ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ P&G…

… άδικα πάει ο νους μας στο 666

Συμβολική κατάληψη των έργων του Παντοκράτορα.Έγινε σήμερα το πρωί από τις 7 μέχρι τις 9 η συμβολική κατάληψη του χώρου των έργων του Παντοκράτορα με στόχο να γίνει αυτοψία της συντελούμενης καταστροφής στη γραφική πρεβεζάνικη ακτή. Η Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας, μετεξελιγμένη σε Συντονιστική Επιτροπή του αγώνα κατά των έργων, πλαισιώθηκε από πολυάριθμους δημότες και άτομα ενταγμένα σε πολιτικούς, δημοτικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της Πρέβεζας. Συναντηθήκαμε αρχικά όλοι στο Μπάσκετ του Παντοκράτορα και διεισδύσαμε στον περιφραγμένο χώρο των έργων (βλ. φωτογραφία) ζητώντας από τον επικεφαλής εργοδηγό τη διακοπή των έργων. Ως γνωστόν θα επακολουθήσει συνεννόηση με το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να συγκληθεί η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα επιληφθεί του ζητήματος. Ήδη, το μεσημέρι, έλαβε χώρα σύσκεψή μας με το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο κ. Γ. Φραγκούλη και τηλεφωνική συνομιλία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στ. Ιωάννου. Πιθανές εξελίξεις θα βασιστούν σε ενδεχόμενες υπεύθυνες καταθέσεις εκτιμήσεων των πρεβεζάνικων κοινωνικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 έγινε μια έξυπνη διαφημιστική καμπάνια της μεγάλης πολυεθνικής επιχείρησης Procter & Gamble ή «P&G», πι εντ τζι. Πρόκειται για την πρόσκληση ελλήνων και άλλων γονέων των ολυμπιακών αθλητών να ταξιδέψουν στο Λονδίνο, με έξοδα της «P&G», και να παρακολουθήσουν τους αγώνες και να δουν -ποιος ξέρει;- το δικό τους παιδί να στέφεται ολυμπιονίκης. Μας είχε δοθεί η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε επιτόπια έρευνα στην έδρα της πολυεθνικής στο Σινσινάτι της Πολιτείας του Οχάιο και μεταφέρουμε εδώ μερικές εντυπώσεις μας.

Όλοι ξέρουμε (ή αγνοούμε) την P&G αφού είναι γνωστή από το πασίγνωστο προϊόν της Tide και από άλλα προϊόντα καθαρισμού και ατομικής υγιεινής όπως Ariel, Pampers, Vidal Sassoon, Crest, Always, Vicks, Camay. Η ελλαδική θυγατρική της βρίσκεται εγκατεστημένη στην Ελλάδα από το 1960, και αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας μας. Μερικές χρονιές οι πωλήσεις της αυξάνονται κατά 20-30% ενώ τα κέρδη της κατά 80-100%.

Η Procter & Gamble, «P&G», ιδρύθηκε τον δέκατο ένατο αιώνα στο Σινσινάτι της Πολιτείας Οχάιο από τους δυο επιχειρηματίες που τα ονόματά τους βρίσκονται στον εταιρικό τίτλο της, τον Procter και τον Gamble. Αυτοί αξιοποιούσαν στη σαπωνοποιία τους τα λίπη χοιρινού που αφθονούσαν στην πόλη, που άλλωστε είχε και το προσωνύμιο Porcopolis. Χοιρόπολη ή γουρουνόπολη.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της μητρικής P&G αποκομίζουμε πολλές γνώσεις για τη λειτουργία των πολυεθνικών, το περιβάλλον τους και την εξάπλωσή τους. Και μάλιστα σε σχέση με την πόλη. Η δημοσιογράφος Alecia Swasy, σε ένα πολυσέλιδο βιβλίο της -που επικρίθηκε πάντως ως παραμορφωτικό πορτραίτο- παρουσιάζει μια πραγματική ανθρωπογεωγραφία της P&G με πολλές λεπτομερείς αναφορές στην ιστορία, το προσωπικό, το χώρο, την έρευνα και την εμπορική διείσδυση της P&G. Μερικά θέματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, όπως το προϊόν Rely, και ο συμβολισμός του λογότυπου της P&G (βλ. εικόνα μας), αποτελούν ενδιαφέροντα αντικείμενα μελέτης.

