ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ

Δηλώνουμε πρόμαχοι της ισότητας και της ισοπολιτείας μέσα στην πόλη και στο δημόσιο χώρο.

kapnism6Το Μάη θα σημάνουν οι καμπάνες. Το ξέρουμε. Τα παιγνιόχαρτα είναι βέβαια σημαδεμένα, Το ξέρουμε και αυτό. Αλλά με ειλικρίνεια -μεταξύ δημοτών εννοείται και όχι μόνο μεταξύ κατεργάρηδων– η αντικαπνιστική πρόταση θα πρέπει να μας επιτρέψει να τοποθετηθούμε.

Πρώτα-πρώτα το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει με πρωτοβουλία του Προεδρείου του, δηλαδή της Προέδρου του και των μελών του να τοποθετηθεί καθαρά στο ζήτημα. Θέλουμε διάχυτη δυσοσμία, αποκλεισμό των πνευμονοπαθών από τους κλειστούς χώρους, πεταμένα αποτσίγαρα σε όλη την πόλη, καψαλισμένες γωνιές επίπλων σε δημόσια γραφεία, νικοτινισμένες σελίδες σε κοινόχρηστα βιβλία; Ή επιθυμούμε μια καθαρή Πρέβεζα;

Στα ζητήματα αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια και οι επαγγελματικοί, συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και πολιτιστικοί φορείς. Ήδη έχουμε εκ μέρους του Συλλόγου εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων μια θέση, που κατανοούμε. Δυστυχώς όμως η προεκλογική συγκυρία δεν επιτρέπει «να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος από τώρα μέχρι και τον Σεπτέμβριο για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης προκειμένου να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο». Μια ατυχία. Ας πάρουν –αν είναι ρεαλιστικό– μια ομόφωνη αντικαπνιστική θέση και να ζητήσουν τη συνδρομή της Πολιτείας για τη γενικευμένη και ανεξαίρετη εφαρμογή της. Να γίνουν αυτοί οι μπροστάρηδες. 

Όσο για τους άλλους φορείς τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Πρέπει να ακουστεί η γνώμη τους. Θα πρέπει επίσης να τοποθετηθούν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Και –προφανώς και κατά κύριο λόγο– να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι των προεκλογικών δημοτικών σχημάτων. Είναι κατά του καπνίσματος ή όχι; Και πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα της όποιας «δυσανεξίας», που θα προκαλέσει η προπαγάνδα κατά της απαγόρευσης; Δέχονται να επανέλθουμε σε πολιτισμικές συνθήκες του 1950, όπου οι χειμερινοί κινηματογράφοι της πόλης μας διέκοπταν με διάλειμμα και οι καπνιστές πήγαιναν στο καπνιστήριο χωρίς καμιά διαμαρτυρία; Ή είναι πιο …μοντέρνοι; Και φυσικά θα χαιρόμαστε να ακούσουμε και τη θέση της Εκκλησίας. Στους ιερούς ναούς.

Περιμένουμε. Και δηλώνουμε πρόμαχοι της ισότητας και της ισοπολιτείας μέσα στην πόλη, στους κοινόχρηστους χώρους και το δημόσιο χώρο.

This entry was posted in πολιτισμός, Δημόσιος Χώρος, δημόσια υγεία, εκλογές 2014, κάπνισμα, κινηματογράφος, λαϊκό κίνημα, Visit Preveza and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ

 1. Ο/Η Konstantinos λέει:

  Ένα πολύ ενδιαφέρον ερέθισμα για την συζήτηση και απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και μια και είχα ασχοληθεί και στο παρελθόν με το θέμα σας παραθέτω μόνο την εισαγωγή που στη συνέχεια μπορείτε να αποσύρετε και να διαβάσετε το μακροσκελές άρθρο στην ιστοσελίδα-

  http://www.kn-megalexandros.gr -Aρθρα

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  Απαγόρευση καπνίσματος στην Ευρώπη, και την Ελλάδα με τις αρνητικές ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

  Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
  http://www.kn-megalexandros.gr,
  konstantin.nalbantis@t-online.de

