ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΚΙΑΖΕΙ

Συζητήσεις και προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Μπορείτε να διαβάσετε, όπως θέλετε, τον τίτλο μας. Ο προϋπολογισμός, ο ισολογισμός, το «οικονομικό», με λίγα λόγια, μας φοβίζει. Μας «σκιάζει», όπως το λέμε στα πρεβεζάνικα. Κι αυτό συμβαίνει επειδή ρίχνει επάνω στο Δήμο μας τη σκιά του. Μας σκι-ά-ζει. Σκιάζει κάθε δραστηριότητα και σκέψη. Γίνεται αιτία και αφορμή για αναστολή κάθε σημαντικής δημοτικής πρωτοβουλίας. Ποιος φταίει;

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, 19 Σεπτεμβρίου 2012, ως πρώτο θέμα εγγράφηκε συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου Πρέβεζας. Και ο λόγος ήταν για μια ή δύο δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, που μάλλον χρωστάμε, δηλαδή κάπου πέντε δισεκατομμύρια δραχμές και παραπάνω. Η μικρή και άλλοτε φτωχή Πρέβεζα χρωστάει αυτό το ποσό. Μεγάλη μας τιμή! Ο Δήμος, που με τα αλλεπάλληλα σχέδια πόλης και τις συνεχείς εντάξεις, πρόσφερε τέτοια ποσά σε αλληλοδιάδοχους επιμέρους συνδημότες μας, χρωστάει παρόμοια ποσά. Αλλά η γνωστή πρεβεζάνικη αξιοπρέπειά μας δεν μας επιτρέπει να απλώσουμε χέρι (ζητιανιάς;) για να διεκδικήσουμε ακόμα και τα νομίμως οφειλόμενα «σε γη και χρήμα». Νομιμότητα και παρανομία, φοροαποφυγή και ψηφοθηρία κάπου μπλέκονται. Άλλωστε, στην εποχή τής, αναμφισβήτητα, τόσο δημοκρατικής μεταπολίτευσης, αυτά τα ζητήματα «διαπλέκονταν» διαρκώς. Το νταούλι του χορού χτυπούσαν βέβαια οι κεντρικές δικομματικές εξουσίες, αυτές που, τρικομματικά τώρα, επιβάλλουν και «πρόσθετα οικονομικά μέτρα σε βάρος των Ο.Τ.Α.», παρότι τους μετέφεραν τόσες δαπανηρές αρμοδιότητες. Εμείς απλά χορεύαμε (και εισπράτταμε ψήφους!). Αν λοιπόν συζητηθεί σε έκτακτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προτάθηκε, το «οικονομικό», να ξέρουν οι συνδημότες μας πως, εκτός από τους κεντρικούς κομματικούς θύτες, θα σχολιάσουμε και τους ντόπιους μας ευνοημένους. Πιστεύουμε στην ισονομία και τη διαφάνεια στο Δήμο και στο δημόσιο χώρο. Έχουμε, άλλωστε, υποχρεώσεις, ως Δήμος, στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού μας, στη διατήρηση του κοινωνικού μας προσώπου, στους υπαλλήλους μας.

