«ΞΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»

ME ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

atyx_eirinisΜε σύνθημα «ΞΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» και βασική πρόταση  «ΝΑ ΓΙΝΕΙ H ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» πρεβεζάνοι κοινωνικοί ακτιβιστές συναθροίστηκαν στη διασταύρωση Λεωφόρου Ειρήνης στις 13 Αυγούστου 2007 και μετά από εισηγήσεις για τη θηριώδη κατάσταση που έχει επιβάλει η αυτοκίνηση στην πόλη ενέκριναν σχετικό ψήφισμα.

Η ημερήσια διάταξη είχε για θέμα την καταγγελία της βαρβαρότητας και της καταστολής που επιβάλλεται στους κατοίκους της πόλης –όπως και άλλων μικρών πόλεων στην Ελλάδα– από τις συνθήκες λειτουργίας του κεντρικού δρόμου «Λεωφόρου Ειρήνης» που διαιρεί την πόλη σε ανατολικό και δυτικό τομέα. Ο διχασμός της πόλης δεν γίνεται με συρματοπλέγματα και σκοπιές –που θα έμοιαζαν μάλλον ακίνδυνα!– αλλά με τα διερχόμενα οχήματα πάσης φύσεως των οποίων η ταχύτητα δεν ανακόπτεται, στη διασταύρωση όπου έγινε η συνάθροιση, με καμία ρύθμιση κυκλοφορίας.

Αυτό θίγει κυρίως τους πεζούς που μετακινούνται καθημερινά και σε όλες τις ώρες μεταξύ της περιοχής κατοικίας (δυτικό μέρος της πόλης) και του εμπορικού και διοικητικού κέντρου  (ανατολικό μέρος της πόλης) και διέρχονται, κατά μεγάλο ποσοστό, από τη διασταύρωση με την κάθετη προς τη Λεωφόρο Ειρήνης οδό.

Η συνάθροιση, στα πλαίσια του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι, είχε λοιπόν στόχο να καταγγελθούν η ταπείνωση και οι επιθέσεις που υφίστανται όσοι πεζοί δεν συμμορφώνονται με το πρότυπο μηχανοκίνητης επέλασης  που επικρατεί στους στενούς χώρους της μικρής αυτής ιστορικής πόλης και να καταδειχθεί επίσης η ευθύνη των τοπικών Αρχών που φαίνεται ότι στους δρόμους, τους πεζοδρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης ανέχονται ή υποθάλπουν και ενθαρρύνουν τα εξοπλισμένα μηχανοκίνητα άτομα που περιφρονούν τη νομιμότητα σαν να έχουν εξασφαλισμένη ασυλία και θεσμική κάλυψη.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι την προτεραία, στο σημείο της συνάθροισης είχε σημειωθεί ένα βαρύτατο περιστατικό τροχαίου εγκλήματος, πολλούς μήνες μετά η διασταύρωση παραμένει  χωρίς επαρκή έλεγχο. Το ερώτημα τίθεται με κεφαλαία κατά πόσο σε μια μικρή πόλη οι Αρχές υπηρετούν τον άγριο αυτοκινητικό καπιταλισμό (εμπορία – διακίνηση προϊόντων αυτοκίνησης και πετρελαίου) της μικρής καπιταλιστικής μας χώρας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κεντρικό σύνθημα «ΞΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» δεν παραπέμπει μόνο στο παρόμοιο σύνθημα των Παρισινών του Μάη του 1968 αλλά και στο γεγονός ότι το μικρό ποτάμι που περιέγραφε ο Πουκεβίλ το 19ο αιώνα, σκεπάστηκε και έγινε υπόνομος. Η φωτογραφία είναι από το περιστατικό τροχαίου εγλήματος της 12ης/13ης Αυγούστου 2007.
Advertisements
This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

One Response to «ΞΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s