ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΣ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ

Άνθρωποι ανύπαρκτοι για το ελληνικό κράτος που βγαίνουν από το παρακείμενο δάσος σαν φαντάσματα…

Όπως στην Πρέβεζα, όταν, στις 27 Ιουλίου 2012, στήθηκε ένα κεφάτο, αυτοσχέδιο και καλά δομημένο λούνα παρκ, στην Πλατεία Ανδρούτσου, έτσι και στην Πάργα, σήμερα το απόγευμα, στην Πλατεία Καρύδη, θα γίνει μια εκδήλωση, με μορφή παιγνιδιών αλλά και με διδακτικό περιεχόμενο αλληλεγγύης για τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Λέμε στον τίτλο μας πως «το Κοινωνικό μας Ιατρείο κινείται προς βορειοδυτικά». Δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Κοινωνικό Ιατρείο «χτίστηκε», κατά κάποιον τρόπο στα βορειοδυτικά μας, μακριά από την πόλη μας. Στην Ηγουμενίτσα! Πραγματικά, λίγες ημέρες μετά την απόφασή μας, στις 12 Δεκεμβρίου 2010 για την ίδρυσή του, οι γιατροί μας, Πόπη και Νίκος, με πρωτοβουλία της παράταξής μας βρέθηκαν στην Ηγουμενίτσα τον Ιανουάριο το 2011, όπου συνάντησαν φίλους ακτιβιστές της εκεί «αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας», τη γιατρό-διευθύντρια  του  τοπικού Κέντρου Υγείας  Πολυξένη και τον φίλο ακτιβιστή Δαβίδ και έστησαν υπαίθριο ιατρείο στο λιμάνι αφού, τόσο καιρό,  καμία κοινωνική υπηρεσία δεν έδινε ένα χώρο να δημιουργηθεί ένα αξιοπρεπές   ιατρείο αλληλεγγύης. Έτσι, στα πλαίσια εκδήλωσης αλληλεγγύης στους  μετανάστες ετέθη από τους συμμετέχοντας και το ζήτημα «απόκτησης  εμπειρίας για ανάλογο εγχείρημα  δημιουργίας κοινωνικού ιατρείου για τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας και τους μετανάστες στην Πρέβεζα».

Εκείνη την ημέρα, εκεί στην Ηγουμενίτσα, με φάρμακα από την οργάνωση Γιατροί  του Κόσμου και από προσφορές των φαρμακευτικών συλλόγων, μεταξύ των οποίων και της Πρέβεζας, παρατηρήθηκε εντυπωσιακή προσέλευση μεταναστών οι όποιοι «έβγαιναν από το παρακείμενο δάσος σαν φαντάσματα, άνθρωποι ανύπαρκτοι για το ελληνικό κράτος», ενώ ο «καταπληκτικός παπά-Θεόδωρος»  έδωσε συσσίτιο με λεφτά από την ενορία του, και ο Διονύσης, από την Πρέβεζα, μοίρασε ρούχα και κουβέρτες που είχε μαζέψει στην πόλη μας.

Σχεδόν δυο χρόνια μετά, το πρόβλημα της παροχής περίθαλψης σε ανασφάλιστους παραμένει στη χώρα μας άλυτο και εξελίσσεται σε ανθρωπιστική κρίση για ντόπιους και αλλοδαπούς, για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Ούτε ανθρώπινα αλλά ούτε και ταξικά δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις. Εκπρόσωποι των κρατικών φορέων (συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών φορέων ως κρατικών οντοτήτων) και ακτιβιστές άλλων κοινωνικών φορέων, πρέπει να ενεργοποιηθούμε προς την κατεύθυνση της φιλάνθρωπης συμπαράστασης.

Χαιρόμαστε τελειώνοντας, που μας δίνεται η ευκαιρία, με την αναφορά μας στη σημερινή δράση του Κοινωνικού Ιατρείου στην Πάργα, για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, να αναφερθούμε και στη φιλική χειρονομία-πρόταση εκ μέρους των «Ακαδημιών Βόλλεϋ» (Φιλαθλητικός Γ.Σ. Πρέβεζας – Α.Ο. Πρέβεζας, παιδικά τμήματα για ηλικίες 7-13 ετών). Πραγματικά, αυτή μας διαβιβάστηκε δια μέσω του κ. Θεοδόση Σπαή, ως επιθυμία συνεργασίας με το Κοινωνικό Ιατρείο και, με τη σειρά μας, τη διαβιβάζουμε προς όλους τους συνεργάτες. Θεωρούμε πως ζητήματα τέτοια όπως ο αθλητισμός, η ψυχαγωγία των  παιδιών, ως εκδηλώσεις ήπιας λειτουργίας της πόλης, είναι κορυφαίες λειτουργίες «δημόσιου χώρου», που υποστηρίζει η δημοτική μας παράταξη, και προτείνουμε περαιτέρω ενεργοποιήσεις και συγκλίσεις δράσεων.

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία, κοινωνικό ιατρείο. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s