Αν το οικονομικό ήταν το σημαντικότερο ζήτημα της συνεδρίασης, δύο άλλα θέματα κέντρισαν το ενδιαφέρον της παράταξης μας. Το ένα, με δική μας εισήγηση, είναι η συμμετοχή του Δήμου μας στην «Ημέρα Μνήμης Θυμάτων των Τροχαίων», που είναι φέτος η 18η Νοεμβρίου 2012. Είναι μια μέρα που τη χρωστάμε στα χαμένα πρεβεζανιτόπουλα και τις οικογένειές τους. Η δημοτική μας παράταξη, λοιπόν, ανέλαβε να εισηγηθεί την πρόταση διοργάνωσης της «Ημέρας Μνήμης» ώστε να ενεργοποιηθούν ενδοϋπηρεσιακοί φορείς συμμετοχής, να αναληφθεί η επαφή με τους επαγγελματικούς, επιστημονικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς φορείς (ιδιαίτερα,  ποδηλάτες), αλλά και με την Αστυνομία και τον Εισαγγελέα. Προτείνουμε τη διοργάνωση μιας ημερίδας για τα θύματα των τροχών και τη διαχείριση του αυτοκινήτου στην πόλη και τη δημοτική ύπαιθρο ενώ ταυτόχρονα απευθυνόμαστε στους πρεβεζάνους μουσικούς και εικαστικούς καλλιτέχνες για μια συμμετοχή που θα ζωντανέψει την «Ημέρα». Θυμούμαστε τους νεκρούς αλλά απευθυνόμαστε στους ζωντανούς. Δεν παραλείπουμε την ιδέα για ένα πάνδημο εκκλησιαστικό μνημόσυνο των θυμάτων των τροχών στην Πρέβεζα, σε έναν Ιερό Ναό της πόλης μας, εκείνη την Κυριακή 18 Νοεμβρίου. Και, για να μην ξεχαστούν όλα αυτά, όταν τελειώσει η ημερίδα, προτείνουμε επίσης, να σχεδιάσει ο Δήμος μια σημαντική υλική παρέμβαση σωτηρίας, ασφάλειας και άνεσης του απλού ανθρώπου, οδηγού και πεζού. Έτσι, σε επόμενη φάση, π.χ. του χρόνου τέτοιον καιρό, θα μετρήσουμε το ενδεχόμενο θετικό ανθρωπιστικό αποτέλεσμα της παρέμβασης και της «Ημέρας». Ζητούμε εδώ και την «προληπτική» συνεργασία με το Κοινωνικό μας Ιατρείο. Εννοούμε την προσπάθεια για πρόληψη των τροχαίων.

Σε σχέση με ένα άλλο θέμα, το αίτημα για παραχώρηση χρήσης δημοτικής αίθουσας, για τη διεξαγωγή δωρεάν επιμορφωτικών μαθημάτων, προβάλαμε τη θέση μας να μην μείνει ο Δήμος σε διαχειριστική σχέση με την εκπαίδευση. Ξέρουμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει «προικοδοτηθεί» τα τελευταία χρόνια με τη διαχειριστική ευθύνη της λειτουργίας των σχολικών αιθουσών της δημοτικής περιφέρειας. Όσο και αν αυτή η διαχειριστική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη, αφού αναδύονται καθημερινά προβλήματα που πρέπει να βρουν τη λύση τους, πιστεύουμε πως τα εκπαιδευτικά ζητήματα μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν προγραμματικά, προοδευτικά, επιθετικά. Αντί να δίνουμε λύσεις σε μικροπροβλήματα, χρειάζεται να σχεδιάσουμε μια πρεβεζάνικη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Προτείναμε λοιπόν μια στοχοθετημένη ίδρυση και λειτουργία ενός πρεβεζάνικου δημοτικού λαϊκού πανεπιστημίου, στο όνομα του Ηλία Β. Βασιλά. Να έχει κέντρο την εκπαίδευση στην Πρέβεζα, για την εκπαίδευση σε σχέση με την Πρέβεζα και την ιστορία της. Να εντάσσεται στο διαθεματικό-διεπιστημονικό πνεύμα που ακολούθησε ο Ηλίας Βασιλάς και στις γεωγραφικές-πολεογραφικές κλίμακες που μελέτησε αυτός. Όχι απλά για επιμόρφωση αλλά για εμβάθυνση στα πολυάριθμα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα που συνδέονται με μια μεταρρύθμιση και πιλοτική εφαρμογή προτάσεων. Όλα αυτά αποτελούν μια πρόταση που μπορεί να μελετηθεί σήμερα. Και να υπηρετηθεί από τα πολυάριθμα άτομα, με πρεβεζάνικη καταγωγή ή εντοπιότητα ή ερευνητικό ενδιαφέρον για την πόλη μας και την ύπαιθρό της, που υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιστήμη, την έρευνα και την παραγωγή καινούριας γνώσης και που μπορούν συνεπώς να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστεί η απλή διαχειριστική σχέση του Δήμου με την εκπαίδευση.

