Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ – 1

Μιλώντας για το όγδοο νησί των Επτανήσων

Ο Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο σας καλεί στη μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστροφή του Παντοκράτορα που πραγματοποιείται με τη λιμενική παρέμβαση-χωροθέτηση. Σας περιμένουμε το Σάββατο βράδυ 4 Αυγούστου στις 9 στον πεζόδρομο του Παντοκράτορα. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ έχει για σύνθημά της «ΟΧΙ στο λιμενικό αλιευτικό καταφύγιο, ΟΧΙ στην καταστροφή της ακτής του Παντοκράτορα». Διαβάστε εδώ σχετική ερώτηση του Βουλευτή Κώστα Μπάρκα προς τους συναρμόδιους υπουργούς.*** Η χθεσινή βροχή επέβαλε υποχρεωτική αργία της έκθεσης φωτογραφίας στην Παραλία. Εκεί είχαμε δει και την εικόνα του Τάκη Γενιά. *** Μια φωτογραφική αφήγηση της κοινωνικής ζωής της Πρέβεζας από το 1912 μέχρι σήμερα, που θα αρχίσει το Σάββατο 4 Αυγούστου στο Ρολόι, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Αυγούστου, θα δούμε στο Σαϊτάν Παζάρ. Αφηγούνται ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα» και το Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις», με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Επιμελητηρίου. *** Η Περιφέρεια Ηπείρου, Π.Ε. Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας «Η ΑΜΙΣΟΣ» σας υπενθυμίζουν το πολιτιστικό τριήμερο, μουσικής, χορού και τραγουδιού από την ελληνική παράδοση, στις 2, 3 και 4 Αυγούστου 2012 στη Νέα Σαμψούντα.


Η Πρέβεζα αποτελεί την περίπτωση μιας γεωγραφικής οντότητας-συνόρου στην περιοχή της οποίας διαδραματίστηκαν γνωστά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας όπως η Ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.) και η Ναυμαχία της Πρέβεζας (1538).


Με την ένταξή της στο ελληνικό έδαφος (1912) παύει να είναι προκεχωρημένη δυτική περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Τουρκίας και καθίσταται ελλαδικό περιφερειακό έδαφος. Μπορούμε να πούμε ότι η μορφολογία του εδάφους τείνει να την εξισώσει με νησί.


Η πόλη ελέγχει τόσο από την ξηρά όσο και από τη θάλασσα μια διπλή περιφερειακή διάβαση. Ως πρωτεύουσα του αντίστοιχου νομού βρίσκεται στο νοτιότατο άκρο του, και η ενδοχώρα της δεν εξαρτάται από αυτή. Η οικονομία της τείνει και αυτή να την εξισώσει με νησί. (Στίξτε εδώ για το δεύτερο μέρος).

This entry was posted in πολεογραφία, πολεογραφικό μουσείο, Ιστορία, Μουσείο πόλης, Νικόπολη, Πρέβεζα, γεωγραφία, εκπαίδευση, εκατονταετία απελευθέρωσης, εορτασμός εκατονταετίας, Visit Preveza and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s