ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΡΕΒΕΖΑ»

Στοχοποίηση ιδιοκτησιών τώρα;

Βρέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του ΠΣΠ, όπου συζητιόταν και ένα θέμα που είχα προτείνει κι εγώ ως μέλος και είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω, άλλη μια φορά, όλη την συνεδρίαση με τα πάντα ενδιαφέροντα θέματα που συζητούν. Είναι ένα ωραίο πρεβεζάνικο φροντιστήριο.

alex1Ετέθη λοιπόν το ζήτημα-πρόταση που ανέδειξε ο δραστήριος στα πολιτιστικά γιατρός της πόλης μας, κ. Χάρης Γκούβας, για ανάληψη προσπάθειας διατήρησης οικίας, που, σε έγγραφο προς τον ΠΣΠ, περιγράφει λεπτομερώς, ως πρεβεζάνικο κτίσμα του 18ου αιώνος με όλα τα σχετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως: Περίβολο με μάντρα 2 μέτρων με πυραμιδωτή παρυφή, υπερυψωμένη πύλη εισόδου, πλάγια πύλη εισόδου ζώων, διακοσμητικά λίθινα πεζούλια στον αυλόγυρο για άνθη, κήπο με πηγάδι και εσπεριδοειδή και άλλα. Εξάλλου, στο έγγραφό του προς τον ΠΣΠ ο κ. ΧΓ παρακαλεί να τεθεί το θέμα στο ΔΣ ώστε, με παρέμβαση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, να κηρυχθεί το κτίσμα διατηρητέο πριν στη θέση του ανεγερθεί πολυκατοικία. (Η επεξεργασμένη εικόνα είναι από © ΧΓ).

Στη συνεδρίαση παρασχέθηκε επίσης η πληροφορία πως η ιδιοκτήτρια της οικίας ανησύχησε για την πρόταση και ζήτησε τηλεφωνικά το λόγο, από τον κ. ΧΓ, δηλαδή «με ποιο δικαίωμα φωτογραφίζει το σπίτι της και προτείνει να κηρυχθεί διατηρητέο και αν θα άρεσε και σε εκείνον να προτείνει η ίδια να κηρυχθεί διατηρητέο το δικό του σπίτι». Ζητούσε βέβαια, ως ελάχιστο μέτρο προστασίας της, να αποσύρει ο κ. ΧΓ την καταχώριση από τις ιστοσελίδες.

Κι εγώ -το ομολογώ- έχω κατά καιρούς «βάλει στο μάτι» πρεβεζάνικα κτίσματα, που θεωρούσα πως η μορφή τους, αν είχαν κριθεί διατηρητέα, θα μπορούσε να αποτελέσει αρχιτεκτονικό πρότυπο στην επιμέρους γωνιά της πόλης ενώ και η ίδια η θέση τους θα ήταν ένα πολεοδομικό «αλφάδι» για την περαιτέρω εξέλιξη του δρόμου και της γειτονιάς. Με άλλα λόγια, βέβαια, αυτό σημαίνει, πως οι ιδιοκτήτες, που, σε πρωιμότερη φάση, δεν βρίσκονταν σε θέση να «πολυκατοικιοποιήσουν» το χώρο, θα έχαναν για πάντα το δικαίωμα να αξιοποιήσουν «α λα γκρέκα» την ιδιοκτησία τους. Ωστόσο, η πόλη θα ομόρφαινε με τη διατήρηση και αναπαλαίωση του αρχικού κτίσματος ενώ οι πυκνότητες πληθυσμού και δραστηριοτήτων θα έμεναν σε άριστο λειτουργικό επίπεδο για τον πληθυσμό της.

Μπορούν αυτά τα ιδεώδη ομορφιάς και λειτουργικότητας της πόλης να υπηρετηθούν τώρα με «στοχοποιήσεις» ιδιοκτησιών, που θα κάνουν άτομα, ερευνητές και πολιτιστικοί φορείς όπως ο ΠΣΠ, που συζήτησε το θέμα; Ο ΠΣΠ έκρινε πως κάτι τέτοιο ξεπερνάει τη δική του καταστατική στοχοθεσία. Θεωρούμε σωστή τη θέση του. Εκτιμούμε κι εμείς, πως οποιαδήποτε παρόμοια μελλοντική παρέμβαση πρέπει να αναληφθεί σαν έργο μιας ευρείας κοινωνικής συνεργασίας ή δημοτικής συμμαχίας και σαν στοιχείο ενός προγράμματος που θα έχει ανακοινωθεί και θα έχει γίνει δεκτό από τα μέλη της συμμαχίας αυτής. Ταυτόχρονα, θα προσδιορίζεται με τη δράση αυτή, όπως θα εκδηλώνεται στις επιμέρους περιπτώσεις, ο μηχανισμός ανταπόδοσης που θα ικανοποιεί τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες. Ο υπογράφων, θύμα της δημοτικής θηριωδίας, είναι ανεπιφύλακτα υπέρ της διατήρησης υπό όρους διαφανούς κοινωνικής συναίνεσης. Η υπηρέτηση της όποιας ιδιοκτησίας δεν μπορεί να αναδεικνύεται και να υποστηρίζεται σαν στοιχείο ασχήμιας και δυσφορίας στην πόλη.

Συζήτηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η δημοτική παράταξη  «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» καλεί τους φίλους της κίνησης και ενδιαφερόμενους δημότες σε τακτική προ-συνεδριασιακή συνάντηση όπου θα συζητηθούν τα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 27ης Μαΐου 2013 και το θέμα της μονοθεματικής ειδικής συνεδρίασης, που θα προηγηθεί την ίδια ημέρα.

Η συνάντηση θα λάβει χώρα το Σάββατο 25 Μαΐου 2013  στις 7 μ.μ. στο Καφενείο ΤΣΕ κοντά στο παλιό ΚΤΕΛ.

Advertisements
This entry was posted in πολεοδομία, Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

One Response to ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΡΕΒΕΖΑ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s