Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ

Και άλλες δράσεις πρόληψης της νόσου και προαγωγής της υγείας

6eggyppyΈγινε χθες με επιτυχία η «6η Συνάντηση Εργασίας» του «Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας» ΕΔΔΥΠΠΥ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Αμαρουσίου, που καλύπτουμε (βλ. και εδώ) με ανάθεση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Η συνάντηση είχε μεγάλη επιτυχία, αφού ήταν παρόντες αντιπρόσωποι από πολλούς δήμους, που ανήκουν στο Δίκτυο, με περισσότερο φανερή τη συμμετοχή δήμων του Λεκανοπεδίου, που ευνοούνται λόγω μικρής απόστασης. Βλ. εικόνα.

Πέραν των τακτικών «συναντήσεων», έχουν διοργανωθεί και συνέδρια στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη (της οποίας το Κοινωνικού Ιατρείο συνεργάζεται με 82 εθελοντές γιατρούς) με εντυπωσιακή πανελλαδική συμμετοχή και πολύ χρήσιμες παρουσιάσεις. Ελπίζουμε να δοθεί η ευκαιρία στο Δήμο μας να φιλοξενήσει μια περιφερειακή συνάντηση και να αναδείξει σχετικά ζητήματα πρόληψης και προαγωγής υγείας, που θα υποστηριχτούν από το Δήμο και θα διαδοθούν στον πληθυσμό μας.

Ας επανέλθουμε τώρα στα χθεσινά. Μια εισήγηση που έκανε εντύπωση προερχόταν από τον Δήμο Βύρωνα και είχε τον τίτλο «ποδαράκια-παπουτσάκια». Ο ερευνητής κ. Αντώνης Χάσελμπεκ, που έκανε την εντυπωσιακή παρουσίαση, ξεκίνησε με το δεδομένο πως όλοι σχεδόν οι άνθρωποι (το 98%) γεννιόμαστε χωρίς βλάβες στο άκρο πόδα, αλλά στην …πορεία τα πράγματα αλλάζουν. Με πολυάριθμες μετρήσεις στο Δήμο Βύρωνα, έφθασε στο συμπέρασμα, πως, από τα παιδιά του γυμνασίου, μόνο 13% φορούν κανονικό νούμερο υποδημάτων, με 67% να φορούν μικρότερα και 20% μεγαλύτερα.

Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η παρουσίαση των δράσεων του Δήμου Δράμας ο οποίος έχει συγκροτήσει κεντρικό συντονιστικό φορέα κοινωνικής αλληλεγγύης με βάση «Τοπικό Σύμφωνο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» που αντιμετωπίζει περισσότερο ορθολογικά τις ανάγκες που αναφύονται στην παρούσα φάση κρίσης των τοπικών κοινωνιών μας. Και στο γράφοντα έχει δοθεί η ευκαιρία να υποστηρίξει ένα τέτοιο συντονισμό επικοινωνίας, που μπορεί στην Πρέβεζα να ενεργοποιήσει αποτελεσματικότερα, τους φορείς αλληλεγγύης.

Μια παρουσίαση που έγινε για δράσεις στο Δήμο Αγίας Παρασκευής Αττικής ανέδειξε τη μεγάλη χρησιμότητα συνεργασίας των πανεπιστημιακών ιατρικών φορέων με δημοτικές πρωτοβουλίες. Μας εξηγήθηκε πως η παρέμβαση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης και στο πρόγραμμα αντιμετώπισης του αυχενικού συνδρόμου έγινε σε πλαίσιο διδακτορικής έρευνας και όχι συστηματικής συνεργασίας. Υποστηρίξαμε εκεί πως στην Πρέβεζα θα μπορούσαμε να περιμένουμε τέτοιου είδους συνεργασίες που θα εκπορεύονται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αρκεί να δημιουργήσουμε κατάλληλες υποδομές υποδοχής-αξιοποίησης.

????????????????????Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως όλα τα θέματα αφορούν τον πάντα σοβαρό τομέα της πρόληψης. Η Πρέβεζα όμως αντιμετωπίζει τώρα ενωμένη το μείζον ζήτημα του νοσοκομείου ως τριτοβάθμιου φορέα αποκατάστασης της υγείας. Για το λόγο αυτό μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε σχετικά τους συνέδρους για τις αγωνιστικές δράσεις που έχουν αναληφθεί στην πόλη μας και για το συλλαλητήριο της ερχόμενης Τετάρτης 17 Απριλίου 2013. Όσο για το «δημοτικό βυσσινόκηπο» του τίτλου μας, το λέμε κάπως ειρωνικά, αφού ξέρουμε πόσο πιο σπουδαίο είναι για μας το ζήτημα του νοσοκομείου. Πάντως στις πόλεις όπου έχουν παραχωρηθεί δωρεάν μικρά αγροτεμάχια-κήποι που καλλιεργούν οι δημότες, δίδεται ευκαιρία στον αντίστοιχο Δήμο (π.χ. Δήμος Αλεξανδρούπολης) να «κορφολογεί» τη «δεκάτη» του και να τη διαθέτει στο κοινωνικό του παντοπωλείο. Σε άλλες πόλεις τα «καλαθάκια» του κοινωνικού δημοτικού παντοπωλείου, που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ, υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, με ό,τι αφήνουν οι πελάτες.

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία, εθελοντισμός, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό εστιατόριο, κοινωνικό ιατρείο and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s