Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ – 2

Κατασκευάζοντας το όγδοο νησί των Επτανήσων – Η Τάφρος (τάπια)

Ο Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο σας καλεί στη μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστροφή του Παντοκράτορα που πραγματοποιείται με τη λιμενική παρέμβαση-χωροθέτηση. Σας περιμένουμε το Σάββατο βράδυ 4 Αυγούστου στις 9 στον πεζόδρομο του Παντοκράτορα. Δείτε και στο ημερολόγιο της Indymedia. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ έχει για σύνθημά της «ΟΧΙ στο λιμενικό αλιευτικό καταφύγιο, ΟΧΙ στην καταστροφή της ακτής του Παντοκράτορα». Διαβάστε εδώ σχετική ερώτηση του Βουλευτή Κώστα Μπάρκα προς τους συναρμόδιους υπουργούς.*** Συνεχίζεται η έκθεση σύγχρονης φωτογραφίας στην Παραλία. Εκεί είχαμε δει και την εικόνα του Τάκη Γενιά. *** Μια φωτογραφική αφήγηση της κοινωνικής ζωής της Πρέβεζας από το 1912 μέχρι σήμερα, που θα αρχίσει απόψε, Σάββατο 4 Αυγούστου στο Ρολόι, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Αυγούστου, θα δούμε στο Σαϊτάν Παζάρ. Αφηγούνται ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα» και το Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις», με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Επιμελητηρίου. *** Η Περιφέρεια Ηπείρου, Π.Ε. Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας «Η ΑΜΙΣΟΣ» σας υπενθυμίζουν το πολιτιστικό τριήμερο, μουσικής, χορού και τραγουδιού από την ελληνική παράδοση, που τελειώνει απόψε στη Νέα Σαμψούντα.


(Συνέχεια από τη χθεσινή ανάρτηση). Το μεγάλο σχέδιο για την «Πρέβεζα –πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση» ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Η περιφέρεια της Πρέβεζας που έγινε τόπος μετανάστευσης Συρρακιωτών και Λευκαδίων στράφηκε – περιέργως– από τις λιμενικές υπηρεσίες στη γεωργία.


Η πόλη διατηρούσε ως τις τελευταίες δεκαετίες το «νησιωτικό» χαρακτήρα με την προστατευτική τάφρο («τάπια») ολόγυρα και τις μεσαιωνικές πύλες της. Τον παλμό της πόλης έδινε το νησί-κέντρο της. Αλλά οι μηχανισμοί της οικονομίας πόλης-περιφέρειας είναι τώρα ενιαίοι και ολοζώντανοι.


Το κέντρο είναι και χώρος εκδήλωσης ποικίλων γεωιστορικών συμβολισμών. Οι ανδριάντες συμβολίζουν πολλά ιστορικά γεγονότα: Ένας ήρωας του 1821 (εθνος-κράτος), ο Συρρακιώτης πρωθυπουργός (οι Συρρακιώτες-«Βλάχοι» της περιοχής), ένας ποιητής (αθηναϊκή κουλτούρα).

Advertisements
This entry was posted in πολεογραφία, πολεογραφικό μουσείο, πολιτισμός, τάφρος, Δημόσιος Χώρος, Ιστορία, Μουσείο πόλης, Νικόπολη, Πρέβεζα, Παντοκράτορας, εσωτερική γεωπολική, Visit Preveza and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s