Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Πρόταση για μια υποψηφιότητα στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2014

40kosΟ τίτλος μας δεν είναι είδηση. Περιέχει ήδη μια γνωστή αλήθεια, αφού ο φίλος Νίκος Σαραντάκος, εκλεκτός συνάδελφός μου από τον καιρό που υπηρετούσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι από χρόνια στο ευρωπαϊκό αυτό όργανο. Υπηρετεί ως υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας και έχει μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Σε μια φάση σαν την παρούσα, που η Ευρώπη αντιμετωπίζεται κριτικά από εχθρούς και φίλους, η συμμετοχή του Νίκου Σαραντάκου στα δρώμενα του ευρωπαϊκού προσκηνίου θα είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη. Θα ήταν μια εξαιρετική ελληνική συμβολή με πολιτικό περιεχόμενο. Στα κείμενά του υπάρχει συχνά ένας σκληρός πυρήνας μεγάλης πολιτικής ωριμότητας.

Ο Νίκος είναι χημικός μηχανικός με σπουδές στο Ε.Μ.Π., αλλά το ευρύτατο μυαλό του δεν επιτρέπει να τον περικλείσουμε, έτσι απλά, στο σημαντικότατο βέβαια αυτό τεχνολογικό τομέα. Αν γίνει ευρωβουλευτής, η επαγγελματική του κατάρτιση θα του επέτρεπε να γίνει κεντρικό στοιχείο, μέλος, μιας από τις τεχνοκρατικές κοινοβουλευτικές επιτροπές, όμως επί πολλά χρόνια ο Νίκος έχει ασχοληθεί βαθιά και σοβαρά με θέματα πολιτισμού, λογοτεχνίας και γλώσσας. Άλλωστε είναι και πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας.                

Με πολλούς γνωρίμους έχουμε πέσει σε κουβέντα για το άτομό του και τις εργασίες του και, μπροστά σε μια ενθουσιώδη κρίση τους, δε σπεύδω να τους πω «Για νέο μου το λες; Τον είχα τόσα χρόνια συνάδελφο και τον ξέρω». Αφού ακούσω τα κολακευτικά σχόλιά τους, τους λέω με δήθεν σκεπτικισμό: «Καλά όλα αυτά, αλλά καπνίζει». Με ξέρουν για άκαπνο, αλλά τους φαίνεται παράξενο που αρθρώνω (αντι)καπνιστικό επιχείρημα σε μια σοβαρή κουβέντα κριτικής ενός επιστήμονα και συγγραφέα. Τότε τους εξηγώ πως επί αρκετά χρόνια ήμασταν μαζί, σε διπλανά γραφεία, οπότε υποχρεωτικά …καπνιζόμουνα. (Από τότε που ο Νίκος έκοψε το τσιγάρο, έκοψα κι εγώ το εφετζίδικο επιχείρημα περί καπνίσματος δικού του και δικου μου).

Η πρότασή μου λοιπόν είναι να γίνει δεκτή η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα του Νίκου Σαραντάκου. Δεν ξέρω αν έχει ήδη ανοίξει μια διαδικασία υπέρ του. Η πολύχρονη συνεργασία του με την εφημερίδα Η ΑΥΓΗ αποτελεί δημοκρατικότατη σύσταση για το αξιόλογο αυτό άτομο. Με δεδομένη εξάλλου και τη θέσπιση της σταυροδοσίας, αυτή η συνεργασία θα έχει συμβάλει και στη δημιουργία κάποιου δικού του αξιόλογου πολιτικού κεφαλαίου. Και δεν παραβλέπουμε τις πολυάριθμες εκδόσεις του, τις συνεργασίες του και το ιστολόγιό του, που έχουν προσελκύσει το πανελλήνιο ενδιαφέρον. Ναι, ο Νίκος έχει τη δική του ιστορία και πρέπει να αξιοποιηθεί.         

ΣΗΜ. Η φωτογραφία είναι από συνέντευξη του Ν.Σ. στον Άρη Δημοκίδη στο LIFO.

This entry was posted in πολιτισμός, Ευρώπη - ΕΕ, Λουξεμβούργο, Λογοτεχνία, γλώσσα, κάπνισμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s