Γιάννης Ρέντζος,
Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
«Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Είναι ενδιαφέρον να υπογραμμίσουμε πως, σε σχέση με την πρότασή μας για ενεργητικότερη σχέση με την εκπαίδευση, στην ημερήσια διάταξη είχαν εγγραφεί δύο θέματα «εκπαιδευτικής παρέμβασης» με πρωτοβουλία τρίτων. Βλ. θέμα 20 (Έγκριση παραχώρησης χρήσης χώρου στο Δημοτικό Κατάστημα, πρώην Δήμου Ζαλόγγου) και 21 (Έγκριση για δωρεάν παραχώρηση χρήσης Δημοτικής αίθουσας, για τη λειτουργία της Ακαδημίας Πολιτών στον Δήμο Πρέβεζας).

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πρεβεζάνοι εικαστικοί, πρεβεζάνοι καλλιτέχνες, πρεβεζάνοι μουσικοί, ποδήλατο, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, σχολεία της Πρέβεζας, τροχαία εγκλήματα, Δελτίο τύπου, Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί, δίκτυο υγιών πόλεων, εκπαίδευση, κοινωνικό ιατρείο and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΚΙΑΖΕΙ

 1. Ο/Η neosprevezanos λέει:

  «Και ο λόγος ήταν για μια ή δύο δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, που μάλλον χρωστάμε, δηλαδή κάπου πέντε δισεκατομμύρια δραχμές και παραπάνω. …. Ο Δήμος, που με τα αλλεπάλληλα σχέδια πόλης και τις συνεχείς εντάξεις, πρόσφερε τέτοια ποσά σε αλληλοδιάδοχους επιμέρους συνδημότες μας, χρωστάει παρόμοια ποσά.»
  Μια ή δύο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ? Ασήμαντη διαφορά, μία ή δύο δεκάδες… Λίγο χαλαρά τα πάει με τα νούμερα ο «δημόσιος χώρος»… Ποιά θέση πήρατε στο δημοτικό συμβούλιο δεν μας είπατε. «Χόρευαν» εκατομμύρια ευρώ, και η θέση σας ποιά ήταν; Και αφήσατε τον αντιδήμαρχο (επαγγελματία-άνθρωπο της αγοράς) να μας διαφωτίσει.
  Για το σχέδιο πόλης και τι ποσά πρόσφερε σε «αλληλοδιάδοχους επιμέρους συνδημότες μας» γιατί δεν ρωτάτε τον φίλο σας πρώην δήμαρχο που συχνά αναρτάται απόψεις του. Δεν νομίζετε ότι κάτι θα ξέρει περισσότερο;
  Μήπως η άγνοια σας για βασικά προβλήματα αυτού του δήμου-δημόσιου χώρου «σκι-ά-ζει» περισσότερο από όλα τα άλλα;

 2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Υπαινικτικό, ειρωνικό και απαξιωτικό το ύφος σας, Νέε Πρεβεζάνε μου, αλλά δεν πειράζει. ΑΠΑΝΤΩ: 1) «Ασήμαντη διαφορά». Ναι στα εκατομμύρια πλούτου που χαρίζει το Δημόσιο και ο Δήμος στους δημότες μας, είναι ασήμαντη διαφορά. Επαναλαμβάνω: Αστεία ποσά. 2) Η θέση που πήρα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αυτή που υποστηρίζω εδώ δηλαδή «πως, εκτός από τους κεντρικούς κομματικούς θύτες, θα σχολιάσουμε και τους ντόπιους μας ευνοημένους», εννοώ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ. 3) Κάπου τα μπλέκετε εδώ: Δεν προεδρεύω εγώ, για να ΑΦΗΝΩ (εγώ) τον άνθρωπο της αγοράς να μας διαφωτίζει. Εξάλλου αυτό που υποστήριξα εγώ γενικά, για ομηρία των ανθρώπων της πελατειακής δικομματικής μεταπολιτευτικής διοίκησης, αυτό ανέλυσε με πολύ συγκεκριμένους όρους, ο αντιδήμαρχος. Πού είναι το πρόβλημα; 4) Δεν νομίζω να ξέρει κάποιος περισσότερα από όσα όλοι βλέπουμε δια γυμνού οφθαλμού για τον εκχυδαϊσμό και την εκπόρνευση του πρεβεζάνικου δημόσιου χώρου. Αυτά και καταγγέλλουμε. 5) Αν εσείς ξέρετε περισσότερα για το ξεπούλημα της Πρέβεζας, γιατί δεν ανοίγετε τίμια τα χαρτιά σας και κρύβεστε πίσω από από την ανωνυμία; Αποκαλυφθείτε και αντιπαραταχτείτε στις δυνάμεις που δυναστεύουν την πόλη μας. Σας φοβίζει μήπως η «μηδενική βάση»; Θα σταματήσει το φαΐ; Κρίμα, γιατί είχα πιστέψει πως ήσασταν καθαρός δημότης.

