VISIT PREVEZA !

Θα στοχεύσουμε βελτιώσεις του δημόσιου χώρου για μας τους ίδιους και θα έχουμε σαν αντίκρισμα την προσέλκυση των ξένων 

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013 είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος σε κοινή συνεδρίαση, της «Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Πρέβεζας» και του «Τοπικού Τουριστικού Δικτύου Πρέβεζας». Οι εντυπώσεις μας είναι άριστες αλλά «αστερίσκοι» υπάρχουν πολλοί. Θα δούμε.

tourist8Η Δημοτική Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Πρέβεζας είναι το θεσμοθετημένο δημοτικό όργανο που εκπροσωπεί τη δημοτική αρχή με συμμετοχή μελών όλων των παρατάξεων. Έχει παρελθόν δυόμιση χρόνων και μια καλή έως εντυπωσιακή προϊστορία συνεργασίας των μελών της και καλού διαλόγου με τοπικούς επαγγελματικούς φορείς. Το αίτημα που τέθηκε από την αρχή της (αργοπορημένης, είναι γεγονός) λειτουργίας της, όπως διατυπώθηκε από σοβαρότατο συνάδελφο, ήταν «Να προσπαθήσουμε για την τουριστική ανάπτυξη και να προβάλουμε το αποτέλεσμα». Προς το παρόν, βέβαια, η Επιτροπή ασχολείται, με αρκετές αβεβαιότητες, με την τουριστική προβολή της περιοχής μας ενώ το σκέλος «ανάπτυξη» παραμένει ένα ζητούμενο.

Στην κατάσταση αυτής της διαρκούς εκκρεμότητας έρχεται να συμβάλει ανανεωτικά το «Τοπικό Τουριστικό Δίκτυο Πρέβεζας», που  έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Δήμου μας, μετά από πρόταση και υπόδειξη της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας). Το Δίκτυο αποτελεί πρακτικά ένα «άτυπο συμβουλευτικό όργανο στελεχωμένο από ενεργούς πολίτες» και εκπροσώπους επαγγελματικών και πολιτιστικών φορέων. Πέρα από την ανταλλαγή απόψεων και τον προβληματισμό σχετικά με τον Τουρισμό, στο Δίκτυο αναδεικνύεται και η πλευρά πρακτικής δουλειάς, πράγμα που επισημαίνουμε με ικανοποίηση. Συγχαίρουμε, με την ευκαιρία αυτή,  όλους τους φορείς για τη συμμετοχή τους.

Τοποθετηθήκαμε, στην έναρξη της κοινής συνεδρίασης, διευκρινίζοντας εκ μέρους της παράταξής μας, πως «το Δίκτυο θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Επιτροπή περισσότερο σαν μια οργανωτική γραμματεία παρά σαν ένα χρηματοδοτικό ταμείο».  Στο μυαλό μάς έρχεται, σαν παράδειγμα, το περίφημο πρεβεζάνικο «φυλλάδιο» τουριστικής προβολής μας, που πάντα περιμένουμε, δημότες και φορείς, και που η χρηματοδότησή του πρέπει να αναληφθεί συλλογικά. Όμως στην εποχή του διαδικτύου, η αγορά και η κοινωνία πρέπει να απαιτήσουν μια δυναμική παρέμβαση με μια δίγλωσση συνεχώς ανανεούμενη ιστοσελίδα. Αυτή ήταν η γνώμη όλων.

Στην αρκετά εγκάρδια συνεδρίαση και στις ειλικρινείς τοποθετήσεις (το πιστεύουμε), κουβέντα την κουβέντα, χωρίς να το επιδιώκει κανείς, αναδείχθηκαν οι διάφορες παθογένειες της διαχείρισης της πόλης μας. Όσες κληρονόμησε και όσες θα κληροδοτήσει αθεράπευτες (δυστυχώς και αυτό το πιστεύουμε). Φάνηκε ακόμα πως μερικά συμπτώματα της άγριας λειτουργίας της Πρέβεζας, έχουν αρχίσει να παραβλέπονται. Πολλοί συγκρίνουν την πόλη μας με άλλες πολύπαθες -ελληνικές- πόλεις και της δίνουν «προβιβάσιμο» βαθμό. Αλλά η τουριστική ανάπτυξη και προβολή δεν μπορεί να βασιστεί σε αρνητικά ελλαδικά πρότυπα. Όπως και σε άλλες προσεγμένες ελληνικές πόλεις, από τη Ρόδο έως τα Τρίκαλα, η Πρέβεζα, με στόχο την προσέλκυση και τη φιλοξενία των επισκεπτών, μπορεί να υπηρετήσει και τους δικούς της ανθρώπους. Όλους εμάς που ζούμε τις εκδηλώσεις της παθογένειάς της. Και αντιστρόφως. Θα στοχεύσουμε βελτιώσεις του δημόσιου χώρου για μας τους ίδιους και θα έχουμε σαν αντίκρισμα την προσέλκυση των ξένων.

Αν η παράβλεψη μερικών συμπτωμάτων της άγριας λειτουργίας της Πρέβεζας αποτελεί «αστερίσκο», από αυτούς που υπαινιχθήκαμε στην αρχή του κειμένου μας, ο σημαντικότερος αστερίσκος αφορά τη μεγάλη απουσία των μελών της Επιτροπής από τη συνεδρίαση. Επικοινωνώντας, μάθαμε και το κατανοούμε καλά, πως ο λόγος της απουσίας ήταν πολιτικός και ουσιαστικός. Περισσότερο από ευθύνη παρά από αδιαφορία. Τα προβλήματα υπάρχουν. Ποιος δεν το ξέρει;

This entry was posted in πολιτισμός, ανάπτυξη, εθελοντισμός, Visit Preveza and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to VISIT PREVEZA !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s