«ΜΑΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑΜΕ»

Η συζήτηση για το λιμάνι πρέπει να σεβαστεί την παραδοσιακή εμπορική λειτουργία του

limani5Μας δόθηκε χθες η ευκαιρία, σε ραδιοφωνική συνέντευξη με τον Κώστα Καζαντζίδη, να καταθέσουμε μερικές απόψεις για τη λειτουργία του λιμανιού και να προτείνουμε την όσο το δυνατόν ταχύτερα έναρξη της συζήτησης για το μέλλον του λιμανιού μας. Οι ακτές της πόλης και του συνολικού δημοτικού μας εδάφους και οι υποδομές τους σε σχέση με την προσέλκυση και τον ελλιμενισμό σκαφών και τη φιλοξενία επισκεπτών είναι πάντα ένα ζήτημα που εκκρεμεί. Ήδη στη φάση του προεκλογικού αγώνα για τη δημοτική εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου 2010 είχαμε θέσει το ερώτημα αν θα πρέπει να μετακινηθεί το εμπορικό λιμάνι. Η απάντησή μας είναι πάντα αυτή που βλέπουμε στον τίτλο μας. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι και όσοι υπηρετούν την παραδοσιακή εμπορική του λειτουργία μπορούν να διαδηλώσουν θαρραλέα: ΜΑΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑΜΕ. Και μαζί με αυτούς και εμείς.

Η παράταξή μας πρωτοστάτησε σε ζητήματα κοινωνικής διαχείρισης του λιμανιού ήδη από τη στιγμή της ανακοίνωσης της ανασυγκρότησης του Λιμενικού Ταμείου καταγγέλλοντας στον πρεβεζάνικο λαό και στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς πως «το λιμενικό ταμείο είναι ελλειμματικό». Εξάλλου, επανήλθαμε στο ζήτημα της λειτουργίας του λιμανιού και του λιμενικού ταμείου με ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το αν «ξαναχτίζεται το τουρκικό προτείχισμα στην πλατεία Ανδρούτσου». Προβοκατόρικο το ερώτημά μας απευθυνόταν κύρια προς τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς τους οποίους καλούσε σε εκδήλωση ενδιαφέροντος (για να μην πούμε σε συναγερμό) σχετικά με τα ζητήματα του λιμανιού. Άλλωστε την ίδια υπεύθυνη τακτική είχαμε ακολουθήσει και στο ζήτημα του λιμανιού του Παντοκράτορα. Σε όλα χρειάζεται κοινωνική συμμαχία.

Βέβαια, το «λιμάνι» ως σύνολο λειτουργιών της παραλίας της πόλης, το βλέπουμε να εκτείνεται μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα και Μαργαρώνα. Είναι λυπηρό που το εκεί στρατόπεδο των καυσίμων εκποιήθηκε  (ήδη, όπως μάθαμε) σε ιδιώτες. Αν το προλαβαίναμε, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως βοηθητικός δημοτικός χώρος, για παράδειγμα στάθμευσης «P+R». Θα συνέβαλε στην «ανακοπή» των ιδιωτικών αυτοκινήτων, που προφανώς θα στάθμευαν εκεί. Η συγκοινωνία θα συνεχιζόταν με δημόσια μέσα προς το κέντρο, ενώ μέχρι εκεί θα εκτεινόταν μια μεγάλη τουριστική ζώνη με εγκαταστάσεις, κτίρια, πεζοδρόμους, ποδηλατοδρόμους και χώρους αναψυχής που θα μπορούσαν να προταθούν με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στην παραλία.  Εξάλλου, η περιφερειακή συγκοινωνία (Μαργαρώνα, Βρυσούλα, Δημαρχείο, Παλιοσάραγα) θα μπορούσε να γίνει και με δημόσιο θαλάσσιο μέσο που θα ανακούφιζε το κέντρο από την αναρχία του ΙΧ.

seap

Προφανώς, σε ρεαλιστικότερους όρους λειτουργίας και αξιοποίησης του λιμένα, ο διαχωρισμός του παραδοσιακού εμπορικού τμήματος και το ενδεχόμενο μεταφοράς του σε άλλη θέση αποτελούν μια σημαντική όσο και συζητήσιμη μεταρρύθμιση που θα καθορίσει και το μέλλον της πόλης τα επόμενα χρόνια. Ποιος δεν αναγνωρίζει πως το εμπορικό τμήμα βρίσκεται σε θέση που αντιστρατεύεται τις μοντέρνες λειτουργίες της πόλης, μπροστά στο πεζοδρομημένο τμήμα της, ενώ θίγει και τη λειτουργία του Αμβρακικού κόλπου αφού βρίσκεται στο  πιο στενό σημείο του στομίου του κόλπου;

Αν η κυρίαρχη κατεύθυνση για την ανάπτυξη της «προσελκύουσας» περιοχής της πόλης είναι η κατάργηση του εμπορικού τμήματος του λιμανιού και η μεταφορά των δραστηριοτήτων του σε άλλη θέση, αυτό πρέπει να γίνει μετά από γενική διερεύνηση και συνολική μελέτη της διαχείρισης 1) της ιδιωτικής αυτοκίνησης και 2) της λειτουργίας του θαλάσσιου μετώπου. Η μεταφορά του εμπορικού τμήματος θα λύσει σημαντικά προβλήματα στο κυκλοφοριακό της πόλης και σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα στη λειτουργία της πόλης προσφέροντας προοπτικές ανάπτυξης στη γραφική μας πόλη-λιμάνι, αναδεικνύοντάς την σε σημαντικό τουριστικό κόμβο της δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου πελάγους. Αλλιώς, αν το βαστούν τα κότσια μας, ας αγωνιστούμε για να αναδείξουμε την εμπορική λειτουργία.

This entry was posted in πάρκινγκ, πεζός, πεζόδρομος, ποδήλατο, ποδηλατόδρομος, πολεοδομία, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, Άγιος θωμάς, Λιμάνι Πρέβεζας, ανάπτυξη, λαϊκό κίνημα, Visit Preveza and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to «ΜΑΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑΜΕ»

  1. Παράθεμα: ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

  2. Παράθεμα: ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s