  ( Η πρώτη δημοσίευση του άρθρου έλαβε χώρα την 11.09.2005, τροποποιήθηκε την 03.04.2006 και επεκτείνεται την 14.12.2010. http://www.kn-megalexandros.gr)

  Προλεγόμενα

  Τις αρχές του 2007 ο Κομισάριος της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού παρουσίασε τα δραστικά μέτρα καταπολέμησης του καπνίσματος και λόγω των αρνητικών επιδράσεων στην κοινωνία. Το 2008 έπρεπε να είχε αποτελειώσει αυτή η ειδική διαδικασία με προτάσσεις από τους πολίτες.
  Ο Κομισάριος ανέφερε, ότι η ΕΕ θα διαπεράσει Νομοθεσία αυτήν τη δεκαετία επίσης για την προστασία των παθητικών καπνιστών, δηλαδή των μη καπνιστών με μια γενική απαγόρευση, αν δεν διαπραγματευθούν σχετικά. Σε μερικές χώρες, όπως η Ελλάδα είναι οι διευθετήσεις όσον αφορά την απαγόρευση ειδικότερα χαλαρές.

  Στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 1856 απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε δημόσιες υπηρεσίες και χώρους, χωρίς θετικά αποτελέσματα, διότι είχε ληφθεί από ενδεχόμενο πυρκαγιών, σε κλειστούς χώρους. και ακόμα τώρα η Ευρώπη έχει περάσει στην ουσιαστική απόφαση για εφαρμογή των μέτρων κατά του καπνίσματος, και αυτό λαβαίνει χώρα και στην Ελλάδα, από τη μια μεριά με επιτυχείς ανταποκρίσεις, αλλά από την άλλη μεριά οι προειδοποιήσεις υγείας δεν πτοούν τις ελληνικές συνήθειες καπνίσματος.
  Το κάπνισμα είναι στενά συνδεδεμένο με ελληνικές παραδόσεις, το κλίμα, και σε γενικές γραμμές, με τον ελληνικό τρόπο ζωής. Η χρήση του τσιγάρου συνδέεται όμως με την κατάθλιψη.

  ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ;

  Μέχρι προ ολίγου ίσχυε σε όλες τις χώρες της ΕΕ η απαγόρευση σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς χώρους και προέβλεπε σε μια ρύθμιση πάνω από 75 τετραγωνικά μέτρα, αποφάσιζαν για χώρους καπνιστών, αλλά στη Γερμανία ίσχυε τελεία απαγόρευση για παιδιά κάτω των 18 ετών ή απόφαση χώρου μη καπνιστών.
  Έτσι προσωρινά έκρινε και το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Γερμανικό δικαστήριο και οι δικαστές τόνισαν, ότι μια γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε κέντρα διασκεδάσεων, καφετέριες και εστιατόρια είναι επιτρεπτή και όλα τα κρατίδια αναπροσαρμόζονται στον ενδιάμεσο χρόνο στη νομική θέση σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

  Στην πρώτη περίπτωση όμως στα χωριά μας δεν μπορεί να υλοποιηθεί, έστω προσωρινά, γιατί σε πολλές Καφετέριες, Καφενεία λειτουργούν και ιντερνέτ και συνήθως με παιδιά κάτω των 18 ετών και μάλιστα με «προκλητική», παντελή έλλειψη ελέγχου για πολύ μικρά παιδιά, που με την παρουσίασή τους προκαλούνται ήδη αξιόποινες πράξεις. . Υπήρχε και η περίπτωση σε μεγάλα τετραγωνικά μέτρα προσωρινά ο διαχωρισμός μέρους σε αίθουσα καπνιστών.

  Όμως από τον Οκτώβριο 2010 καταργήθηκε η ρύθμιση του 2008 και υπάρχει στην Ελλάδα η γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιες υπηρεσίες και σε όλα τα εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία με προσωρινή εξαίρεση σε νυκτερινά κέντρα άνω τον 300 μ2 και Live Musik καθώς επίσης και Καζίνα, που ισχύει όμως ως τον Μάιο του 2011

  πατήστε για να διαβάσετε το ολοκληρωμένο άρθρο:
  http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=173

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s