ΘΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ;

Η παλιά Πρέβεζα μας διδάσκει

exof_neoΌλοι έχουμε πληροφορηθεί ότι για μια ακόμα φορά επανέρχεται το ζήτημα της κατάργησης της αργίας της Κυριακής για τα καταστήματα. Το ζήτημα είναι σοβαρό για τη λειτουργία της -καταναλωτικής μας- κοινωνίας και μάλιστα όταν πρόκειται για μια μικρή πόλη. Είναι φανερό, πως τα μικρότερα καταστήματα, που λειτουργούν ως μονοπρόσωπες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μιας τέτοιας καθημερινής λειτουργίας, που θα καθιστούσε τον μικρό επιχειρηματία είλωτα. Για το λόγο αυτό, στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, τίθεται ως δεύτερο θέμα «Συζήτηση σχετικά με το ωράριο των καταστημάτων Δήμου Πρέβεζας», που ενδέχεται να περιλάβει και την «Κυριακή αργία». Ενημερώνουμε τον επισκέπτη του ιστολογίου μας πως επί ένα αιώνα, από την εποχή της Τουρκοκρατίας, το ζήτημα αυτό έρχεται και επανέρχεται. Παραθέτουμε εδώ σχετικό απόσπασμα από το Ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου. Με την ευκαιρία αυτή πληροφορούμε τους πολυάριθμους φίλους που ενδιαφέρθηκαν για την έκδοση του Ημερολογίου, πως βρισκόμαστε στις τελικές φάσεις της επεξεργασίας του (βλ. προσχέδιο για το εξώφυλλο) και πως αμέσως μετά την έκδοση θα επακολουθήσει και σχετική παρουσίαση στο κοινό. Διαβάστε τώρα  τις εγγραφές σχετικά με την αργίας της Κυριακής στην Πρέβεζα.

24 Μαΐου 1909

Σήμερον την 24ην, ημέραν Κυριακήν, εν τη αιθούση της Ιεράς Μητροπόλεως, συνήλθον τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου  «Ερμής» εις γενικήν συνεδρίασιν και μετά την προσήκουσαν προσλαλιά, ο πρόεδρος κ. Ι. Ρέντζος, ήρχισεν την συζήτησιν περί της εξακολουθήσεως ή παύσεως της Κυριακής αργίας. Παμψηφεί απεφασίσθη η εξακολούθησις. Κατόπιν εγένετο η απολογία των πεπραγμένων μας και απεφασίσθη και η πανήγυρις, ήτις επρόκειτο να γίνη σήμερον, να γίνη την προσεχή Κυριακήν, ήτοι 31η Μαΐου. Μεθ’ ό διελύθη η συνεδρίασις.

31 Μαΐου 1909 – Ημέρα Κυριακή

Άπαντα τα μέλη του Συλλόγου,  ανερχόμενα εις ογδοήκοντα, συνήλθον σήμερον εις κοινήν διασκέδασιν και μετέβησαν εις την Μονήν των Αγίων Αποστόλων, εις θέσιν σκαφιδάκι και συνέφαγον. Περί την δωδεκάτην κατήλθον εις θέσιν Βρυσούλα και κατόπιν έκαμαν παρέλασιν δια μέσω της αγοράς και περί τας τρεις της νυκτός διελύθησαν.

Ωραία πράγματα στην παλιά Πρέβεζα… Και μάλιστα επί Τουρκοκρατίας…

Συζήτηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η δημοτική παράταξη  «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» καλεί τους φίλους της κίνησης και ενδιαφερόμενους δημότες σε τακτική προ-συνεδριασιακή συνάντηση όπου θα συζητηθούν τα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 29ης Απριλίου 2013. Η συνάντηση θα λάβει χώρα την Κυριακή 28 Απριλίου 2013  στις 6 μ.μ. στο Καφενείο ΤΣΕ κοντά στο παλιό ΚΤΕΛ. Ως θέμα ενδιαφέροντος πρέπει να θεωρηθεί και το πρώτο που αφορά συζήτηση για το τουριστικό λιμάνι.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεογραφία, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Λιμάνι Πρέβεζας, Ρέντζος, Visit Preveza and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to ΘΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s