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΖΟΣ.

 3. Ο/Η neosprevezanos λέει:

  «Μήπως η άγνοια σας για βασικά προβλήματα αυτού του δήμου-δημόσιου χώρου “σκι-ά-ζει” περισσότερο από όλα τα άλλα; »
  ΑΙΤΙΟΛΟΓΩ :
  Εφημερίδα » Τοπική Φωνή», φύλλο 30 Δεκεμβρίου 2011, τίτλος : Τι έγινε στο δήμο Ζαλόγγου; «κάηκε» ο σκληρός δίσκος κλπ.
  Η ΘΕΣΗ ΣΑΣ:
  » Ο κ.Ρέντζος από την πλευρά του καταψήφισε επίσης τον ισολογισμό εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τα οικονομικά στοιχεία του δήμου Ζαλόγγου, επισήμανε όμως πως εαν κρίνονταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από τη δική του ψήφο, θα ψήφιζε θετικά. Εξέφρασε την αίσθηση της κρατικοποίησης της αυτοδιοίκησης με όλη αυτή την γραφειοκρατία »
  «Προβληματισμό » -λοιπόν- σε μία καραμπινάτη ιστορία σαφούς παραποίησης οικονομικών στοιχείων με σκοπό την απόκρυψη σειράς παρανόμων πράξεων που όλοι τις γνωρίζανε -και δεν τολμούσε κανείς να τις γνωστοποιήσει για δικούς του λόγους ο καθένας – στο δήμο Ζαλόγγου. Αλλά θα ψηφίζατε ΘΕΤΙΚΑ …
  Πριν πάρετε την θέση αυτή ρωτήσατε μέλη του συνδυασμού σας που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα από πρώτο χέρι ? Μήπως τα ρωτήσατε και είχαν την άποψη που εκφράσατε?
  Παρόλα αυτά, ρωτήστε σήμερα τον δήμαρχο :
  Εξοφλεί ή δεν εξοφλεί έργα, που «δήθεν» εκτελέσθηκαν στο δήμο Ζαλόγγου την περίοδο Μικρούλη. Το «δήθεν» πάει τόσο στα αναπόδεικτα (λόγω καταστροφής των στοιχείων) εκτελεσθέντα έργα όσο και στα ανύπαρκτα έργα (που η » ύπαρξή» τους αποδεικνύεται μόνο από τα τιμολόγια των εργολάβων φίλων του Μικρούλη).

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Ανώνυμε Νεοπρεβεζάνε μου, με τη διαστροφή των αντικειμενικών δεδομένων δεν κερδίζετε τίποτα. Με τις παραπειστικές αναλύσεις σας «κάψατε» ενωρίς την όποια κρυφή αντιπολιτευτική (για την παράταξη μας) θέση σας. 1) ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑ, αυτό είναι δεδομένο. 2) Σαν καλός τυμβωρύχος πρακτικών που είστε, ψάξτε να βρείτε αν η φράση είναι δική μου και όχι του συντάκτη. Από τη στιγμή που δε έχω στα χέρια μου δικαστική απόφαση, θα μπορούσα και εγώ, να χρησιμοποιήσω τη μαλακότερη λέξη «προβληματισμός». 3) Σαν σε κακόπιστο «δικαστή προθέσεων» που είστε, επαναλαμβάνω τις προθέσεις μου. Εφόσον τίθεται -όπως ετέθη στη συνεδρίαση εκείνη- ζήτημα τυπικής λειτουργίας του Προϋπολογισμού του Δήμου, η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μου ευθύνη θα ήταν άλλη, αν η ψήφος μου είχε οριακή αξία. Έτσι εκτίμησα. ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΦΑΓΟΠΟΤΙΑ ΠΑΡΑΠΕΜΨΤΕ ΚΑΘΑΡΑ. ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΕΝΤΙΜΟ ΑΝΩΝΥΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ. Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ.

