanos λέει:

  Αν και η τότε συζήτηση για το αλιευτικό καταφύγιο «απετέλεσε και σημείο προβληματισμού και αντεκλήσεων (sic) … » ο κ. Γιαννούλης δεν έλαβε μέρος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που αποφασίσθηκε ομόφωνα η κατασκευή αυτού του έργου που σήμερα κατασκευάζεται. Ολοφάνερο ότι τις αντεγκλήσεις δεν τις ήθελε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο… Παρόλα αυτά εγώ δεν ρωτούσα τι έκανε προσωπικά ο κ. Γιαννούλης αλλά η παράταξη του (που επαναλαμβάνω στηρίχθηκε από τον ΣΥΝ Πρέβεζας) δηλ. ο δεύτερος σύμβουλος -δεν θυμάμαι το όνομά του- απουσίαζε και αυτός. Μήπως κ. Ρέντζο -αν και δεν έχει και μεγάλη σημασία- μπορείτε να την διαβάσετε αυτή την απόφαση;

 4. Ο/Η neos prevezanos λέει:

  Μαλλον είναι δύσκολο να βρεθεί αυτή η απόφαση. Ετσι θα μείνουμε με την απορία αν η παράταξη του ΣΥΝ ήταν παρούσα στην συνεδρίαση του 1999 και ποιά ήταν τότε η αποψή της για το θέμα… Εκτός και αν απουσίαζαν όλοι από την συνεδρίαση και δεν μπόρεσαν -λόγω απουσίας, όχι για κάποιο άλλο λόγο- να εκφράσουν την άποψή τους…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s