Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμμετοχή με προτάσεις δράσης και πολιτισμού για τον πρεβεζάνικο δημόσιο χώρο

Σήμερα, 19 Μαΐου 2013, ημέρα της 6ης Πανελλήνιας Ποδηλατοπορείας, η δημοτική παράταξη «Δήμόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο» συμμετέχει υιοθετώντας ανεπιφύλακτα το σκεπτικό της Κίνησης Φίλων του Ποδηλάτου Πρέβεζας:  Πέντε χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή μας στην ετήσια πανελλαδική ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ελληνικών πόλεων, τα προβλήματα –όπως και τα αιτήματα– παραμένουν ίδια, παρά τις υποσχέσεις. Η νέα διοίκηση  της πόλης δεν βελτίωσε τα πράγματα. Οι συνειδήσεις και νοοτροπίες φαίνεται ότι δεν αλλάζουν. Γι’ αυτό επανερχόμαστε στο ίδιο «κατά βάσιν» κείμενο διαμαρτυρίας με τις προηγούμενες  ανακοινώσεις μας, αφού τόσο οι επισημάνσεις μας, όσο και οι προτάσεις μας παραμένουν σταθερές και σχεδόν ίδιες. Βλ. εδώ το «πρεβεζάνικο μανιφέστο της ποδηλατοπορείας».

panel_land

Σε γενικότερη βάση συμφωνούμε με τον Πανελλαδικό Σύλλογο SOSTE (SOS Τροχαία εγκλήματα) που με το πρόταγμα «η Οδική Ασφάλεια δεν είναι Ουτοπία» διεκδικεί: Αποτροπή της καταχρηστικής λειτουργίας του ΙΧ  – Ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Λιγότερα φορτηγά και TIR στις Εθνικούς Οδούς – Μεταφορές προϊόντων με τρένα και πλοία. «Δια βίου» εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια και τα ΜΜΜ αρχίζοντας από το σχολείο. Ανάπτυξη και περιφρούρηση ολοκληρωμένων υποδομών για την κίνηση πεζών και ποδηλάτων. Δημιουργία ζωνών ήπιας κυκλοφορίας με περιορισμό των ταχυτήτων στις περιοχές πυκνης συγκέντρωσης ανθρώπων. Σεβασμό απ όλους και έλεγχο της εφαρμογής του Κ.Ο.Κ.

Με τη σημερινή ευκαιρία η δημοτική παράταξη «Δήμόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο» συμφωνώντας με ιδέα του πρεβεζάνου πανεπιστημιακού καθηγητή, Γιάννη Παπακώστα, πρότεινε και υποστηρίζει την πραγματοποίηση της σημερινής «ημέρας αιμοδοσίας», που ανέλαβε να προωθήσει και διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή με τη πρόθυμη βοήθεια του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Η δημοτική μας παράταξη συμμετέχει επίσης με πρόταση ευαισθητοποίησης προς την πρεβεζάνικη κοινωνία και ανάληψης πρωτοβουλιών από τις Αρχές για την ενθάρρυνση της ασφαλούς βαδισιμότητας, της δημοκρατικής διαχείρισης των ελευθέρων χώρων της πόλης και την ανακατασκευή όλων των πεζοδρομίων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει ένα έργο. Μια κατάφαση για την ήπια διαχείριση της Πρέβεζας. Θα είναι ένα σύστημα από δύο ασανσέρ, που να διευκολύνουν τη μετακίνηση των πεζών και των ποδηλάτων, από την πρεβεζάνικη παραλία στο Άκτιο και αντίστροφα. Αυτά τα 700 περίπου μέτρα που χωρίζουν την Πρέβεζα από το Άκτιο μπορούν εύκολα να καλυφθούν από ποδηλάτες και πεζούς, αρκεί να γίνει μια μελέτη σχετική με όλες τις πτυχές του έργου. Το έργο αυτό και η ίδια η διεκδίκησή του αποτελούν έμβλημα για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας μας και της πόλης μας. Το ζητούμε και το προβάλλουμε για να υποστηρίξουμε πως δεν υπάρχει μόνο το αυτοκίνητο και η αυτοκίνηση αλλά και η πεζοπορία και η μετακίνηση με ποδήλατο. Φτλανει πια με την υπηρέτηση της αυτοκίνησης και την κατανάλωση της πετρελαϊκής ενέργειας. Είναι καιρός οι θεσμοί του κράτους, οι εκπρόσωποί τους και οι ποικίλοι αφανείς συνεργάτες τους να πάψουν να κοιτάζουν την κοινωνία από το καθρεφτάκι και τα φυμέ παράθυρά τους. Να δουν τον ανθρώπινο δημόσιο χώρο και να σκεφτούν την ήπια διαχείρισή του. Το πείραμα της αυτοκινητικής αναπτυξιακής αγριότητας στη χώρα μας και στην Πρέβεζα εκτελεστηκε και απέτυχε. Ο ισολογισμός έκλεισε με αμέτρητα τροχαία εγκλήματα. Αυτά που υπηρετεί το θεσμικό σύμπλεγμα και οι συνεργάτες του (γείτονες της διπλανής πόρτας).

