ΑΣΠΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ, ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ…

…αντί για κοκκινόμαυρα λάβαρα

Σε ομιλία μας στη Θεοφάνειο Αίθουσα (9 Μαΐου 2007) αναφερθήκαμε, πριν χρόνια, στις ανήκουστες συνθήκες καταστολής και τροχαίου εγκλήματος που συντηρούνται στην «ευρωπαϊκή» πόλη μας και για την ανάγκη να «στιγματίζεται» με «κοκκινόμαυρο λάβαρο» η κάθε γωνιά, όπου έλαβε χώρα θλιβερό περιστατικό θανάτου και βαρέως τραυματισμού ως αποτέλεσμα τροχαίου. Λέγαμε σχετικα::

Πόσο η πόλη και οι δυνάμεις που κυριάρχησαν σ’ αυτή αυτά τα χρόνια προστάτεψαν την ευγένειά της, τις γειτονιές της και τις γωνιές ανθρώπων και ανθρωπιάς που της είχε κληροδοτήσει η παράδοση; Προστατέψαμε κάποια ίχνη πρεβεζάνικων νεοκλασικών; Ή τα αντικαταστήσαμε με ομοιόμορφες πολυκατοικίες, άθλιες πιλοτές και ξεβαμμένες τέντες ενώ το πρότυπο υπήρχε και θα μπορούσε να αναπαραχθεί χωρίς να αυξάνονται οι πυκνότητες πληθυσμού και οχημάτων και τα περιστατικά τροχαίου εγκλήματος; Φαίνεται πως εδώ η Ευρώπη δεν μας βοήθησε πολύ. Να το πω καθαρά. Μας εξαπάτησε. Αντί για γαλάζιες σημαιούλες στις ακτές μας θα ήταν ίσως πιο υπεύθυνο να μας κάρφωνε η Επιτροπή κοκκινόμαυρα λάβαρα –στη Πρέβεζα και παντού αλλού– σε κάθε δρόμο σε κάθε σημείο όπου κάθε μέρα χάνονται παιδιά, διαλύονται οικογένειες, καταστρέφονται ζωές. Με μηχανάκια και αυτοκίνητα.

petalΌπως γνωρίζουμε (το είχαμε ανεβάσει) σε μερικά σημεία του Λονδίνου συναντά κανείς σταθμευμένα ποδήλατα που δεν πρόκειται να τα αναζητήσει κανείς. Μνημονεύουν τους ανθρώπους, τις στιγμές, τους τόπους όπου εκεί έχασαν τη ζωή τους κάποιοι ποδηλάτες. Είναι όλα λευκά σαν αγάλματα σε κοιμητήρια. Χαιρόμαστε λοιπόν, που τώρα ο φορέας Πανελλαδικός Σύλλογος SOSTE – «SOS Τροχαία Εγκλήματα» προτείνει τις άσπρες πεταλούδες (βλ. εικόνα). Τι είναι; O SOSΤΕ ξεκινάει μια προσπάθεια να γίνει αισθητή η παρουσία των θυμάτων των εγκλημάτων της ασφάλτου. Μας λέγει «Ας ζωγραφίσουμε μια λευκή πεταλούδα στο σημείο του συμβάντος». Και συνεχίζει: «Ας σταματήσουμε να αποδεχόμαστε πως τα θύματα των τροχαίων είναι αόρατα. Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως αν αυτό γίνει πραγματικότητα  οι πόλεις και η χώρα θα γεμίσουν πεταλούδες». Και στην Πρέβεζα θα δούμε. Θα τις πατάμε;

This entry was posted in πεζός, ποδήλατο, αυτοκίνητο, κινητικότητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s