Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους δημοτικούς άρχοντες, ας λειτουργήσει η άμεση δημοκρατία και η αμεσοδημοκρατική διαβούλευση

Χθες ξαναβρέθηκα στον Παντοκράτορα. Για τους ντόπιους, το σωστό είναι να διευκρινήσεις «Παργινόσκαλα», αν δε μιλάς για το κεντρικό μέρος του παλιού αυτού συνοικισμού, παρά αναφέρεσαι στην όμορφη αυτή οικιστική προέκτασή του. Τώρα που το γράφω θυμάμαι πως παλιότερα η λέξη «Παργινόσκαλα» αποφευγόταν στην ομιλία, αφού η αναφορά της παρέπεμπε σταθερά στο μαρτύριο του 1944 και όχι στον τόπο με τα προνομιούχα οικόπεδα και τις μετέπειτα πανέμορφες βίλλες. Ένας παλαιός φίλος μας έδειξε με υπερηφάνεια τη δική του βίλλα και μετά συνεχίσαμε προς τον Παντοκράτορα και προς την πόλη. Χωρίσαμε στον ΟΤΕ. Και στη διαδρομή είχαμε την ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε πάλι για όλα τα διατρέξαντα, το καλοκαίρι και παλιότερα.

Ξαναφέρνουμε εδώ το ζήτημα των πολεοδομικών παρεμβάσεων, σε σχέση, τώρα, με την ανάπλαση της Κυανής Ακτής. Συνεργάτης της παράταξής μας καταγγέλλει πως «το έργο  κόπηκε στα δυο, το ένα μέχρι την Αγράμπελη». Και υποστηρίζει πως «ο πεζοδρόμος που θα διέσχιζε την περιοχή καταργήθηκε». Παρά την επίσημη δικαιολογία ότι «τον κατάργησε ο ΕΟΤ για να διαφυλάξει το φυσικό τοπίο» ο ίδιος φίλος υποψιάζεται πως η αλλαγή έγινε για να παρασχεθούν ιδιωτικές ακτές σε συμπολίτες μας ιδιοκτήτες! Ο Δήμος μας γίνεται έτσι εργαλείο παραγωγής ιδιοκτησίας από μερικούς. Έτσι ο «δήμος», δηλαδή ο «λαός», ο πληθυσμός μας, μένει άοπλος στις νομιμοποιήσεις της αυθαιρεσίας.

«Το θέμα είναι πολύ, πάρα πολύ σοβαρό», υποστήριζε πριν τρία χρόνια ο Μιχάλης Λουκάς, σε σχέση τότε με το ζήτημα του Παντοκράτορα και την περιβαλλοντική προστασία του. Και συνέχιζε με μια σοβαρότατη πρόταση: «Εφ’ όσον οι τοπικοί μας άρχοντες εμμένουν στην απόφασή τους, νομίζω πως επιβάλλεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ των κατοίκων του Δήμου Πρεβέζης». Κατά τη γνώμη του, με την οποία συμφωνούμε, «το φυσικό περιβάλλον είναι δημόσιο αγαθό και ο αριθμός των δημοτών είναι τέτοιος ώστε να επιτρέπει την αποτελεσματική λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας».

Είναι γεγονός πως η δημοκρατικότατη αυτή πρόταση δεν προβλήθηκε όσο έπρεπε. Ας υπενθυμίσουμε πως, είχε, βέβαια, επακολουθήσει η συλλογή χίλιων περίπου υπογραφών, κάτι σαν μικρό δημοψήφισμα. Εξάλλου προετοιμάστηκε και δεύτερο πρότυπο φύλλο για συνέχιση της συλλογής υπογραφών. Ωστόσο, για λόγους που δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, αυτό «δεν περπάτησε». Βρεθήκαμε, πάντως, «ούτως ή άλλως», πολύ κοντά στην ιδέα της αμεσοδημοκρατικής διαβούλευσης. Ίσως δεν έχει ακόμα ωριμάσει αυτή η ιδέα ως εφαρμογή και έννομη δράση αλλά, υποστηρίζουμε, πως δεν πρέπει να καθυστερήσει να τεθεί σε εφαρμογή: Δημοψήφισμα! Όχι βέβαια τώρα για τον Παντοκράτορα και την Κυανή Ακτή, αλλά για όποια σοβαρά ζητήματα τεθούν στο άμεσο μέλλον και αναζητηθεί η κάλυψη τους με τη λυμφατική νομιμότητα του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ο εκλεκτός φίλος και πρώην δήμαρχος της πόλης μας Μιλτιάδης Κλάπας μας επεσήμανε (19/10/12) ότι μια παράγραφος του κειμένου μας αυτού τον φωτογραφίζει δυσμενώς. Ωστόσο εμείς δεν είχαμε υπόψη μας ιδιοκτησιακές λεπτομέρειες της περιοχής για να επιδιώξουμε κάτι τέτοιο. Εξάλλου, ανεξάρτητα από την ουσία του ζητήματος και σε ανύποπτο χρόνο, στο πλαίσιο ουδέτερης και ειλικρινούς δημοτικής ενημέρωσης που υπηρετούμε, είχαμε κοινοποιήσει από τη σελίδα μας στο facebook σχετική με το ζήτημα παραπομπή, με βάση επίκαιρο τότε κείμενο του Μιλτιάδη. Συνεπώς αν κάποιος τακτικός αναγνώστης μας παρερμήνευσε το δικό μας δημοσίευμα σε βάρος του Μιλτιάδη, είχε και την απάντηση, από τον ίδιο τον θιγόμενο, έστω και αν εμείς δεν στραφήκαμε / στρεφόμαστε κατά συγκεκριμένων ιδιωτών αλλά ελέγχουμε την ανεπάρκεια των δημόσιων / δημοτικών φορέων, που οφείλουν να υπηρετούν το κοινό καλό, αναδεικνύοντας και προστατεύοντας τον κοινόκτητο και κοινόχρηστο δημόσιο χώρο της πόλης μας. Παρουσιάζουμε εδώ ως πειστήριο των όσων λέμε σχετική εικόνα από τη δική μας αναδημοσίευση.

This entry was posted in Παντοκράτορας and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  1. Παράθεμα: Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ «ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ» | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s