… στο χώρο της Μποτίλιας στο πέλαγο, της Φραγκόκλησας και του πάρκινγκ του Νεμπίλ Ντίνο…
Η μηνιαία πρεβεζάνικη εφημερίδα Φόρουμ Πρέβεζας στο χώρο της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, γιορτάζει τα πέντε χρόνια αδιάκοπης έκδοσής της. Είναι σημαντικό για μια αυτοχρηματοδοτούμενη και τόσο συνεπή και όμορφη έκδοση, να εκδίδεται ανελλιπώς και με πάντα ενδιαφέρουσα ύλη. Αν και μονόχρωμη έχει πάντα τη χάρη ενός ακριβού φύλλου, αλλά ποτέ τη μονοτονία της σοβαρότητας ενός παλαιομοδίτικου εντύπου.
[Διαβάστε για την έκθεση ζωγραφικής των Πρεβεζάνων καλλιτεχνών που διοργανώνει η Πινακοθήκη Λέανδρος Μιχ. Σπαρτιώτης]
Αύριο Παρασκευή λοιπόν, 21 Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται και προετοιμάζεται από τους συνεργάτες του Φόρουμ, μια εορταστική συνάντηση στο καφέ-μπαρ «Μποτίλια στο πέλαγο, art café» (στην όμορφη γωνία Θεοφάνους & Ιωνίας, πιο κάτω από τη Φραγκόκλησα και το χώρο στάθμευσης του Νεμπίλ Ντίνο, κοντά στην «Alpha Bank»). Από τις 9:00 το βράδυ, θα παίξει μουσική και θα τραγουδήσει, ζωντανά, ο Βασίλης Τζίμας και, πληροφορούμαστε, «όποιος άλλος θελήσει». Η είσοδος θα κοστίζει 5,00 € αλλά θα περιλαμβάνεται και ένα ποτό. Ελπίζω, μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχουμε από το απόγευμα, να μπορέσω να περάσω κι εγώ. Είμαι άλλωστε, συνεργάτης.
[ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΕΔΩ: ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΪΤΑΝ-ΠΑΖΑΡ ΣΤΟ ΙΚΑΠ-ΜΠΑΖΑΡ]
Το Μάρτιο του 2008 το Φόρουμ είχε δημοσιεύσει το άρθρο Η αυτοκινητική βία μαμή της καθημερινότητας της ελληνικής πόλης . Αποτελούσε αναδημοσίευση από το Αντί (τ.915/15.2.2008) του πρώτου μέρους κριτικής που είχα κάνει σε συλλογή πρακτικών ενός σημαντικού συνεδρίου με τίτλο Σύγχρονοι μηχανισμοί βίας και καταπίεσης. Η κριτική μου βασιζόταν κυρίως στην ιδέα πως στη χώρα μας, είναι τόσο μεγάλη η πλύση εγκεφάλου που έχει γίνει στην κοινωνία, ώστε το αυτοκίνητο, ακόμα και από την Αριστερά, δεν αντιμετωπίζεται σαν στοιχείο καταστολής του αδύναμου και εκφασισμού του ισχυρού.
Άλλα άρθρα που δημοσίευσα ή μου αναδημοσιεύθηκαν μέχρι φέτος είναι τα ακόλουθα:
- Ο δημόσιος χώρος ως πολιτικό ζήτημα. Αγώνες στους δρόμους για τους δρόμους.
- Ένα πρεβεζάνικο “Πολεογραφικό” Μουσείο. Ο δημόσιος χώρος της πόλης ως μουσειογραφικό παλίμψηστο της ιστορίας της.
- Καλοκαιράκι, τραπεζάκια έξω, μουσικούλα…
- Οι δρόμοι της πόλης μας είναι το σαλόνι του κοινοβιακού μας σπιτικού: Ερωτήσεις κι απαντήσεις για την αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας
- Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Πρέβεζα. Πρόνοια σε πλαίσιο δημόσιου χώρου υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης.
- Προσεχώς ο Παντοκράτορας – Κινήσεις, κινήματα και κινηματογράφος.
- Πρέβεζα – η πόλη της Ηπείρου, των δυο νομών και των δυο θαλασσών.
- Περνάει ο λαός, της Ελλάδος φρουρός. Μια διεθνής μπριγάδα ζωντάνεψε το χώρο της παρέλασης.
- Ο Ηλίας Β. Βασιλάς (1906-1982) και η πρεβεζάνικη πολεογραφία του.
- Για μια επέτειο λιγότερο διακοσμητική, εδαφική και διοικητική.
- Ράμματα και οράματα για την Πρέβεζα και τον ενωμένο δήμο Πρέβεζας – Λούρου – Ζαλόγγου.
- Κοινωνική αλληλεγγύη ή/και λαϊκή δημοκρατία; Το “κοινωνικό παντοπωλείο” ξαναβάζει μερικά θέματα.
- Ένα έργο του Αλή Ντίνο Μπέη σαν τοιχογραφία στην σύγχρονη Πρέβεζα.
Συνέχεια του προηγουμένου είναι το άρθρο μας Οι τρεις μάγοι ήταν «προς τα αριστερά» ή «προς τα δεξιά»; Που έχει και προφανές χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο. Κοιτάξτε το, μαζί με τις ευχές μου για «Καλές γιορτές», την ευχή για τα 1000 τεύχη Φόρουμ και τις ευχαριστίες μου για τη συνεργασία.

Παράθεμα: ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"