ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ – ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ

Κυριακή 18 Νοέμβριου 2012, η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων

Τις ημέρες αυτές του Δεκαπενταύγουστου, γιορτάζουμε μια επέτειο. Ήταν ακριβώς σαν χθες, 13 Αυγούστου 2007, και μάλιστα Δευτέρα, που πολυάριθμοι πρεβεζάνοι κοινωνικοί ακτιβιστές συναθροιστήκαμε, με κάλεσμά μας,  στη διασταύρωση Λεωφόρου Ειρήνης και Χρίστου Κοντού, για να διαμαρτυρηθούμε για τη θηριώδη κατάσταση που έχει επιβάλει η αυτοκίνηση στην πόλη μας. Κεντρικό μας σύνθημα ήταν «ΞΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» και βασική πρόταση «ΝΑ ΓΙΝΕΙ H ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΕΝΑΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ». Με τις μαξιμαλιστικές και συμβολικές αυτές θέσεις, που πάντα τις εννοούμε, στις όποιες ρεαλιστικές τους διαστάσεις, δεν ζητούσαμε βέβαια να έρθουν τα «επάνω-κάτω» στην πόλη αλλά να επιβληθεί μια νομιμότητα στους δρόμους, και να έχουν όλοι, και οι πεζοί, οι ηλικιωμένοι, οι μητέρες με τα αμαξάκια, το δικαίωμα να διασχίσουν τους δρόμους της και να βαδίσουν στα πεζοδρόμιά της.

Η συνάθροισή μας ήταν δυστυχώς ματωμένη αφού την Κυριακή, δηλαδή ακριβώς την προηγούμενη ημέρα, εκεί στο χώρο της συνάθροισης, είχε γίνει «συμπτωματικά», ένα «ατύχημα» με θύμα ένα νεαρό οδηγό μοτοποδηλάτου (που δείχνει η φωτογραφία μας). Ευτυχώς δεν ήταν θανατηφόρο αλλά υπογράμμισε με κόκκινη γραμμή  την προσπάθεια μας για ειρήνευση των δρόμων της Πρέβεζας. Της πόλης και της υπαίθρου εννοείται. Τα αιτήματά μας, τα οποία το τραγικό συμβάν της προτεραίας είχε καταστήσει απολύτως επίκαιρα και που δημοσιεύσαμε και υποβάλαμε με ψήφισμα στις Αρχές απορρίφθηκαν. Δήμος, Αστυνομία και Εισαγγελία δεν εννοούν να ειρηνεύσουν την πόλη. Είναι σαν να θέλουν οι κρατικές αρχές να υπηρετήσουν, με κάθε κόστος σε ζωές, αίμα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια την ξένη αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία της πετρελαϊκής ενέργειας.

Η σημερινή υπενθύμιση γι’ αυτή την επέτειο της συνάθροισης διαμαρτυρίας  και του ατυχήματος έχει άλλο σκοπό. Επετειακός και αυτός και αφιερωμένος στα θύματα της αυτοκινητικής διαχείρισης στη χώρα μας. Όπως γράφαμε και σε περυσινή ανάρτησή μας και δημοσίευμά μας η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε χρονιάς έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ μετά από πρόταση του Π.Ο.Υ. σαν Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Συμβάντων. Σύνθημά μας ήταν πέρσι  «Για να μάθεις την αλήθεια πρέπει πρώτα να μάθεις ποιος την κρύβει». Εξάλλου πέρσι έγινε και η  αναγνώριση της αυτής της ημέρας μνήμης και στη χώρα μας, από τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκο Μπόλαρη, συνεπώς, έστω με αυτή την αφετηρία, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών μπορούν να κινητοποιηθούν για να πάρει και στην πόλη μας η «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης», που θα είναι φέτος στις 18 Νοεμβρίου 2012, σωστό περιεχόμενο. Το χρωστάμε.

