ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩN ΤΡΟΧΑΙΩΝ

 

Ούτε και τους αγώνες στις Σκουριές της Χαλκιδικής

petal2 Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (4 Νοεμβρίου 2013) καταθέσαμε ψήφισμα της παράταξής μας για την κοινωνική δράση που έχει αναληφθεί από τους αγωνιστές της Χαλικιδικής στις Σκουριές και ζητήσαμε να εγκριθεί.

Επίσης ζητήσαμε να αναλάβει και φέτος ο Δήμος εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των τροχαίων εγκλημάτων, την «3η Κυριακή του Νοέμβρη» (17 Νοέμβρη), η οποία είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον αρμαγεδδώνα της αυτοκίνησης.

Το ψήφισμα για τις Σκουριές έχει ως εξής:

Η Δημοτική Παράταξη Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο

Λαμβάνοντας υπόψη πως

    • η Χαλκιδική εκτιμάται ως και είναι τόπος σημαντικής φυσικής ομορφιάς με εξέχον στοιχείο το αρχέγονο δάσος στις Σκουριές
    • η επιχείρηση εξόρυξης χρυσού που έχει αναληφθεί στις Σκουριές έχει οδηγήσει σε δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας και ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
    • η δημόσια διαβούλευση που ζητήθηκε από τις Αρχές για τη μεταλλευτική επέμβαση στην περιοχή δεν έγινε ποτέ
    • τα αρμόδια δικαστήρια που επιλήφθηκαν, προχώρησαν μόνο σε έλεγχο νομιμότητας των αδειών εξόρυξης, χωρίς να κρίνουν την περιβαλλοντική ουσία της καταστροφής

skour

ΨΗΦΙΖΕΙ

–        Εκφράζει ανησυχία για τα όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στη Χαλκιδική,

–        Καταδικάζει την προσπάθεια επιβολής μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά επιζήμιας επένδυσης εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού,

–        Θεωρεί άδικες τις απόπειρες να ποινικοποιηθεί η παλλαϊκή τοπική δράση,

–        Καλεί να επανεξεταστεί η αδειοδότηση των σχετικών επενδύσεων στη Χαλκιδική,

–        Εκτιμά πως η εξέλιξη του αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής έχει ιδιαίτερη σημασία για παρόμοιες δράσεις, σε κάθε γωνιά της χώρας, απέναντι στην καταπάτηση του δημόσιου χώρου, στην εκποίηση των δημόσιων αγαθών, την καταστροφή των τοπικών πόρων και την τρομοκράτηση όσων αντιστέκονται διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

[Την εβδομάδα που τέλειωσε είχαμε μεγάλο φορτίο. Την Κυριακή ανήμερα κάναμε ως «Δημόσιος Χώρος» τη συνεδρίαση για την προετοιμασία της διπλής συνεδρίασης που θα είχε το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου. Το κύριο θέμα ήταν η έγκριση του Προϋπολογισμού του 2014, σε ειδική συνεδρίαση, και μετά επακολουθούσε η ταχτική συνεδρίαση με επίσης κύριο θέμα την έγκριση του «Τεχνικού Προγράμματος 2014», που και αυτό είναι ένας υποχρεωτικός κατάλογος των υπό εκτέλεση έργων (όταν βρεθούν οι πιστώσεις εννοείται). Το Δήμο μας, βέβαια, να πω, τον βαραίνει κάποια παλιά αμαρτία να μη συντάσσει πάντα με επιμέλεια τέτοιο πρόγραμμα.

Βέβαια, με τις χρηματοδοτικές δυσκολίες που έχουμε, «Προϋπολογισμός» και «τεχνικό πρόγραμμα», μοιάζουν με τελετουργίες και σκηνοθεσίες και τούτο, παρά την επιμελημένη δουλειά του πολιτικού και υπηρεσιακού προσωπικού του Δήμου. Για μας πάντως, η απουσία απλών πραγμάτων που θα συνέβαλαν στην «ανάταξη» της πόλης και της μορφής της (και η απουσία δράσεων για την «ανάσταση» της υπαίθρου μας) αλλά και το γενικότερο πλαίσιο καλλικρατικής και μνημονιακής λειτουργίας ήταν ένας παραπάνω λόγος να μην ψηφίσω «Προϋπολογισμό» και «τεχνικό πρόγραμμα». Και δεν ήμουν ο  μόνος. Δεν ήταν μόνο που απουσίαζε η πρόβλεψη «ταχτοποίησης» των οφειλών του Δήμου προς του υπαλλήλους του (δεδουλευμένων) αλλά -για μένα-  ακόμα και το άσπρισμα των διαβάσεων (που δεν έγινε ποτέ τα τελευταία χρόνια) ή η ανάρτηση ξύλινων πλαισίων που θα νοικοκυρέψουν τις «χύμα» διαφημίσεις και τα κηδειόσημα, που ασχημίζουν την πόλη μας, είναι στοιχεία που με απωθούν από τη «συνενοχή».      

Όμως τη Δευτέρα μου δόθηκε η ευκαιρία να απασχολήσω το Δημοτικό Συμβούλιο με «προ ημερήσιας διάταξης» παρεμβάσεις μου. Για παράδειγμα, έκανα ερώτηση για πράγματα που μου φάνηκαν ανεξήγητα και αντιφατικά, όπως η ματαίωση της ομιλίας του Νίκου Καράμπελα για τη μετονομασία της «Οδού Ακράγαντος» σε «Οδό Δημητρίου  Σκέφερη», που θα είχε γίνει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 στη συμβολή των Οδών Ακράγαντος & Κερκύρας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο. Έχω ασχοληθεί με άλλη ευκαιρία με τα ονόματα που βάζουν στους δρόμους μας και δεν θα καταπιαστώ πάλι εδώ. Είμαι αντίθετος με το προσωπολατρικό ιδεώδες. Υπάρχουν και άλλες ιδέες για ονοματοθεσίες. Ούτε και οι αποικίες είναι βέβαια σωστό.

Επίσης τη Δευτέρα κατέθεσα και το παραπάνω ψήφισμα για την κατάσταση στις Σκουριές Χαλικιδικής με την έκφραση αγωνιστικής συμπάθειας στο λαϊκό αγώνα που έχει αναληφθεί ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού και σε βάρος του περιβάλλοντος. Όπως ξέρουμε το Σάββατο (9 Νοεμβρίου, Εφ. τ. Συντ. σελ. 78) «από την Ιερισσό μέχρι το Μόντρεαλ κι από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη», οι πολίτες ετοιμάστηκαν να φωνάξουν «όχι στην εξόρυξη του χρυσού», και η Πρέβεζα θα μπορούσε να είναι μαζί τους. Το ψήφισμα έγινε δεκτό από την δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και το αναφέρω με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.]

Διαβάστε εδώ και την ανακοίνωση ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ με τα συμπεράσματά του για την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και το κυριακάτικο άνοιγμα ή όχι των μαγαζιών. Θα περιμένουμε και άλλες θέσεις των φορέων της πόλhς μας.

Advertisements
This entry was posted in συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, τροχαία εγκλήματα, αυτοκίνητο, λαϊκό κίνημα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s