ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΖΩΗΣ, ΠΟΙΗΤΗ

Πολεογραφική μνημοσύνη, στους ελεγειακούς στίχους του Θωμά Ιωάννου

Την ανάρτηση αυτή τη χρωστάω σε δυο ποιητές. Βλέπω πως θα μπορούσαν να είναι τρεις και, τώρα που το ξανασκέπτομαι, ίσως και τέσσερις. Έτσι λοιπόν, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ποίησης, που είναι σήμερα, προσπαθώ να εξοφλήσω το χρέος. Προσπαθώ.

thomasΛίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν τα ονόματα των τιμωμένων με το κρατικό βραβείο ποίησης, ο καλός φίλος Στέλιος Μαφρέδας, με πληροφόρησε πως παίζει σοβαρά το όνομα του Πρεβεζάνου γιατρού Θωμά Ιωάννου. Μου έστειλε μάλιστα και μια πυκνά τεκμηριωμένη παρουσίαση και ανάλυση του έργου του, που είχε γράψει για το Θωμά. Ήταν άρθρο που θα δημοσιευόταν στο περιοδικό ποίησης και κριτικής «Νέο Επίπεδο». Με τίμησε λοιπόν ο Στέλιος με μια ευκαιρία προ-ανάγνωσης του κριτικού κειμένου του, πληροφορώντας με, για τον επίλεκτο συντοπίτη μας.

Ο Θωμάς, ειδικευόμενος νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πήρε καθώς μάθαμε, την κρατική διάκριση το Δεκέμβρη του 2012 ex aequo που λένε, με ακόμα έναν πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή, το Θωμά Τσαλαπάτη. Και καθώς αυτός είναι συνεργάτης της εφημερίδας «Η Εποχή», που διαβάζω, είχα σκεφτεί να ετοίμαζα μια κοινή παρουσίαση για τους δύο τους. Αλλά δεν αξιώθηκα. Όπως ξέρουν οι φίλοι του ιστολογίου και της σελίδας μου στο Facebook, τον καιρό αυτό τελειώνω τη μεταγραφή και επιμέλεια του Ημερολογίου του Ι.Μ.Ρ. και η πολύωρη αυτή καθημερινή απασχόληση μου δεν μου αφήνει χρόνο για τα τακτικά μου σημειώματα. Να λοιπόν οι τρεις ποιητές που σας έλεγα. Και υπάρχει και ένας άλλος ακόμα, Πρεβεζάνος, που του έχω παλιά οφειλή, αλλά αγύριστη ακόμα. Και η μήνις των ποιητών δεν είναι μικρό πράγμα.

Ο Στέλιος επαινεί το νεαρό ποιητή και επισημαίνει τα χαρίσματα της πένας του: «Με ευθύβολη γραφή, απόρροια και απόδειξη της μακρόχρονης προπαίδειάς του στην Ποίηση, ακροβατεί επάνω στο υπαρξιακό πρόβλημα για να μετρήσει την μοναξιά που κυριαρχεί στις καθημερινές δραστηριότητες. Στέκεται, άλλοτε απορημένος κι άλλοτε έκδηλα αποφασιστικός και γειωμένος, στις παρυφές μιας τελεολογικής θεώρησης των προοπτικών. Εκφράζει θέλω να πω, την αγωνία των ομηλίκων του να μπουν στην τροχιά της ουσίας της ζωής, αποσκοπώντας σε μια πληρότητα των αισθημάτων, δηλαδή ν’ αντισταθούν στην υποχθόνια φθορά του χρόνου».

Δεν αφήνει επίσης ο Στέλιος Μαφρέδας, να περάσει απαρατήρητη, μαζί με άλλες στοχαστικές υπογραμμίσεις, η παρουσία στα ποιήματα του Θωμά Ιωάννου,  ενός παλιού ομοτέχνου τους, που η αναφορά του μας συγκινεί πάντα εμάς τους Πρεβεζάνους· του Κώστα Καρυωτάκη. Καθώς και της Πρέβεζας, του «αθέλητα τραγικού τόπου» μας, που τον είχε φιλοξενήσει στο τέλος της ζωής του. Τι συντροφιά ποιητών στον τόπο μας! Ο Θωμάς μάλιστα, όπως το αναδεικνύει ο Στέλιος, «συμπορεύεται με τον ιδανικό αυτόχειρα  στους δρόμους της σύγχρονης και καθαρόαιμης νεοελληνικής μας πόλης», της οποίας ο πάντα ευαίσθητος και πάντα παρατηρητικός Στέλιος δεν χάνει την ευκαιρία να μας θυμίσει τον ορισμό: είναι ο αστικός χώρος όπου περισσεύει «αφροντισιά, ρυπαρότητα, ασυδοσία ανθρώπων και τροχοφόρων, βίαιη προσβολή της όποιας αισθητικής μας απόμεινε».

Ο Καρυωτάκης λοιπόν, που θυμόταν την πόλη τού άλλοτε, εκείνη, που της είχε γυρίσει την πλάτη, στον τελευταίο περίπατό του προς τον Άγιο Σπυρίδωνα, συνάντησε τώρα το Θωμά. Τον

χτύπησε στην πλάτη
σαν φίλος απ’ τα παλιά
«Πώς κι από εδώ ξανά;»

                            τον ρώτησε ο νεαρός βραβευμένος ποιητής μας, ο Θωμάς.

«Τη Δευτέρα Παρουσία μου στην πόλη σου
Είπα να ψυχαγωγήσω μ’ ένα ποτό…

                            Του απάντησε ο Καρυωτάκης.

 Όμως ας μη χάνουμε καιρό
 Άντε άσπρο πάτο να πιάσουμε.

Ναι χάσαμε, πράγματι, πολύ καιρό. Οι ποιητές μας το ξέρουν. Ας τους ακούσουμε, πατριώτες. Συγχαρητήρια Θωμά. Σε ευχαριστούμε Στέλιο. Καληνύχτα, Ποιητή.

This entry was posted in πρεβεζάνοι ποιητές, ποίηση, πολεογραφία, πολιτισμός, γλώσσα and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s