ΚΟΜΟΥΝΙΑ ΒΓΑΖΕΙ Η ΑΣΒΕΣΤΟΣ, ΠΑΠΑΔΕΣ Ο ΓΡΑΝΙΤΗΣ

Ψηφίζουμε γεωλογικά, γεωγραφικά ή κοινωνικά; 

siegfr2Μπορεί η ραχούλα του βουνού, όπου βρίσκεται το χωριό μας, να μας ρίξει στο δικομματισμό; Μπορεί το νερό που πίνουμε να μας «καθοδηγήσει»; Και, αν είναι έτσι, ποιο είναι το καθήκον διαφώτισης που έχει ο αριστερός επιστήμονας και μάλιστα ο διαθεματιστής εκπαιδευτικός; Τα περί γεωλογίας και νερού, που αλλάζει τους ανθρώπους, τα χαρτογράφησε με μεγάλη ακρίβεια και τα «απέδειξε», πριν ακριβώς εκατό χρόνια (1913), ο γάλλος γεωγράφος, ιστορικός και κοινωνιολόγος Αντρέ Ζίγκφριντ (André Siegfried, 1875-1959, βλ. εικόνα). Πώς; Με τι τρόπο; Απλά μελέτησε την εκλογική συμπεριφορά ενός γαλλικού νομού και παρατήρησε πως, ανάλογα με τη σύσταση των πετρωμάτων, οι εκλογείς ψήφιζαν προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Το παράδοξο αυτό συμπέρασμα είχε ως αποτέλεσμα, βέβαια, σε πρώτη φάση, να αντιμετωπιστεί ο Ζίγκφριντ χωρίς σοβαρότητα παρά με ειρωνεία.

Η μελέτη του όμως ήταν ξεκάθαρη. Στα μέρη με ασβεστολιθικά πετρώματα, οι αγρότες κοινωνικοποιούνταν σε συλλογική βάση και ψήφιζαν κεντροαριστερά ενώ στα μέρη με γρανιτικά πετρώματα ο κόσμος χαρακτηριζόταν από την περηφάνια και την ανεξαρτησία του συμφεροντολόγου δεξιού χωριάτη. Γιατί; Τα πράγματα ήταν απλά. Μόνο που η ερμηνεία απαιτούσε μια διαλεκτική διεπιστημονική εμβάθυνση. Να πως: Στα μέρη του ασβέστη, όπου υπήρχαν δυσκολίες ανοίγματος ιδιωτικού φρέατος, η κοινωνική συνεργασία για κανάλια και αρδευτικά έργα ήταν απαραίτητη. Αυτό διαμόρφωνε δημοκρατικές αριστερές συνειδήσεις, που το γαλλικό ρητό, στην ακριβή διατύπωσή του, τις βάζει να εκπροσωπούνται από το δάσκαλο ως προοδευτικό κοινωνικό στοιχείο. Στα μέρη του γρανίτη, όπου διευκολυνόταν η ανεξάρτητη «αρίδα» γεώτρησης στο ιδιωτικό κτήμα, το κοντόθωρο εγωτικό συμφέρον ενισχυόταν. Ο αγρότης, που δεν είχε ανάγκη συλλογικής συνεργασίας, έμενε μόνος, και «χάρη στη βοήθεια του θεού», δεν χρειαζόταν συνεργατικούς συμβιβασμούς για την άρδευση. Τι άλλο από δεξιά συμπεριφορά είναι αυτό; Που, άλλωστε, εκδηλωνόταν και στις κάλπες.

Συνεχίστε την ανάγνωση στο πρόσφατο ΦΟΡΟΥΜ Πρέβεζας, τ. Μάρτης-Απρίλης 2013.

This entry was posted in Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί, ανάπτυξη, γεωγραφία, εσωτερική γεωπολική, εκπαίδευση, εκλογές 2012, λαϊκό κίνημα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s