ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΤΗΣ ΥΓΙΟΥΣ ΠΟΛΗΣ

 To Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως διαφανής θεσμός ευθύνης

Τις τελευταίες ημέρες είδε το φως δημοσίευμα, που ασχολείται με το «Κοινωνικό Ιατρείο», που ίδρυσε προ δύο ετών η Δημοτική Κίνηση «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο», και επικρίνει τη λειτουργία του και τους συνεργάτες του, με εικοτολογίες, μελλοντολογίες και ανέντιμες συσχετίσεις δεδομένων.

Θα πρέπει, σε σχέση με το δημοσίευμα, να υπενθυμίσουμε στο πρεβεζάνικο κοινό τα εξής:

1. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που είχε προγραμματικά αναλάβει ο «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο», σχετικά με την προαγωγή της υγείας στο δημοτικό μας έδαφος και την αλληλεγγύη στους αποξενωμένους και οικονομικά αδύναμους κατοίκους της πόλης και της περιφέρειάς μας, η Δημοτική μας Κίνηση αποφάσισε σε δημόσια συνέλευση της 10ης Δεκεμβρίου 2010 να ιδρύσει και να στεγάσει ένα Κοινωνικό Ιατρείο.

2. Από τον Ιανουάριο του 2011 η κίνησή μας ανέλαβε δράσεις αλληλεγγύης ενώ, με στόχο την υλοποίηση του εγχειρήματος, ο «Δημόσιος Χώρος» συγκάλεσε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011, ανοιχτή συζήτηση-συνέλευση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Πρέβεζας με συμμετοχή επιστημονικών και πολιτικών φορέων της πρεβεζάνικης δημοτικής περιφέρειας και κεντρική εισήγηση του Γιάννη Ρέντζου.

3. Ταυτόχρονα, με ανακοίνωση στις 31 Μαρτίου 2011 προτείναμε να απευθυνθεί το κοινωνικό ιατρείο, σαν αυτόνομη ανθρωπιστική πρωτοβουλία, προς το σύνολο αυτών που θα  μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι, ανεξάρτητα από πολιτική ή φιλική σχέση με το «Δημόσιο Χώρο», ενώ ο επικεφαλής του (και υπογραφόμενος εδώ) έλαβε μέρος στην κίνηση υπέρ του Κοινωνικού Ιατρείου ως απλό ισότιμο μέλος.

4. Τέλος, η δημοτική μας κίνηση, αφού διέθεσε το γραφείο της, στην Οδό Χρίστου Κοντού 29, ως χώρο λειτουργίας του Ιατρείου (κλείσιμο ραντεβού, παραλαβή φαρμάκων και πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων), αφαίρεσε την πινακίδα της και την όποια πολιτική διακόσμησή της και απέφυγε συστηματικά οποιαδήποτε προβολή της π.χ. στις αφίσες του Κοινωνικού Ιατρείου.

Το αναφερόμενο εδώ δημοσίευμα καταφέρεται επίσης, προσωπικά, και κατά του επικεφαλής τής δημοτικής κίνησης και δημοτικής παράταξης, δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Ρέντζο, για την εκτέλεση των καθηκόντων του ως συνδέσμου του Δήμου στο «Δίκτυο Υγιών Πόλεων», όπως έχει αυτό μετεξελιχθεί.

Πρέπει και εδώ να υπενθυμίσουμε στο πρεβεζάνικο κοινό πως η θέση αυτή, ως συνδέσμου μάς ανετέθη με μεγάλη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο (προς τιμήν όλων). Γι΄αυτό δεν παραλείπουμε, με τις τακτικές ενημερώσεις μας, προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον πρεβεζάνικο Τύπο και το Κοινωνικό Ιατρείο, να προβάλλουμε με διαφάνεια τη σχετική δράση μας.

Με τη δράση αυτή δεν παύουμε να αναδεικνύουμε το ιδεώδες της «υγιούς πόλης» μέσω της αναγνώρισης της «ήπιας διαχείρισης του δημόσιου χώρου», π.χ. ως «πρόληψης» (π.χ. ατυχημάτων, εξαρτήσεων κ.λπ.) και της υπηρέτησης του ανήμπορου απλού ανθρώπου.

Είναι λυπηρό, στην εποχή «Καλλικράτη κατά Ιπποκράτη» που ζούμε, μονόπλευρες ρητορείες και επιλεκτικές ερμηνείες, να βάζουν εμπόδια στη λειτουργία θεσμών και προσπαθειών που μπορούν να υπηρετήσουν την κοινωνία.

Δεν παραλείπουμε άλλωστε και πάλι να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, σε αντιπροσώπους του τοπικού, του περιφερειακού και του εθνικού Τύπου, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, καθώς και σε συνδημότες μας που μας ενθάρρυναν στη δράση μας αυτή και για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν.

Γιάννης Ρέντζος,
Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
«Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο»
This entry was posted in Δελτίο τύπου, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία, κοινωνικό ιατρείο. Bookmark the permalink.

3 Responses to ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΤΗΣ ΥΓΙΟΥΣ ΠΟΛΗΣ

  1. Ο/Η Δικηγόροι Πρέβεζας & συνεργάτες λέει:

    Κρίμα, που μια τέτοια πρωτοβουλία δεν έτυχε της ανάλογης αντιμετώπισης από ορισμένους. Δυστυχώς, κάποιοι διϋλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s