pezopodilata

Μιλάμε για τα δυο ασανσέρ, μπορούμε να τα πούμε και ανελκυστήρες ή καλύτερα «καθελκυστήρες», αφού θα μας κατεβάζουν με ασφάλεια κάτω στη σήραγγα. Στην καλύτερη περίπτωση φανταζόμαστε διαφανή τοιχώματα των πηγαδιών των ασανσέρ και των ίδιων των ασανσέρ. Θα κοιτάζουμε τη θάλασσα σαν σε τεράστιο ενυδρείο. Αυτό είναι βέβαια πιο δύσκολο να γίνει τώρα, αφού το στεγανό έργο έχει από χρόνια αποπερατωθεί. Τους διαφανείς καθελκυστήρες τους λέμε «sea-through lifts», παίζοντας με τη λέξη θάλασσα «sea» και «see-through», που σημαίνει «διαφανές». Διαφάνεια στην κοινωνία. Διαφάνεια στη θάλασσα, όπου το ψάρι αριστερά τραγουδά: Με πνίγει τούτη η θάλασσα / Που τόσο την αγάπησα / Με πνίγει το τραγούδι της / Με πνίγει η ερημιά της. Είναι στίχοι του Μάνου Χατζιδάκι από το έργο του «ο Κύκλος του C.N.S.» με έξι ποιήματα,  που μελλοποιήθηκαν από τον ίδιο. Ο Μάνος έγραφε: «Κλίμα τους είναι η υγρασία ενός λιμανιού και θέμα ο χωρισμός. Είναι τραγούδια κι έτσι μονάχα ολοκληρώνουν αυτό που θέλησα να πουν». Για τους στίχους εδώ και για το τραγούδι εδώ.

Επίσης, η δημοτική μας παράταξη συμμετέχει ακόμα με πρόταση για εγκατάσταση και αποκάλυψη μνημείου αφιερωμένου στα θύματα των τροχαίων και στο ιδεώδες της ειρήνευσης της πόλης και της περιφέρειάς της, σαν έμβλημα της ιδέας «Οδική Ασφάλεια, ΤΩΡΑ! Οδική Ασφάλεια, ΚΑΘΕ ΩΡΑ!». Τέλος, η Παράταξη θα αποφασίσει να διανείμει, σύμφωνα με το πρόγραμμά της, το φιλικό προς τους πεζούς σήμα προτεραιότητας στις διαβάσεις της πόλης, που θα μπαίνει στον οπίσθιο υαλοπίνακα του αυτοκινήτου.

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

4 Responses to Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

  1. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    Δεν την αφιερώνετε στον Λαμπράκη;

  2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Φοβερή παρατήρηση.

  3. Παράθεμα: ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ «ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ» ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s