Ιδέες για μια διοργάνωση της «ημέρας μνήμης» υπάρχουν ήδη πολλές και στη χώρα μας. Ήδη από το 2009 οι οικογένειες θυμάτων οργανώνουν στην Αθήνα σχετικές εκδηλώσεις της www.soste.gr και της «You Are What U Do – Κώστας Κουβίδης». Τέτοιες είναι: ανοικτή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, ημερίδα που παρακολουθήσαμε για τα Τροχαία Εγκλήματα στο Μουσείο Μπενάκη, «Μαύρες Ποδηλατοπορείες», παρόμοιες εκδηλώσεις της ΕΥΘΥΤΑ στην Ρόδο, στις Βουκολιές Χανίων, όπου έγινε ανέγερση γλυπτού μνημείου σε μνήμη των θυμάτων των τροχών, συναυλίες και άλλα.

Η κίνηση SOSTE  υποστηρίζει πως «είναι σημαντικό οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν να είναι μαζικές αλλά εξ ίσου σημαντικό είναι το να μπορέσουν να κινητοποιηθούν οικογένειες για να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις». Εξάλλου προτρέπει προκαταβολικά, με βάση της συσσωρευμένη πείρα και τον πόνο της: «Ας μην περιμένουμε το κράτος να πάρει την πρωτοβουλία. Ίσως και να χρειαστούν αιώνες γι αυτό. Όλες οι εκδηλώσεις που αναφέραμε παραπάνω ξεκίνησαν και συνεχίζονται με πρωτοβουλία οικογενειών θυμάτων. Αυτός είναι ο δρόμος…».

Η παράταξη «Δημόσιος Χώρος» απευθύνεται, για την «Ημέρα Μνήμης της 18ης Νοεμβρίου 2012», πρώτα-πρώτα προς τους συγγενείς προσφιλών σε αυτούς ατόμων που χάθηκαν από το τροχαίο έγκλημα και σε θύματα βαρέων τραυματισμών. Πρέπει να κάνουν ζωντανή την παρουσία τους. Μια σχετική ιδιαίτερη φροντίδα συντονισμού θα πρέπει να αναληφθεί από το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Πρέβεζας. Απευθυνόμαστε επίσης προς όλους τους επαγγελματικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Αναφέρουμε ενδεικτικά και χαρακτηριστικά τέτοιους όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η ΕΛΜΕ, οι έμποροι, οι επαγγελματίες οδηγοί, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα», οι Ποδηλάτες και προτείνουμε τη διοργάνωση μιας ημερίδας για τα θύματα των τροχών και τη διαχείριση του αυτοκινήτου στην πόλη και τη δημοτική ύπαιθρο. Απευθυνόμαστε επίσης  στους πρεβεζάνους μουσικούς (στη μνήμη του τζαζ ντράμερ Κώστα Κουβίδη) και εικαστικούς καλλιτέχνες για μια συμμετοχή που θα ζωντανέψει την «Ημέρα». Ακόμη και πρόταση για ένα μνημείο των θυμάτων του δρόμου μπορεί να συζητηθεί στην πόλη μας. Τελευταία άλλα όχι έσχατη πτυχή της πρότασής μας θα αποτελέσει και η ιδέα για ένα πάνδημο εκκλησιαστικό μνημόσυνο των θυμάτων των τροχών στην Πρέβεζα, σε έναν Ιερό Ναό της πόλης μας, εκείνη την Κυριακή 18 Νοεμβρίου.

Η δημοτική μας παράταξη αναλαμβάνει να εισηγηθεί την παρούσα πρόταση διοργάνωσης της Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων των Τροχών στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, με στόχο εκ μέρους του Δήμου τη συγκρότηση ενδοϋπηρεσιακών φορέων συμμετοχής στην «Ημέρα», την επαφή με την Αστυνομία και τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, για ιδιαίτερη συμμετοχή στην «Ημέρα», και την ανάληψη του εν γένει διοργανωτικού φορτίου.

This entry was posted in πάρκινγκ, πεζός, πεζόδρομος, ποδήλατο, ποδηλατόδρομος, πολεογραφία, πολεοδομία, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, σχολεία της Πρέβεζας, τροχαία εγκλήματα, Δημόσιος Χώρος, Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί, αυτοκίνητο, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία, εσωτερική γεωπολική, εκπαίδευση, κινητικότητα, κοινωνικό ιατρείο, κοινωνική νομική προστασία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s