ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΚΩΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Μια τραγική σκηνή από το Μεγάλο Πόλεμο όπως την περιγράφει ο Ιωάννης Μ. Ρέντζος στο Ημερολόγιό του

[Μεταφέρουμε εδώ, επετειακά, σε σχέση με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν εκατό χρόνια, τα σχετικά με τη δηλητηρίαση μιας ολόκληρης οικογένειας στην Πρέβεζα, που συνέβη το 1917 (22 Ιανουαρίου 1917). Ήταν αποτέλεσμα της πείνας, που οδήγησε τους φτωχότερους από τους κατοίκους της πόλης σε αναζήτηση τροφής στα χόρτα των αγρών. Ο Ι.Μ.Ρ. περιγράφει τα γεγονότα με κάθε λεπτομέρεια στο δεύτερο τόμο του Ημερολογίου, που θα εκδοθεί σε λίγο καιρό].

Βροχή.

Αρχή ωδίνων και συμφορά θανάτου. Εξεδηλώθη το φάσμα της πείνης σήμερον δια του θανάτου ολοκλήρου οικογενείας εκ της πείνης δια δηλητηριάσεως.

Η σύζυγος Εμμανουήλ Βαρδάκη ονομαζομένη Δήμητρα, μήτηρ δύο θυγατέρων, Κωνσταντίνας και Αμαλίας. Βιαζόμεναι εκ της πείνης, η μητέρα επήγεν και εμάζευσεν χόρτα (λάχανα) δια να τα βράση, να κορέση την πείναν των παιδιών. Αλλ’ ώ της συμφοράς των. Μαζεύοντας τα διάφορα λάχανα, εξ απροσεξίας, φαίνεται, να έκοψεν και το χόρτον το λεγόμενον «κώνειον», το οποίον έβρασεν και βεβαίως εδηλητηριάσθησαν.

prasini1

kwneioΠρόκειται εδώ για μια εναργή αλλά και μακάβρια περιγραφή θανάτων από κώνειο, που είναι συνδεδεμένο με τη ζωή και το θάνατο του μεγάλου φιλοσόφου της ελληνικής αρχαιότητας, Αθηναίο φιλόσοφο Σωκράτη, που καταδικάστηκε να πεθάνει πίνοντας κώνειο. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο ζωμός από το ομώνυμο φυτό, που απαντά αυτοφυές σε όλη την Ελλάδα, άρα και στην περιοχή της Πρέβεζας. Αναγνωρίζεται από τα φύλλα του, που μοιάζουν με εκείνα του μαϊντανού. Εξάλλου τα ζώα το αποφεύγουν, ίσως γιατί τους μυρίζει άσχημα. Γι΄ αυτό σε μερικά μέρη φέρει το όνομα «βρομόχορτο». Το «Κώνειο το στικτό» (Conium maculatum) είναι διετές με όψιμη ανθοφορία τη δεύτερη χρονιά. Όλα τα μέρη του είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη. Δεν αναφέρεται η τύχη του μικρού παιδιού της πρεβεζάνικης οικογενείας, αλλά είναι γνωστό πως αν κάποιος δεν χάσει, τελικά, τη ζωή του από πόση κωνείου, τότε, το πιθανότερο είναι πως θα μείνει παράλυτος ή με μυική αδυναμία. Όπως παρατηρούμε από τη περιγραφή του Ι.Μ.Ρ. το κώνειο οδηγεί στο θάνατο χωρίς πόνους, όπως το έγραφε και ο Θεόφραστος. Στη λαϊκή ιατρική, με το εκχύλισμα του παρασκευάζονται αλοιφές για εξωτερική χρήση, που έχουν παυσίπονη δράση σε περιπτώσεις καρκίνου, έρπητα, ψώρας και άλλων ασθενειών. Βλ. www.abettergreece.com/Greek%20plants%20in%20Greece

prasini2

Όλα τα λάχανα τα εκένωσεν και έδωσεν εις το παιδίον της ζωμόν να ρουφήξη. Αλλά το παιδάκι της, αφού το εδοκίμασεν το εύρεν πικρόν και δεν ηθέλησεν να πιει. Τα δύο κορίτσια όμως ερούφηξαν αρκετόν, επίσης και η μητέρα των Δημητρούλα, ούσα και έγκυος εννέα μηνών. Αλλά δεν παρήλθεν πολύ διάστημα και άρχισαν εκδηλούμενα τα πρώτα σημεία της δηλητηριάσεως και πρώτον άρχισεν το πρώτο κοριτσάκι της να αισθάνεται κλονισμόν και να ζαλίζεται και μετ΄ ολίγην ώραν πίπτει ψυχορραγούν. Το άλλο κοριτσάκι, βλέπουσα την αδελφήν της αποθαμένην κλαίει και οδύρεται δια την στέρησιν της αδελφούλας της.

Αλλ΄ ώ της μεγίστης συμφοράς!

Δεν παρέρχεται ημίσεια ώρα και πίπτει και αυτό νεκρόν.

Η δυστυχής μητέρα βλέπουσα τα παιδία της, το εν μετά το άλλον να πίπτουν νεκρά και μη γνωρίζουσα το αίτιον του θανάτου, οδύρεται, κλαίει, φωνάζει, ζητ[ούσα] βοήθειαν από τους γειτόνους. Πολλοί προσέτρεξαν και τι να είδωσιν; Δύο κοριτσάκια νεκρά, το μεν 7 ετών, το δε 5. Άρχισαν λοιπόν να την παρηγορούν και αυτή να ζητή ρούχα να φορέση εις τα νεκρά κοριτσάκια της. Όμως αμέσως και αυτή αρχίζει να αισθάνεται κλονισμόν και τρεμούλαν εις τους πόδας και αρχίζει να ζαλίζεται και μετ΄ ολίγον πίπτει και αυτή νεκρά!

Οποίος θρήνος και κοπετός.

Ω, ποία θλίψις!

Να βλέπη κανείς μητέρα δύο παρθένων και με το εννέα μηνών έμβρυον εις την κοιλίαν αναισθήτους και νεκράς εκ δηλητηριάσεως. Και τούτο γίνεται ένεκα της πείνας, ελλείψει άρτου.

Η κηδεία των έγινεν τας 3 μ.μ. Παρηκολούθησεν όλη η κοινωνία, διότι ήτο τραγικόν το θέαμα, να βλέπη κανείς μέσα εις ένα φέρετρον ετοιμόγεννον μητέρα μετά δύο θυγατέρων.

Εκηδεύθησαν και ετάφησαν εις το κοιμητήριον του Αγίου Νικολάου.

 

 

 

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία, δημόσια υγεία, νεκρολογία and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΚΩΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

  1. Ο/Η Giannis Kaponis λέει:

    ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΔΗΜΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΤΑΤΟ κ.ΓΙΑΝΝΗ ΡΕΝΤΖΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΤΟ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ.ΑΞΙΖΟΥΝ ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΦΙΛΟ ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΟΝΟΥ ΤΟΥ.ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΚΔΗΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ..

  2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Διαβάστε κι εδώ σχόλια στο Facebook.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s