ΡΟΜΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ…

«Αυτό είναι αδικία, γιατί εμείς είμαστε συμπατριώτες»

rom1Σήμερα, καθώς περπατούσαμε στην Πλατεία Συντάγματος με τον καλό  φίλο Βαγγέλη Κυτίνο, βρεθήκαμε σε μια μεγάλη πορεία Ρομάδων (Ρόμα) με πολλά πανό και ελληνικές σημαίες. Συμπορευθήκαμε για λίγο και τους ρώτησα «γιατί διαμαρτύρονται» και αν «είναι Πρεβεζάνοι Ρόμα μαζί τους». Μας εξήγησαν πως έχουν προβλήματα γιατί «δεν έχουν δουλειές» και πως, μάλλον «δεν είχαν έρθει Πρεβεζάνοι στην πορεία, λόγω της απόστασης». Η πορεία τους κατέληξε μπροστά από τη Βουλή.

Αργότερα, όταν χωρίσαμε με το Βαγγέλη, ξαναβρήκα μερικούς και τους έθεσα πάλι τα ίδια ερωτήματα καθώς και πώς εξελίχτηκε η συνάντηση των εκπροσώπων τους στη Βουλή. Μου διευκρίνισαν πως το κύριο οικονομικό πρόβλημά τους ήταν πως τους ζητούν τιμολόγια και σωστά παραστατικά για τα παλιοσίδερα που μαζεύουν. Αλλά πού να τα βρουν, αφού αυτοί συλλέγουν την πρώτη ύλη τους από τα σκουπίδια και τα άχρηστα; Ένας μάλιστα στο πηγαδάκι που είχε σχηματιστεί, που δεν ήταν Ρόμα, υπερθεμάτισε: «αντί να σας ευγνωμονούν που καθαρίζετε τον τόπο σας ζητούν και ρέστα».  

Η συνάντηση αυτή μου έφερε στο νου μια έρευνα που είχαμε αναθέσει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και που μερικοί φοιτητές και φοιτήτριες ταξίδεψαν από τη Μυτιλήνη στην Πρέβεζα για επιτόπια παρατήρηση και συλλογή υλικού. Ήταν επί δημαρχίας του μακαρίτη φίλου Μίμη Ταμπούρη, ο οποίος τους είχε φανεί, ως Δήμαρχος, πολύ χρήσιμος.

Οι εργασίες των παιδιών αφορούσαν πολλά ζητήματα της ζωής της πόλης μας, αλλά παραθέτω ένα απόσπασμα από την περίληψη της εργασίας με τις παρατηρήσεις για τους Ρόμα:

Στη συνέντευξη με τους κατοίκους της τσιγγάνικης συνοικίας, το πρώτο θέμα που εθίγη εκ μέρους τους υπήρξε η έλλειψη χώρου για μόνιμη εγκατάσταση. Αποκαλούν τους εαυτούς τους περήφανους ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται χωρίς να κλέβουν. Οι εμπορικές δραστηριότητές τους είναι οι γνωστές. Πατάτες, κρεμμύδια, αλλά και χαλιά. Δηλώνουν ότι απειλούνται από την εμφάνιση των Αλβανών οι οποίοι τους παίρνουν τις δουλειές, αφού αρκούνται σε μικρότερες αμοιβές. «Αυτό είναι αδικία, γιατί εμείς είμαστε συμπατριώτες», υποστηρίζουν εμφατικά. Σύμφωνα με την εκδοχή τους, η εξηκονταμελής ομάδα των Τσιγγάνων της Πρέβεζας εγκαταστάθηκε εκεί από τη στιγμή που ένα κάτοικος της Πρέβεζας παντρεύτηκε μια γυφτοπούλα. Αρχικά διέμεναν στο κτήμα του, που όμως πουλήθηκε λόγω οικονομικών δυσχερειών, οπότε προέκυψε το θέμα στέγης και εγκατάστασης. Υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι της πόλης τους συμπεριφέρονται χωρίς ρατσιστικές διαθέσεις. Ωστόσο τα παιδιά τους δεν καταφέρνουν να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις της σχολικής ζωής, σε θέματα όπως η καθαριότητα, οπότε στο σχολικό περιβάλλον αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ας σημειωθεί σχετικά, ότι το εσωτερικό του «σπιτιού», αποτελεί υπόδειγμα καθαριότητα και τάξης. Οι συνεντεύξεις τελείωσαν με συζητήσεις με τους περιοίκους, σχετικά με τη γειτνίαση των Τσιγγάνων.

rom2

Η αρχική εργασία είχε συνταχθεί από τις φοιτήτριες Ειρήνη Χατζούλη  και Αγορίτσα Πρίτσα. Η περίληψη βρίσκεται εδώ. Η πάνω αυτο-φωτογραφία είναι από τη σημερινή εκδήλωση. Η κάτω φωτογραφία είναι από την επίσκεψη των φοιτητών-φοιτητριών στην Πρέβεζα.

Διαβάστε εδώ τη ζωηρή συζήτηση που επακολούθησε στο facebook.

This entry was posted in πολεογραφία, εκπαίδευση and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s