ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΖΑΝΗ ΕΚΑΤΟΧΡΟΝΑ

Οι χάρτες της Κοζάνης μας δίνουν ιδέες 

Σε συνέχεια πολλών παρεμβάσεών μας (βλέπε: 1, 2, 3, 4), για τη διοργάνωση της επετείου των 100 χρόνων από την ημερομηνία και τη χρονιά της ενσωμάτωσης της πόλης μας στο έδαφος του ελληνικού/ελλαδικού μας κράτους (21 Οκτωβρίου 1912 / 21 Οκτωβρίου 2012) παρουσιάζουμε σήμερα και μια πτυχή των κοζανίτικων εκατόχρονων. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας (10-12 Οκτωβρίου 2012, θα γίνει στην Κοζάνη το  «12ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας, 2012» με τίτλο και περιεχόμενο «Χαρτογραφία & Χωρική Πληροφορία στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση». Δηλαδή, η συμπαθής δυτικομακεδονική πόλη φιλοξενεί, με την ευκαιρία της εκατονταετίας ελευθερίας της, ένα σημαντικό, από κάθε πλευρά, επιστημονικό, αυτοδιοικητικό και «γεωπολιτικό» γεγονός. Ο χάρτης είναι εξουσία…

Το συνέδριο αυτό τελεί υπό την επιστημονική  διοργανωτική φροντίδα της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρίας Ελλάδας καθώς και πολλών άλλων επιστημονικών φορέων. Στις επιμέρους συνεδρίες του θα εξεταστούν ζητήματα τέτοια όπως: σχέση χαρτογραφίας και χωρικής πληροφορίας σε ιστορική αναδρομή, σχέση υποδομών, σχεδιασμού και ανάπτυξης, σχέση γεωπληροφορίας και τοπικής αυτοδιοίκησης, σχέση θεσμικών φορέων και χωρικής πληροφορίας καθώς και σχέση γεωπληροφορίας και χαρτογραφίας. Εξάλλου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αλλά και με μεγαλύτερη διάρκεια, πριν και μετά, θα γίνουν ενδιαφέρουσες εκθέσεις όπως η έκθεση «Επί Χάρτου: Δυτικομακεδόνες και Κοζανίτες στη Δυτική Ευρώπη – Ουγγαρία» ενώ μια ολόκληρη «χαρτογραφική» εβδομάδα, 9-13 Οκτωβρίου 2012, θα βάλει την «Κοζάνη στους χάρτες».

Ζητήματα χαρτογραφίας, πολεογραφίας, γεωγραφίας, όταν μάλιστα αποδίδονται μέσα σε ένα διεπιστημονικό και διαθεματικό πλαίσιο επιστήμης, ιστορίας, εκπαίδευσης, κουλτούρας και εφαρμογών αποτελούν σημαντικές ιδέες «πολιτισμού» με τη βαθύτερη σημασία της λέξης, δηλαδή του «να κάνουμε κάτι» ή να «σχεδιάσουμε κάτι» και, εν τέλει «να πλουτίσουμε και κάπως γνωστικά», όχι απλά να δούμε, να ακούσουμε ή να καλοπεράσουμε. Γιατί εδώ συμβαίνει το εξής: στις απλές εκδηλώσεις καλοπέρασης, που λέγονται και είναι (δεν το αμφισβητώ) πολιτιστικές, οι μεν καλλιτέχνες ως δημιουργοί και εκτελεστές «κάνουν κάτι» και μάλιστα κάνουν πολλά και κοπιάζουν πολύ, όλοι όμως οι άλλοι εμείς απλώς «θεώμεθα» ή «ακροόμεθα». Αν τους κάνουμε και αυτή την τιμή. Είναι καλό, συνεπώς, να προγραμματίζουμε, όπως το έκανε η Κοζάνη με την ευκαιρία των εκατόχρονων, και κάτι πολιτιστικό που να ενεργοποιεί καλύτερα τον πληθυσμό μας.

Συγχαίρουμε τους κοζανίτες αυτοδιοικητικούς που σκέφτηκαν να στεγάσουν το Συνέδριο. Ευχόμαστε στους συνέδρους και την τόσο συμπαθή μας  ΧΕΕΕ καλή επιτυχία.

Advertisements
This entry was posted in πολεότητα, πολεογραφία, πολιτισμός, τοπικότητα, ανάπτυξη, γεωγραφία, εσωτερική γεωπολική, εκπαίδευση, εκατονταετία απελευθέρωσης, εορτασμός εκατονταετίας and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s