ΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ…

…Υποδεχθήκαμε και ενθρονίσαμε τον νέον Ιεράρχη μας κ.κ. Χρυσόστομο

Με πολλούς και σημαντικούς πρεβεζάνικους πολεογραφικούς συμβολισμούς, σε πλαίσιο ορθόδοξης οργανωτικής λιτότητας, πραγματοποιήθηκε χθες η ενθρόνιση του σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου. Με παρουσία του μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, πολυάριθμων ιεραρχών από την Ελλάδα και ιερέων από την εκκλησιαστική μας περιφέρεια, προηγήθηκε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου η υποδοχή του νέου Δεσπότη από το Δήμαρχο, τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και τους Πρεβεζάνους φιλακόλουθους και πιστούς.

Η τελετή συνεχίστηκε με πομπή από τον Άγιο Νικόλαο προς τον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου, στο σημαντικότατο αυτό ιερό ναό της πόλης μας, έλαβε χώρα, με βυζαντινή ακρίβεια η τελετή της ενθρόνισης ως κρατική διαπίστευση με ανάγνωση των διοριστηρίων και πλήρη περιεχομένου τοποθέτηση του Δημάρχου μας, και με ανάγνωση χαιρετισμού εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο νέος Δεσπότης μας, άλλωστε, με ομιλία του, για μια ελευθερώτρια κοινωνική εκκλησία, έθεσε προγραμματικά τους στόχους της αρχιερατικής θητείας του, σύμφωνους με το λόγο του Ευαγγελίου, δομώντας το μεστό λόγο του σε βαθιά θεολογική ανάλυση και πατερικές αναφορές.

Εκφράζουμε επίσης τη συγκίνησή μας, ως συναίσθημα ενός απλού Πρεβεζάνου δημότη,  για τον ιδιαίτερο λόγο ότι το υπαίθριο μέρος της τελετής, πριν από την είσοδο  στον Άγιο Κωνσταντίνο, ως υποδοχή στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και κοινή κληρικολαϊκή πορεία μέχρι το ναό, εκτελέστηκε στο δημόσιο χώρο της πόλης μας, λαμπρύνοντας τον και τιμώντας των.  Ταυτόχρονα η πορεία αυτή, πεζών ανθρώπων, διεκδικούσε και λάβαινε την ευλογία της αιώνιας και ταπεινής πόλης μας, ξεκινώντας  από τον ιδρυτικό οικιστικό πυρήνα της, πριν αιώνες, την ψαράδικη γειτονιά του Αγίου Νικολάου και ακολουθώντας την «ιερά οδό» της με τις τέσσερις εκκλησιές (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Κωνσταντίνος, Αγία Παρασκευή και Άγιος Βασίλειος).  Και αυτό γινόταν εκατό ακριβώς χρόνια μετά την ένταξή της πόλης μας στο ελληνικό κράτος.

Αντιληφθήκαμε τη σπάνια αυτή χθεσινή ακολουθία γεγονότων της πόλης και της εκκλησίας ως κάτι πολύ περισσότερο από διοργάνωση τελετουργίας και ευκαιρία εκφοράς φιλόφρονων λόγων. Όσο για μας, τον υπογράφοντα, ως μέλος του χριστεπώνυμου πληρώματος, που για πολλές γενιές μέλη της οικογενείας του θήτευσαν ως επίτροποι στο ναό του Αγ. Κωνσταντίνου, εκφράζουμε τη χαρά μας που η ενθρόνιση έγινε στον ιερό αυτό ναό, που αποτελεί έργο του μακαριστού μητροπολίτη μας Μελετίου και των συνεργατών του,  και ευχόμαστε με ειλικρίνεια μακροημέρευση στον νέο συμπολίτη ιεράρχη μας, για το καλό του λαού μας. Τον αισθάνομαι σαν να ήτανε πάντα εδώ.

Γιάννης Ρέντζος

This entry was posted in πεζός, πολεογραφία, Πρέβεζα, εσωτερική γεωπολική, εκατονταετία απελευθέρωσης and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s