 4. Ο/Η neosprevezanos λέει:

  ΚΑΝΕΙΣ δεν αμφισβήτησε την καθαρότητα της παράταξή σας.
  ΔΕΝ είμαι «τυμβωρύχος» πρακτικών. Εφημερίδες διαβάζω και κρατώ ότι μου κάνει εντύπωση.
  ΣΤΑ πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης μπορείτε μόνο εσείς να έχετε πρόσβαση. Εγώ όχι. Δημοσιεύστε τα.
  ΟΠΩΣ και τα πρακτικά της συνεδρίασης της 10-11-1999 (337/1999 του Δ.Σ) για να δούμε τις τότε θέσεις του κόμματος που σας στηρίζει με τις σημερινές. (Υπόθεση «λιμενικό καταφύγιο Παντοκράτορα», αν θυμάστε).
  ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ και ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ την πρότασή μου (ανώνυμο αντάρτικο το ονομάζετε εσείς).
  Ρωτήστε σήμερα τον δήμαρχο (επίσημα στο δημοτικό συμβούλιο) :
  Τι έγιναν τα καταστραμμένα αρχεία του δήμου Ζαλόγγου; Ανασυστάθηκαν;
  ΣΗΜΕΡΑ ο δήμαρχος εξοφλεί ή δεν εξοφλεί έργα, που “δήθεν” εκτελέσθηκαν στο δήμο Ζαλόγγου την περίοδο Μικρούλη. Το “δήθεν” πάει τόσο στα αναπόδεικτα (λόγω καταστροφής των στοιχείων) εκτελεσθέντα έργα όσο και στα ανύπαρκτα έργα (που η ”ύπαρξή” τους αποδεικνύεται μόνο από τα τιμολόγια των εργολάβων φίλων του Μικρούλη).
  ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ μια βόλτα στα χωριά του πρώην δήμου Ζαλόγγου για να δείτε τα έργα που «κατασκευάσθηκαν» και των οποίων την εξόφληση κάνει σήμερα ο δήμαρχος Πρέβεζας.

  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ
  ΚΑΝΕΙΣ δεν αμφισβήτησε και δεν αμφισβητεί την καθαρότητα της παράταξή σας.
  ΑΥΤΟ όμως δεν σημαίνει ότι είστε αντιπολίτευση ή ότι έχετε συνολική εικόνα στο τι γίνεται στο δήμο.

  ΥΓ. και κάτι τελευταίο : Το θάρρος που επιδείξατε σε ορισμένα πράγματα έμεινε στην μέση. Σας θυμίζω την υπόθεση με την ανάρτηση απόψεων του καθηγητή Γ. Nεκρατζά για την λεγόμενη γενοκτονία των Ποντίων. Μόλις έπεσε πάνω σας, συντονισμένα απ’ όλη την Ελλάδα, όλος ο συρφετός των «επαγγελματιών» Ποντίων κάνατε πίσω. Και κατεβάσατε την ανάρτηση.

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Τα ζητήματα που θέτετε θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε σε κλίμα επωνυμίας και συνεργασίας και όχι σύγκρουσης και ειρωνείας. Κι εσείς, όπως και κάθε δημότης, μπορείτε να κάνετε τις σχετικές ερωτήσεις, αλλά κανένας δεν μπορεί να νομίζει πως είναι εισαγγελέας. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε πως ξέρουμε τα πάντα, είμαστε όμως η παράταξη που έχει κάνει τις περισσότερες καταγγελίες (π.χ. Καμαρίνα, Μαρίνα, ΔΕΥΑΠ). Εξάλλου είναι κακόπιστο να συγχέουμε κόμματα (σε σημαντικές διαφοροποιητικές διαδικασίες) και ανεξάρτητες δημοτικές παρατάξεις.
   Ακούστε για τους υπερ-πόντιους: όσο υπήρχε κοσμιότητα στις παρεμβάσεις, απαντούσα με τις θέσεις μας (ΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ – ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ), όταν κάποιοι ξέφυγαν δεν μπορούσα να λογοκρίνω μόνο αυτούς, οπότε αφαίρεσα το αρχικό σχόλιο, που είχε προκαλέσει τις αντιθέσεις.
   Δεν φοβόμαστε γιατί δεν έχουμε συμφέροντα ούτε βλέψεις. Αντίθετα με όλους τους άλλους. Όταν λέμε όλους το εννοούμε. (ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s