ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Με αφορμή το δεκαήμερο προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας μας ενημέρωσε πως προγραμματίζει με την έναρξη του επόμενου μήνα Σεπτέμβρη ένα δεκαήμερο προβολών με πραγματικά επιλεγμένες επανεκδόσεις κλασικών ταινιών από τις οποίες μάλιστα,  η τόσο γνωστή ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Δεσμώτης του ιλίγγου» κατατάχτηκε φέτος ως η πρώτη καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Δυο από τις ταινίες αυτές περιέχουν στον τίτλο τους όνομα πόλης, ενώ πολλές αποτελούν επιτόπιες κινηματογραφημένες μελέτες της λειτουργίας ή, έστω, της εικόνας των πόλεων στις οποίες διαδραματίζονται. Η καλύτερη από πλευράς «πολεογραφικής» τιτλοδοσίας, η «Καζαμπλάνκα», υλοποιεί και μια χαρακτηριστική περίπτωση για τα μυστικά της κινηματογραφικής τέχνης, ότι δηλαδή γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε στούντιο, χωρίς να χρειαστεί να γίνουν επιτόπιες εξωτερικές χαρακτηριστικές λήψεις. Εξάλλου, αυτή η ταινία είναι γνωστή, σε όσους μελετούν τη σχέση κινηματογράφου και πόλης, επειδή εφαρμόζει τον κανόνα πως συχνά στην τέχνη μια πόλη «αναφοράς» κρύβει μια άλλη, που συνδέεται αφετηριακά ή πιο βαθιά και μοιραία με τη ζωή των ηρώων. Όσοι έχουν δει την «Καζαμπλάνκα» ενθυμούνται πως η πόλη Καζαμπλάνκα υπήρξε στη ζωή των ηρώων, επειδή προϋπήρξε η γνωριμία και ο μεγάλος έρωτας του ζευγαριού στο Παρίσι. Με λίγα λόγια η πόλη του τίτλου μας κρύβει την τόσο διαφημισμένη μεγαλούπολη του φωτός.

Μπορούμε να δώσουμε και άλλα παραδείγματα από τις ταινίες του αφιερώματος σχετικά με τον ενδιαφέροντα πολεογραφικό χαρακτήρα τους. Μας ενδιαφέρει όλους, όσοι ανησυχούμε για την κατάσταση της δικής μας πόλης Πρέβεζας. (Περισσότερες αναλύσεις για το ζήτημα «πόλη και σινεμά» έχουμε εδώ).

Αρκούμαστε, τελειώνοντας, να εμπλουτίσουμε με συνδέσμους που παραπέμπουν σε περιγραφή των ταινιών τον κατάλογο που μας έστειλε η ΚΛΠ. Κλείνουμε έτσι την κυριακάτικη ανάρτησή μας (μετά τον κατάλογο) με μια λήψη από την ταινία  «Δεσμώτης του ιλίγγου» που είναι γυρισμένη στο Σαν Φρανσίσκο.

3-4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ Κλασικές κωμωδίες
Ο μεγάλος δικτάτωρ
Μωρέ κουράγιο
 (βλ. εικόνα επάνω)

5-6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ Κλασικός αγγλόφωνος κινηματογράφος
Καζαμπλάνκα
Σύντομη συνάντηση 

7, 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ Σταθμοί στον γαλλικό κινηματογράφο
Ομπρέλες του Χερβούργου
Γυμνοί στον ήλιο

10-11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 50 χρόνια χωρίς την Marilyn
Νιαγάρας   
Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές

12-13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ Αλφρεντ Χίτσκοκ
Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων
Δεσμώτης του ιλίγγου
        

         
Δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε τους συμπολίτες μας που εργάζονται άοκνα για την ΚΛΠ και το Δήμο μας που έκανε αυτή τη σεπτεμβριανή (έστω) ρύθμιση για «εκτός συρμού» κινηματογραφικές προβολές στις θερινές υποδομές του.

This entry was posted in πολεογραφία, πολεοδομία and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

  1. Ο/Η ex eponymon λέει:

    Γιατί η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας προγραμμάτισε την προβολή της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» την 3η Σεπτέμβρη;

  2. Ο/Η ο δείμος του πολίτη λέει:

    Πολύ καλή δουλειά. Εξαιρετικό αφιέρωμα και η άποψη (σύνδεση κινηματογράφου-πόλης) και οι ταινίες ως ένδειξη της σχέσης τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s