ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Από το ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933)

Συνεχίζουμε και σήμερα, όπως και κάθε Τετάρτη, τη δημοσίευση αποσπασμάτων (εγγραφών) από το ανά χείρας μας χειρόγραφο ημερολόγιο του άλλοτε δημάρχου της πόλης μας Ιωάννη Μ. Ρέντζου (1868-1933). Η δημοσίευση των αποσπασμάτων από το ημερολόγιο του Ι.Μ.Ρ. εντάσσεται εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης “Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο” στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετίας από την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Στις εγγραφές που επιλέξαμε σήμερα περιλαμβάνονται πληροφορίες τέτοιες όπως ο θάνατος της Βασίλισσας Βικτωρίας, ένας αιφνίδιος θάνατος παιδιού από αποπληξία, η δίωξη του μετέπειτα δημάρχου Βασιλείου Μπάλκου, για ανάγνωση ελληνικών εφημερίδων, και, εξαιρετικά ενδιαφέρον, το ενδεχόμενο εμφάνισης βορείου σέλαος στην Πρέβεζα. Από την εγγραφή της 22ας Ιανουαρίου 1901 πληροφορούμαστε το διεθνή χαρακτήρα του πρεβεζάνικου εμπορίου. Με καμάρι  ο Ι.Μ.Ρ., έμπορος μιας μικρής τουρκοκρατούμενης πόλης, αναφέρει πως ετοίμασε και έστειλε δώδεκα επιστολές («ταχυδρομείο») στο εξωτερικό.

10 Ιανουαρίου 1901

Το πρωί ο καιρός ψυχρός και  συννεφώδης. Κατόπιν όμως έπαυσεν ο αέρας και ο ζωογόνος ήλιος μας ευχαρίστησεν καθ΄ όλα. Τηλεγραφική είδησις στα προξενεία ότι απέθανεν η Αυτοκράτειρα της Αγγλίας Βικτωρία. (Στη φωτογραφία η Βασίλισσα Βικτωρία, 24 Μαΐου 1819 – 22 Ιανουαρίου [με το νέο ημερολόγιο] 1901)

11 Ιανουαρίου 1901

Καιρός ευχάριστος. Επιβεβαιούται ο θάνατος της Αυτοκράτειρας της Αγγλίας. Τα προξενεία έχουν τας σημαίας εις το μέσον του ιστού. Όλοι κώδωνες των εκκλησιών σημαίνουν πενθίμως. Οι χωρικοί του χωρίου Μπουλιμάτη έχουν δίκην με τον αφεντότοπον και ζητούν εγγυητήν δια τα έξοδα και ως τοιούτον οι Κυρ. Πέτρος Καρύδης και Υιοί υπέδειξαν εμένα.

Σημείωση: Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Νίκος Καράμπελας, «Μπουλιμάτη» θα είναι η παλιά ονομασία του χωριού Γαλατά, που υπήρχε μέχρι το 1927, με συνηθέστερη εκφορά και γραφή «Μπουλμέτι». Από άλλα κείμενα και από σχετικά συμφραζόμενα εκτιμούμε πως αφεντότοπος είναι ο έχων την κυριότητα του γεωργικού εδάφους.

14 Ιανουαρίου 1901

Ο καιρός βροχερός. Σήμερον είδομεν πρωτοφανή ασθένειαν εις τοιαύτην ηλικίαν. Προ ολίγων ημερών, του Γεωργίου Καπίκια απέθανεν εν παιδίον. Σήμερον δε, το παιδί του το μεγαλύτερον, ετών δέκα, εις το μέσον της αγοράς, έπαθεν εξ αποπληξίας (κόλπου) και το επήγαν εις το σπίτι του εις ελεεινήν κατάστασιν. Εφάνη παράδοξον εις την κοινωνίαν τοιαύτη ασθένεια εις τόσην ηλικίαν.

15 Ιανουαρίου 1901

Ο καιρός βροχερός. Η αστυνομία εσύλλαβεν τον Βασίλειον Μπάλκον εις το φαρμακείον του κ. Στ. Κούδαρη, οπού ανεγίγνωσκεν ελληνικάς εφημερίδας αι οποία είναι εμποδισμέναι. Ο κυρ. Μπάλκος ισχυρίσθη ότι είναι του κ. Δημ. Σκέφερη, Προξένου της Ρωσσίας, αλλά ο κυρ. Σκέφερης ουδέν ενεργόν μέρος έλαβεν. Η αστυνομία έδωσεν γκιουρνάλη εις την εισαγγελίαν κατά του κ. Μπάλκου και ακολούθως θα ίδωμεν τι θα γίνει. Μέχρι της στιγμής ο κ. Μπάλκος είναι ελεύθερος.

22 Ιανουαρίου 1901 

Ο καιρός συννεφώδης μεν αλλά γλυκύς. Σήμερον είχον τόσο ταχυδρομείον όσον δεν ενθυμούμαι ποτέ. Είχα εν όλω επιστολάς 12. Δια Τεργέστην 5, δια Μασσαλίαν 2, δια Νεάπολιν 2, δια Ελλάδα 3. Ουδέποτε άλλοτε είχα τόσο ταχυδρομείον. Ο πατήρ μου αδιαθετεί. Υποφέρει εκ κρυολογήματος [και] εκαλέσαμεν τον Ιατρόν Κυρ. Γερογιάννην όστις του έδωσεν εν φάρμακον και διέταξεν και βεντούζες αλλά βεντούζες δεν δέχεται να του κόψωμεν.

28 Φεβρουαρίου 1901

Ο καιρός συννεφώδης και αέρας όστρια. Απέθανεν γυνή γραία η οποία ήτο άνω των 100 ετών εις το χωρίον Σκιαδά της επαρχίας μας. Λέγουν ότι απέθανεν μία οικογένεια από την πείναν. Χθες το εσπέρας, ως λέγουν ότι το είδαν πολλοί, εφαίνετο το Βόρειον Σέλας. Ως λέγουσι τα ιταλικά φύλλα, εις την Ιταλίαν έριψεν βροχήν ραγδαιοτάτην και ήτο κόκκινη. Φοβερή δυστυχία καταμαστίζει την επαρχίαν μας και ο θεός βοηθός. Και σήμερον το εσπέρας εφαίνετο το Βόρειον Σέλας. Περί το μεσονύκτιον βροχή ραγδαιοτάτη.

Σημείωση: Το Σέλας (βλ. πρώτη εικόνα, επάνω) είναι φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στις πολικές περιοχές, όχι όμως αποκλειστικά. Αν και η εμφάνισή του είναι σπάνια σε παραμεσόγειες χώρες, όπως η Ελλάδα, ο Αριστοτέλης φέρεται ως παρατηρητής του φαινομένου, που περιγράφει στα «Μετεωρολογικά» του. Το Σέλας παρατηρείται την νυχτα υπό συνθήκες αιθρίας «νύκτωρ αἰθρίας οὔσης».

Αναζητήστε εδώ όλες τις προηγούμενες εγγραφές από το ημερολόγιο του Ι.Μ.Ρ.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεογραφία, πολεογραφικό μουσείο, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία, Μουσείο πόλης, εσωτερική γεωπολική, εκατονταετία απελευθέρωσης, εορτασμός εκατονταετίας and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

  1. Ο/Η sapfoxanthiyenialiv λέει:

    BULMET -ΒΟΥΛΙΜΑΤΙ : AΛΒΑΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΙΟΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΑΣ
    ΝΙΚΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s