ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

…και να συμβάλει ώστε το πολίτευμά μας να πάψει να είναι ολιγαρχικό και υποταγμένο στη νεοφιλελεύθερη λογική;

2kionesΈχω παρουσιάσει και άλλη φορά και έχω σχολιάσει παρεμβάσεις του εκλεκτού φίλου Γιώργου Οικονόμου, που είναι γνωστός πολιτικός επιστήμονας με πρωτότυπη δημοκρατική σκέψη. Μου δίνεται και σήμερα η ευκαιρία να παραπέμψω σε ένα άρθρο του που δημοσίευσε χθες η «Εφημερίδα των Συντακτών». Το άρθρο έχει τίτλο «Νεοφιλελεύθερη ολιγαρχία», που αποτελεί περίληψη και συμπέρασμα της ανάλυσής του. Σύμφωνα με αυτή, το πολίτευμά μας δεν είναι δημοκρατικό αλλά ολιγαρχικό και, από πλευράς οικονομικής λειτουργίας, είναι υποταγμένο στη νεοφιλελεύθερη λογική.

Εκτός από την πολιτική και οικονομική ανάλυση, ο Οικονόμου επισημαίνει επίσης και τα ιδεολογικά – επικοινωνιακά δεδομένα, στα οποία βασίζεται η αποδοχή της μετωνυμίας του πολιτεύματός μας σε «δημοκρατία». Έτσι στο σύντομο και απόλυτα ευανάγνωστο άρθρο του, όλα δένουν πολύ καλά με ανάδειξη των στοιχείων του τριγώνου οικονομία – πολιτική – ιδεολογία. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, πως στη χώρα μας, στην εκπαίδευσή μας και στη γλώσσα μας θεωρούμε τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό σαν συνέχεια της αρχαιο-αθηναϊκής δημοκρατίας. Ο Οικονόμου μας υπενθυμίζει πως είμαστε δέσμιοι μιας κακής μετάφρασης, όπου το REPUBLIC αποδίδεται ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ενώ απλά εννοεί αβασίλευτο, δηλαδή «μη μοναρχικό» καθεστώς, αντιπροσωπευόμενο καλπονοθευτικό κοινοβουλευτισμό.

Ο Οικονόμου διεξέρχεται περιληπτικά τα περί άμεσης δημοκρατίας με αιρετούς και κληρωτούς «άρχοντες», που προσιδιάζει στη λειτουργία των πόλεων. Θέση μας είναι πως αν οι δημότες μιας πόλης γίνουν πραγματικοί «ΠΟΛίτες», μπορούν να απαλλαγούν στα τοπικά δημοτικά πράγματα από την νέο-αθηναϊκή κομματική κηδεμόνευση και να αναδείξουν στον τόπο τους μια πραγματική δημοκρατία. Ο Καλλικράτης δυσκόλεψε, βέβαια, κάπως τα πράγματα, αφού και οι άλλοι οικισμοί της υπαίθρου που είναι γύρω από την πόλη, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπερκομματικά ή δια-κομματικά και, συνεπώς, δημοκρατικά. Η Πρέβεζα μπορεί να προσπαθήσει να γίνει μια δημοκρατία.

Επανερχόμενοι στο άρθρο, βλέπουμε πως ο συγγραφέας καταπιάνεται με έλεγχο των χρήσεων της έννοιας της «δημοκρατίας», όπως αυτή γίνεται από τους πολιτικούς και τους διανοούμενους της Αριστεράς. Αντιλαμβανόμαστε πως η χρήση της λέξης «δημοκρατία» είναι μεν σωστή σε ξένες γλώσσες όπως τα αγγλικά ή τα ρωσικά αλλά όχι στα ελληνικά, αφού π.χ. «socialist republic» και «σοσιαλιστική δημοκρατία» δεν ταυτίζονται. Όπως είπαμε πιο πάνω «socialist republic» σημαίνει «σοσιαλιστικό κράτος χωρίς μοναρχικό καθεστώς». Η μεταφραστική ιδιαιτερότητα φαίνεται καθαρά στην απόδοση της άλλοτε «Deutsche Demokratische Republik» (DDR), δηλαδή της τότε λεγόμενης «Ανατολικής Γερμανίας», που αποδίδεται ως «Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία» ή «Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία» (ΓΛΔ) και όχι βέβαια «Γερμανική Δημοκρατική Δημοκρατία». Στη «διμέτωπη» ανάλυσή του, όπως πάντα στις προσεγγίσεις του, ο Οικονόμου κλείνει το άρθρο του με επικριτική αλλά γλωσσικά-εννοιολογικά ακριβή αναφορά στον «αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών καθεστώτων».

Παραπέμπουμε εδώ για το άρθρο του Γιώργου Οικονόμου και εδώ για άλλες δικές μας παρουσιάσεις του ίδιου συγγραφέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Η δημοτική παράταξη «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» καταδικάζει απερίφραστα την πολιτικά και κοινωνικά εγκληματική σωματική επίθεση εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, κατά την έξοδό του από την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

This entry was posted in τοπικότητα, Ιστορία, εσωτερική γεωπολική, λαϊκό κίνημα, Visit Preveza and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s