Το όνομα της P&G συνδέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τους θανάτους γυναικών που χρησιμοποιούσαν το προϊόν γυναικείας υγιεινής Rely, που τελικά αποσύρθηκε από την κατανάλωση. Έγινε τότε φανερό ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί μια μεγάλη πολυεθνική ως προς ένα προϊόν της αφού, με τις υποτροφίες, επιχορηγήσεις και διασυνδέσεις της, κυριαρχεί στον χώρο έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής. Καθίσταται έτσι πολύ δύσκολο να αναληφθεί έγκαιρα η έρευνα που θα εξιχνιάσει τη σχέση μεταξύ μερικών ιατρικών περιστατικών και κάποιων χημικών συστατικών που περιέχονται σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Στο άλλο άκρο των σχέσεων του καταναλωτικού κοινού με τις μεγάλες πολυεθνικές βρίσκονται οι ανορθολογικές διαδόσεις σε βάρος της P&G για τον υποτιθέμενο κρυφό συμβολισμό του λογότυπού της. Σύμφωνα με τις διαδόσεις αυτές τα δεκατρία αστέρια του λογότυπου είναι έτσι διατεταγμένα ώστε να σχηματίζουν τρία εξάρια. Το περίφημο 666 της Αποκάλυψης του Ιωάννη! Τα αστέρια συμπληρώνονται με την εικόνα μιας φάσης της σελήνης που εμφανίζεται με το πρόσωπο ενός γέροντα. Όμως τα 13 αστέρια -τυχερός αριθμός της αμερικανικής ιστορίας- αντιπροσωπεύουν τις πρώτες 13 πολιτείες που συνέστησαν την «Ένωση», τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό δεκατρείς είναι και οι λωρίδες στην αμερικανική σημαία. Η συσχέτιση της μορφής των αστεριών με τον «αριθμό του θηρίου», το 666, είναι πράγματι βλακώδης. Ωστόσο, όπως επισημαίνουμε, σε κουτιά συσκευασίας προϊόντων της P&G που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ο λογότυπος έχει αποσυρθεί από αυτά. Όχι βέβαια και από άλλες θέσεις, όπως οι είσοδοι του κεντρικού κτιρίου της έδρας της P&G στο Σινσινάτι. Η αναφορά μας στο 666 θα μπορούσε να είναι περισσότερο εκτεταμένη αφού είναι γνωστό ότι επί πολλά χρόνια το κέντρο των μεγάλων ελληνικών πόλεων έγινε θέατρο διαδηλώσεων κατά του ενιαίου συστήματος δελτίων ταυτότητας και κατά της ένταξης στο χώρο δικαιοδοσίας που καλύπτει η «Συμφωνία του Σένγκεν».

Το κεντρικό κτίριο της P&G, στην Πλάζα της P&G, βρίσκεται μπροστά σε στεγασμένες αλέες με άφθονο πράσινο, στην 5η Οδό, μετρώντας στη βόρεια όχθη του Ποταμού Οχάιο. Είναι αμέσως αναγνωρίσιμο από τους δίδυμους πυραμιδόμορφους πύργους του, που, προφανώς, συμβολίζουν – τι άλλο; – P&G! Στη θέση του κεντρικού επιτελείου υψώνονταν άλλοτε κτίσματα από τα οποία το πιο παλιό, η Wesley Chapel, χτισμένη το 1831, αποτελούσε το παλαιότερο θρησκευτικό κτίριο της πόλης. H Swasy, επικαλούμενη τη μαρτυρία ενός συμβούλου ακινήτων και μέλους του Συμβουλίου Προστασίας Ιστορικών Κτιρίων, αναφέρει ότι η P&G κατάφερε να ιδιοποιηθεί τις αντίστοιχες ιδιοκτησίες και να ισοπεδώσει τα μνημεία σε μια νύχτα.

Ίσως μας δοθεί άλλη ευκαιρία να μιλήσουμε περισσότερο για το Σινσινάτι, την πολύ σημαντική αυτή πόλη των ΗΠΑ.

This entry was posted in συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, Δημόσιος Χώρος, Ολυμπιακοί Αγώνες, Παντοκράτορας, ανάπτυξη, κοινωνική νομική προστασία, λαϊκό κίνημα and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s